Vil sakne nynorsk

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Fylkesordføreren vår er positiv til å prøve videregående uten nynorsk. Det er ikke Maria.

DEL

Ni av Oslos videregående skoler har satt i gang et treårig forsøk med valgfritt skriftlig sidemål. Akershus' fylkesordfører, Hildur Horn Øien, utelukker ikke at også vårt fylke kan prøve seg på noe slikt.

– En side av meg sier at det er en stor og viktig del av norsk kultur som alle burde lære seg, legger Maria Victoria Heggenhougen (17) fra Sørumsand.

– Om man vil velge det bort, bør det jo være opp til flertallet, sier Maria, men hun frykter at det betyr slutten for språket.

Ivars slektning

Maria er ikke som alle andre 17-åringer. Kanskje er det fordi hun er en fjern slektning av Ivar Aasen, kanskje er det tanta hennes som har skylda, Maria liker i hvert fall både bokmål og nynorsk.

– Nynorsk har tante presset inn i hodet mitt siden jeg var liten. Jeg har lest bøker på nynorsk siden jeg var 10-11 år, for det meste de tante ga meg, forteller hun.

Maria har et inntrykk av at ikke så mange medelever deler hennes syn på nynorsk.

– Jeg har ei venninne som deler tankene mine. De andre vennene er ikke så enige med meg. De synes nynorsk er unødvendig og kjedelig. Bare enda en prøve.

– Syter de?

– Vel, de syter mer enn de burde, smiler Maria.

– Man finner alltid noe å klage over. Akkurat nå er det nynorsk.

Borte i 2054

– Hvorfor klarer bokmålet seg?

– Man lærer jo bokmål mye tidligere enn nynorsk, så man blir vant med det. Hadde man hatt nynorsk fra tidligere av, hadde nok ikke så mange hatet det, mener Maria, men tror samtidig ikke det kommer til å skje noe til fordel for nynorsk.

For selv om hun stiller seg positiv til forsøksordningen i Oslo, er hun redd at obligatorisk nynorskundervisning er borte om 50 år.

– Det er så veldig få i dag som vil ha det, så det forsvinner nok før det har gått så lang tid. Jeg håper det tar en liten stund i hvert fall, sier hun før hun raskt føyer til:

– Eller jeg håper jo vil ta mye lengre tid.

Ivar ville vært trist

Om Ivar Aasen hadde gjenoppstått, tipper Maria han ville vært skuffa over hvordan skriftspråket han lagde midt på 1800-tallet i dag stadig mister betydning i skolen.

– Han ville nok ikke likt at så mange prøver å fjerne språket hans, sier Maria.

– Han ville gått sterkt inn for å få ungdom til å bli interessert i nynorsk og engasjere dem.

Noe Maria selv også vil.

– Jeg håper flere vil engasjere seg i kampen for nynorsk. Men jeg vet ikke hva man skal gjøre for å få det til. Kanskje man bør lage en kampanje med "nynorsk er kuult", selv om et sånt slagord ville blitt betrakta som idiotisk i dag. Man burde i hvert fall begynne med det fra tidligere av.

– Hadde du gitt deg med nynorsk om du hadde fått en million kroner?

– Ja, det er ikke såå viktig.

Artikkeltags