Studier langs vannkanten

OPPLEVELSESRIKT: Både Merete (til venstre) og Anna tok dykkerlappen mens de var i Brasil. Foto privat

OPPLEVELSESRIKT: Både Merete (til venstre) og Anna tok dykkerlappen mens de var i Brasil. Foto privat

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Anna Sørlig Heranger (19) og Merete Håkonsen (19) ville oppleve noe nytt. De dro derfor til Brasil for å surfe, ta dykkerkurs, lære jiu-jitsu, og gå på skole.

DEL

Venninnene fra Brårud i Nes har akkurat kommet hjem etter tre måneder i Cabo Frio i Brasil, hvor de har gått på skolen Active Education. Her har de gått på linjen kalt «drett med trenerpraksis».

– Vi hadde skole fra mandag til fredag, men med mye idrett. Vi lærte om hvordan man kan bli en bedre trener, litt om anatomi og hvordan kroppen er bygd opp, forteller Merete. Jentene lærte også mange ulike idretter mens de var i Sør-Amerika, både kjente og ukjente.

– Vi lærte blant annet surfing, Capoeira (en afrobrasiliansk kampsport/dans), jiu-jitsu, fotball og håndball, sier Anna. Jentene valgte å dra til Brasil for å oppleve noe nytt. – Jeg var litt lei etter videregående, og hadde lyst til å prøve noe nytt. Samtidig ville jeg drive med noe innenfor idrett, sier Anna, mens Merete nikker enig.

Fikk ikke gå alene

Anna og Merete forteller om en helt annen kultur i Brasil enn hva vi har her i Norge.

– Vi fikk høre «beautiful girls» ganske ofte, og alle der er veldig oppi deg, snakker med deg, er nær deg og sånn. Utlendinger i Brasil får veldig mye oppmerksomhet, forteller Anna.

Jentene hadde derfor ganske strenge regler på skolen, og fikk ikke lov til å gå alene i gatene.

– Spesielt lyshårete jenter fikk ikke gå alene, egentlig ikke to og to heller, men jeg opplevde aldri noe skummelt, sier Merete.

Jentene tilbrakte høstferien sin i Rio de Janeiro, hvor de opplevde mye spennende.

– Jeg testet hanggliding, vi var ved Jesus-statuen og Sukkertoppen, matet ville aper i skogen og var på Lopes Mendes, en av verdens vakreste strender, forteller Anna.

Det var også noe annet som gjorde sterkt inntrykk på jentene.

– Vi var på Ilha Grande, en stor øy litt utenfor Rio de Janeiro. Der var det ingen biler eller minibanker, kun noen få butikker og restauranter. Det var en veldig stor øy, med småsteder hvor folk bodde rundt omkring, sier Merete.

Anbefaler utlandet

Jentene angrer ikke et sekund på at de dro til Brasil, og vil absolutt anbefale andre å gå på skole i utlandet.

– Det er en helt ny opplevelse, du får nye venner, du lærer deg språk bedre og du får gjøre noe helt nytt, forteller Anna.

Jentene advarer likevel mot en del skolearbeid, og forteller at det ikke er en tre måneders ferie de har vært på.

Vi har hatt fem eksamener, blant annet i livredning, så det er ganske mye skole også, sier Merete.

– Det var mer skole enn jeg hadde forestilt meg, men alt har jo vært relatert til idrett, så da har det gått greit, legger Anna til.

Hun tror det blir mer og mer populært å studere utenlands.

– Jeg tror det bare blir flere og flere som velger å gjøre det. Verden har blitt så liten, og man kan ha kontakt med dem hjemme hele tiden, så da blir det ikke så ille å reise bort, sier Anna.

Jentene drar gjerne tilbake til Brasil en gang.

– Ja, det er et utrolig fint land, så vi drar gjerne tilbake en gang, sier jentene i kor.

Artikkeltags