Sol, sommer og sydentur

KVALITETSTID: Er det viktigste, mener Karoline Langgåt Kleiva (17), Sigrid Mathea Fretheim (16), Elios H Landøfastøyen (17) og Rebecca Presterud (16). Foto: Kristine Jensson

KVALITETSTID: Er det viktigste, mener Karoline Langgåt Kleiva (17), Sigrid Mathea Fretheim (16), Elios H Landøfastøyen (17) og Rebecca Presterud (16). Foto: Kristine Jensson

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Dommen er klar; Høy temperatur og kvalitetstid med venner er sommerfavoritten.

DEL

Skaff deg RB+ og les alt – 5 kroner for 5 uker!

Vennegjengen zoom snakket med i første klasse på Lillestrøm videregående skole er klare til sommer, sol og kvalitetstid med venner.

– Sol, Syden og venner. Slik beskriver vennegjengen zoom har snakket med, på Lillestrøm videregående skole, den perfekte sommerferien.

– En ideell sommer er Syden-tur med venner, sier Karoline Langgåt Kleiva (17).

Sammen med vennene Sigrid Mathea Fretheim (16), Elios H Landøfastøyen (17) og Rebecca Presterud (16), ligger hun langstrakt på gressplenen utenfor Lillestrøm VGS.

På jakt etter solglimt mellom skydekket, er det fuktige grønne teppet et tegn på at vi befinner oss i et land med ustabilt klima og mye regn. Det er også en viktig årsak til hvorfor Karoline rømmer landet idet ringeklokka ringer ut siste skoledag:

– Jeg gleder meg til jeg skal med ferien til Kreta. Det blir godt med varme, sier hun muntert.

Likevel, hun har også planer om feire i hjemlandet.

– Jeg skal også sommerkurs for orkester, og det er i Norge. Da spiller vi sammen og koser oss, sier hun.

Vennetur på hytta

Venninnen Sigrid skal også være med på sommerkurset. Hun sier at selv om hun ofte har reist til Syden i årets lengste ferie, er ikke det et kriterium for en vellykket sommer. -

– Jeg ferierer gjerne på hytta med venner. Det viktigste i ferien synes jeg egentlig er det sosiale, sier hun, og legger fort til:.

– Og sol og varme da. Været betyr mye, helst skal det være 28 grader, da er det perfekt.

Det er tydelig at firkløveren gjerne drar utenlands når skolebøkene kan byttes ut til fordel for badebukser og solsenger.

– Jeg skal til Bali, gliser Rebecca som går en travel ferie i møte:

– Det blir mye reising i år. Jeg skal også en tur til Skottland, og på korpstur til England. I løpet av ferien skal jeg i tillegg være konfirmasjonsleder.

Togtur i Europa

Ved siden av seg har hun Elios, som selv skal på togtur med venner, i Europa.

– Men turen varer bare en uke, sier han.

– Bortsett fra det skal jeg være i Norge og slappe av. Jeg håper å dra på flere festivaler, i alle fall Øya og Skjærgårds, så jeg satser på fint vær i Norge også.

Håpet til tross, vennegjengen er i midlertidig ikke like optimistiske med tanke på det norske været vi har i vente.

– Regn, kommer det fort fra Elios på spørsmålet om hvordan han tror været blir.

– Varierende, kommer det fra Rebecca. Sigrid og Karoline nikker enige.

Samtlige av de fire har hytte her til lands, og har flere somrer i Norge bak seg. Det er av erfaring ungdommen skiller mellom håp og forventninger til det norske sommerværet.

– Jeg håper jo at det blir bra vær. Men det er jo Norge det er snakk om, sier Elios.

Slik blir sommerværet...

YR melder fra 13 til 19 grader i den førstkommende uken.

Det er mulighet for noe regn både på lørdag og søndag. Neste uke meldes det sol, lite vind, og også mulighet for skydekke og regnbyger.

Ifølge Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt forventes det at sommertemperaturene i perioden juli – september i Norge i år, vil ligge rundt 0,5 – 1 grad over gjennomsnittstemperaturen ifra 1961–1990.

Det er i de nordligste delene av landet den største forskjellen spås å forekomme, mens det gjennomsnittlige avviket i det meste av landet er ventet å være på rundt en halv grad.

– Selv om vi har noen værprognoser på sommerværet er det svært vanskelig å gi anslag utover disse, sier senior forskeren.

Artikkeltags