Gå til sidens hovedinnhold

Utvekslingsmani på Romerike

Artikkelen er over 8 år gammel

Utvekslingsbølgen gjelder ikke bare for norske studenter. Seks utvekslingselever fra andre land bor nå på Romerike. – Det er perfekt her, stråler Letizia Delmastro fra Italia.

Italia, Sveits, Tyskland og Thailand er representert, spredt over hele Romerike i regi av AFS Norge Internasjonal Utveksling (AFS)

– Det er perfekt her. Naturen er vakker, og menneskene er flotte og søte, sier Letizia Delmastro (17) fra Italia. I et år skal hun bo hos en familie i Enebakk.

Stor forskjell

– Det er litt vanskelig å sosialisere seg med dere nordmenn. Dere trenger litt tid til å åpne dere i forhold til mennesker i Italia, men nå bor jeg hos en perfekt familie. Enebakk er mer enn bra, og ikke kjedelig, ler hun.

Stefano Roncoroni (17) kommer også fra Italia, men skal nå bo i Lørenskog i et år. – Jeg er fra Milano, så det er en stor forskjell å bo i Lørenskog. Dette er jo ikke akkurat noen by i forhold, smiler han. – Jeg er en veldig nysgjerrig person, og ville prøve noe helt nytt. Italienerne får oppleve Norge sammen med de andre seks utvekslingselevene, og er enige i at det å bo i Norge er en kjempeopplevelse. Det synes også Louis Gervais (16) fra Sveits, som skal bo i Lørenskog nær Roncoroni. – Det er ganske likt Sveits her i Norge, men allikevel er alt mindre stessende og mer avslappet, sier han. – Jeg angrer ikke på at jeg er her enda. Men det er ti måneder igjen, legger Roncoroni til.

Får kulturen i stua

Vertsfamiliene til utvekslingsstudentene setter også pris på å få et friskt pust av ny kultur i huset.

Anne-Margit Bråtveidt (18) fra Gjerdrum er vertssøster for Chansiri Kunanansak (16) fra Thailand. – Det er veldig spennende. Jeg er frivillig i AFS fordi jeg har hatt lyst til å reise på utveksling lenge, men så ble det aldri noe av. Da er det fint å kunne få andre kulturer hjem i stua, sier hun. Bråtveidt synes opplevelsen er veldig lærerik, og setter pris på å lære Kunanansak norsk kultur mens han lærer henne om thailandsk kultur.

Kjent med verden

Karoline Brændjord fra Frogner jobber som frivillig i AFS-styret. Hun var i USA i 2008/2009.

– Jeg hadde en spennende opplevelse, og jeg fikk veldig mye ut av det. Derfor ville jeg gi noe tilbake ved å jobbe som frivillig. AFS har et klart mål om å skape bedre kulturell forståelse og fredsskapende tiltak, sier hun.

Madeleine Martinsen Kinneberg (18) fra Sørumsand og Siri Stoa (18) fra Mogreina har vært et år i Italia.

– Jeg bodde hos verdens beste vertsfamilie, og hadde et veldig fint år. Jeg møtte mange spennende mennesker, og har fått bestevenner over hele verden, forteller Kinneberg entusiastisk.

Også Stoa hadde en fantastisk opplevelse og bodde i en stor vertsfamilie.

– Jeg ble kjent med folk fra hele verden. Jeg lærte også mye om meg selv og andre, sier hun.

Men kultursjokk er noe framtidige utvekslingsstudenter må forberede seg på. Stoa synes spesielt jula var litt vanskelig.

– Det var ikke det samme å spise lasagne med kanin og ikke pynte seg på julaften. Vertssøsteren min hadde på seg en lekker rosa pyjamas, og jeg satt og tenkte på at jeg ville ha på meg kjole, ler hun.

Opp og nedturer er en naturlig del av utvekslingsåret, men jentene angrer ikke et sekund på valget.

Drømmen oppfylles

Jentene kan blant annet friste den framtidige utvekslingsstudenten Hedda Kallar (16) fra Skedsmokorset. Hun har drømt om et utvekslingsår i USA siden 6. klasse, men nå er det Frankrike som blir målet neste år.

– Jeg endret mening da jeg hadde fransk på ungdomsskolen. Jeg synes det var et morsomt språk, og har lyst til å lære meg det flytende, sier hun.

Med et engasjement for reising og opplevelser syns hun et utvekslingsår frister veldig.

–Jeg skal ta andre året på videregående i utlandet. Det blir nok litt vanskelig å komme tilbake til Norge igjen, men jeg får bare jobbe hardt. Det blir verdt det, sier hun.

Hjerterom i familiene

Et par ganger i året har AFS Norge Internasjonal Utveksling møter med utvekslingselever fra Norge, fra andre land og vertsfamilier for å dele erfaringer og opplevelser. Lokallagsleder Ingun Raastad ser på et utvekslingsår som en flott mulighet.

– Man må ikke ta imot utvekslingselever for å sende noen til utlandet. Men det er mange familier som synes det er bedre å ha en annen elev hjemme hos seg i stedet for å savne den de sender ut, smiler hun.

Hun synes det er flott at AFS er en non-profit organisasjon som ikke betaler vertsfamiliene, slik situasjonen er for mange andre utvekslingsprogrammer.

– Det viktigste for en vertsfamilie er at de har hjerterom og en seng, sier hun.

Hun synes det også er en fordel at AFS?ikke betaler familiene.

– Da vil vertsfamiliene virkelig åpne hjemmet sitt uten å gjøre det for profittens skyld, sier hun. Romerike sender ut og tar imot fem til ti utvekslingselever hvert år.

Raastad legger til at det stadig trengs flere vertsfamilier, og en av utvekslingselevene som nå bor på Romerike trenger nå et nytt hjem.

– Vi er alltid på jakt etter nye vertsfamilier, og nå har vi en situasjon der en elev må ut av hjemmet på grunn av personlige ting som har skjedd i familien hun bor hos, sier hun.

– Vi har krisefamilier, men det beste hadde vært om hun kunne flyttet rett inn til en ny familie.

Det er nemlig ingen grense på hvor mange vertsfamilier Romerike kan ha, og Raastad håper det i framtiden blir flere.

– Det er mange som vil til Norge, så vi trenger flere som åpner hjemmet sitt.? Gode familier som vil ta imot verden i stua si er veldig viktig og spennende.