Unge blir mer avhengige

AVHENGIGE: Nicole Garcia (16) fra Oslo og Silje Grande (19) fra Kløfta føler seg avhengige av mobil. Foto: Tina Oppen

AVHENGIGE: Nicole Garcia (16) fra Oslo og Silje Grande (19) fra Kløfta føler seg avhengige av mobil. Foto: Tina Oppen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Stadig flere unge utvikler en livsstil preget av avhengighet, advarer europeiske forskere.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Det jeg utvilsomt er mest avhengig av er telefonen, jeg føler meg naken uten den, sier Silje Grande (19) fra Kløfta til Zoom.

Nicole Garcia (16) fra Oslo er enig.

– Man blir på en måte avhengig av å skulle være tilgjengelig for alle til enhver tid. Dessuten blir jeg ordentlig glad når jeg har vært uten mobilen en kort stund og det er ubesvarte anrop. Jeg er mye mer avhengig av mobilen enn av internett, sier hun.

Bekymrede forskere

Hver tiende europeer lider av avhengighet til et lovlig eller ulovlig rusmiddel og nær en femtedel av dagens helsekostnader i Europa skyldes avhengighet, ifølge en oversikt fra et nytt forskningsprosjekt i EU.

– Avhengigheten blir en slags erstatning for deres deltakelse i arbeid og utdanning, i familien og i fritidsaktiviteter, sier professor ved Universitetet i Stavanger (UiS), Jan Erik Karlsen, som i EU-prosjektet forsker på hva slags typer livsstil vi kan forvente fra kommende generasjoner.

– Framover vil vi særlig se mer av ulike former for vanemessig atferd som et resultat av endringer i måten å leve, kommunisere og samhandle på, forklarer professoren, ifølge forskning.no.

Myk avhengighet

Han omtaler slike nye former for atferd for «den myke avhengigheten», i motsetning til avhengighet til harde narkotiske stoffer.

– For eksempel spiser og drikker ungdom over alt og til alle tider. Regelmessige måltider med familien fortrenges, sier Karlsen og nevner flere eksempler på atferdsmønstre i endring.

– Flere blir også avhengige av sukkerholdig mat og drikke. Og avhengigheten til internett er økende. Flere og flere spiller og gambler på nettet og flere bruker nettet for å søke etter pornografi, sier han.

Bestefar på Facebook

Silje og Nicole innrømmer at de er mye på internett, men at de ikke ser på dette som avhengighet.

– Jeg er nok pålogget rundt fire timer hver kveld, i tillegg til det jeg er på skolen. Det går mest i Facebook, blogger og finn.no. Når jeg er hjemme så må jeg inn å sjekke Facebook hele tiden, men det går fint å være uten dersom jeg skal på ferie i to uker, sier Silje.

– Hjemme er jeg pålogget hele tiden, og jeg har jo Facebook på mobilen. Dessuten er jeg nok avhengig av penger, å alltid kunne kjøpe noe nytt. Det er nok flere som er avhengige av denne typen ting nå enn før, men det gjelder jo ikke bare unge, sier Nicole.

– Nei, bestefar er jo på Facebook han også. Det handler nok mer om at det er tilgjengelig, og da bruker man det, enn at vi ikke ville klart oss uten, legger Silje til.

Avhengige av det perfekte

Forskerne påpeker også at stadig flere unge blir avhengige av trening og det å vise fram muskler og perfekte kropper.

– Noen av disse formene for avhengighet kan komme til å sette spor i hele samfunnets samhandlingsmønster, fordi ungdom og deres levesett ofte anses å være idealer for gode liv, sier professoren.

Jentene kjenner seg igjen i dette.

– Jeg tenker på at jeg burde spise sunt og trene hele tiden. Jeg må skjerpe meg, men å være sunn som russ er nesten umulig, sier Silje.

– Vi ser jo hvordan jentene ser ut i blader og tenker at vi også bør se slik ut. Vi har modeller, gutta har idrettsstjerner. Gutta spiser nok mer dritt enn det vi gjør, men de er mer opptatt av trening også. Jeg prøver å spise sammen med familien min, men når jeg ikke er hjemme så spiser jeg overalt. Helst noe godt, ler Nicole.

En ting er jentene uansett enige i;

– Det var bedre før, da vi ringte hverandre på hustelefonen og bare stakk innom hverandre. Det var mye triveligere, sier de til Zoom.

Artikkeltags