– Ta en HIV-test!

IKKE BRUK TENNENE: Steinar viser hvor enkelt det er å sette på et kondom med munnen.

IKKE BRUK TENNENE: Steinar viser hvor enkelt det er å sette på et kondom med munnen. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Steinar er HIV-positiv. Han er sikker på at hyppigere kondombruk vil minske de skremmende smittetallene hos ungdom. Forrige uke besøkte han Ullensaker Røde Kors ungdom.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

I morgen er det verdens aidsdag. Men ungdommene i Ullensaker Røde Kors har allerede jobbet med problematikken rundt HIV og Aids en god stund. Tirsdag i forrige uke fikk de besøk av Steinar som er HIV-positiv.

Steinar har vært HIV-positiv i 12 år, og er en åpen HIV-informant som reiser rundt på ulike møter og står på stand for å gi folk mer informasjon om HIV og aids. I løpet av de to timene han var på besøk hos Ullensaker Røde Kors, fortalte han om hvor tøft det er å leve som HIV-positiv, og hvor mange fordommer folk fortsatt har.

– Det verste er det psykiske, forteller han.

For fysisk er han i god form siden han tar medisiner som holder sykdommen i sjakk. Viruset hans ligger nå i dvale, noe som gjør at han er mindre smittefarlig. Men selv om han er mindre smittefarlig, tar han ingen sjanser. Og han har mange gode råd å gi ungdommene som har møtt opp.

Sikker sex er det beste!

Noe av det Steinar fokuserer mest på, er sikker sex.

– Uansett hvor forelsket du er, uansett hvor lenge du har vært i et forhold og uansett hvor mange seksualpartnere du har hatt tidligere, så kan du aldri være sikker når du kommer inn i et nytt forhold, sier han.

– Selv om man er forelsket, og stoler på personen man har fått følelser for, så vet man aldri om dem juger deg rett opp i trynet. Så hvorfor ikke ta en HIV-test sammen?

Mot slutten av møtet får Steinar en av oppmøtte guttene til å demonstrere for de andre hvordan man setter på en kondom. Deretter viser han selv hvordan man trer på en kondom med munnen.

– Du må aldri bruke negler eller tenner når du trer på en kondom, sier han.

Og Steinar vet hva han prater om.

Aidsmarkering på Jessheim

Verdens aidsdag markeres over hele verden. Ullensaker Røde Kors markerte dagen også i fjor ved å arrangere en konsert med lokale band. Det ble en suksess, derfor velger de å gjenta seansen i år.

Vil du også markere verdens aidsdag kan du møte opp lå Jessheim Torg i morgen klokka 16.00. Flere lokale band skal opptre foran alle som ønsker å se dem. Det vil også være ulike aktiviteter på torget, blant annet utlodning og konkurranser. I tillegg kan man lære seg hvordan man trer på et kondom.

– Vi gjør dette for å bryte ned mytene rundt det å bruke kondom. Og for at folk skal bli mer bevisst, forteller Anine Kongelf (21) i Akershus Røde Kors ungdom.

Senterbutikkene har donert gaver som skal være premier i utlodningene og konkurransene. Det deles også ut gratis pepperkaker og gløgg.

Ungdom underviser ungdom

Anine Kongelf (21) er leder av Akershus Røde Kors Ungdom, og hun er aktiv i organiseringen av konserten på Jessheim som skal markere Verdens Aids-dag. Hun forteller at dette er ikke noe de jobber med bare en dag i året.

– Ullensaker ligger på klamydiatoppen i Norge, og veien fra klamydia og HIV er ikke lang,

konstaterer hun.

– Så lenge man ikke bruker kondom, er man utsatt for seksuelle overførbare sykdommer. Og disse sprer seg fort blant ungdom i dag. Det er dokumentert over 20.000 nye tilfeller av klamydia hvert år, og det reelle tallet er antakelig dobbelt så høyt. Dette er fordi det er få personer som tester seg. Og hvis det fortsetter slik, kan andelen av HIV-positive også øke.

Anine jobber med Aktivt valg når hun ikke markerer Verdens Aidsdag. I Aktivt valg prøver man å få ned smittetallene ved å reise rundt til ungdomsskoler og videregående skoler og prater med elevene om seksuell helse. Ungdommene får informasjon om seksuelt overførbare sykdommer og det arrangeres fordomsleker der man påtar seg en rollen som for eksempel HIV-positiv. Ved å la ungdom prate med ungdom, håper de å nå mer fram. Kurset kan bestilles hos disktriktskontoret, og går over to skoletimer.

Ville dere ha kyssa en med HIV?

Håkon Bergh (18), Gjerdrum

– Nei, det ville jeg ikke gjort i frykt for å bli smittet. Jeg vet at HIV er et livsfarlig virus som det ikke er mulig å bli kvitt. Og at det smitter via blod og sex.

Hvor har du lært dette?

– Ved å lese om det, og etter å ha hørt på Steinar. Jeg har gått Helse og Sosial, og der har jeg ikke lært mye om temaet.

Bør HIV og Aids-problematikken bli et tema i skolen?

– Helt klart. De fleste engasjerer seg for temaet, og det er umulig å vite hvem det rammer. Derfor er det viktig at man får informasjon tidligere. Det er mye uvitenhet. De fleste har lite grunnlag for å vite noe om det, og det er nok mye fordi skolen svikter i forhold til informasjon.

Kristian Bergh (21), Gjerdrum

– Ja, jeg vet at det skal mer til enn et kyss for at det skal smitte, så det hadde jeg gjort. Jeg vet at det er umulig å vite hvem som får HIV, så lenge man ikke tar sine forholdsregler. Når man først har fått det, så blir man ikke kvitt det, selv om det finnes medisiner mot det.

Hvor har du lært dette?

– Jeg har lært mye av kjæresten min som er veldig engasjert i temaet. Det er henne jeg er her sammen med, og hun forteller meg en del om saken.

Hvor mye tror du andre ungdommer vet om temaet?

– De som vet noe om temaet, vet ganske mye om det. Mens de som ikke vet så mye, de vet veldig lite. Så det blir mye at folk har hører noe fra noen.

Vivian Halvorsen (23), Nordkisa

– Ja, hvis jeg hadde hatt følelser for han. Det er så liten sjans for å bli smittet via et kyss. Jeg vet ganske mye om temaet. Jeg vet hvordan det smitter, og hvordan HIV-smittede blir stigmatisert her i Norge. Det finnes fortsatt mange fordommer mot HIV-positive, og det gjør det ikke enkelt for dem å være åpne om det.

Bør HIV og Aids-problematikken bli et tema i skolen?

– Helt klart. Informasjon om HIV og aids bør legges inn under seksualundervisningen i skolen, som for øvrig bør bli bedre. Norske ungdommer er dårlige til å bruke kondom, og dette kan skolene ta tak i.

Artikkeltags