Sikker sex, sa du?

REALISTISK ØVELSE: Skal man sikre seg, er det greit å ha øvd litt på forhånd. Her demonstrerer Kai-Sindre Moldestad (21) og Jim Henrik Olsby (22).

REALISTISK ØVELSE: Skal man sikre seg, er det greit å ha øvd litt på forhånd. Her demonstrerer Kai-Sindre Moldestad (21) og Jim Henrik Olsby (22).

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bedre med kondom på snoppen enn virus i kroppen!

DEL

Skaff deg RB+ og les alt – 5 kroner for 5 uker!

Slik oppfattes slagordet for Røde Kors Ungdoms Aktivt Valg (AV). Hovedmålet med AV er å redusere nye smittetilfeller av seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia og hiv.

Nordmenn kan nemlig «skryte av» å være på verdenstoppen i ubeskyttet sex!

Røde Kors Ungdoms vil gjennom AV bidra til at ungdommer tar et aktivt valg i forhold til sin seksuelle helse. For at ungdom skal lære noe, må noen først lære å lære bort. Zoom har vært med når Røde Kors Ungdoms har hatt instruktørkurs i AV i Lillestrøm!

Må lære

To av deltakerne på kurset er Monica Sæther (15) fra Årnes og Shasmin Kan (14) fra Frogner. Sistnevnte mener at dette er et bra konsept, som kan åpne øynene til ungdom.

– Mange er ikke bevisste på seksuelt overførbare infeksjoner, så det er bra at noen tar initiativ til å holde kurs.

– Ungdom har godt av å lære. Jeg har selv lært mye om seksuell helse og hiv. Før trodde jeg faktisk at det var smittefarlig å være i samme rom som en hivpositiv, men nå vet jeg jo at vi helt fint kan omgås hverandre, forteller Monica.

Pinlig

Mange unge har vært der: de småpinlige 45 minuttene som skolen velger å bruke på seksualundervisning. Den eldre naturfaglæreren titter nervøst opp for å svare så godt han kan på spørsmål fra nysgjerrige, for ikke å nevne fnisete, ungdommer.

Eller kanskje blir det satt på en kort, urealistisk film med modellfigurer, som usannsynlig nok skal gi alle svar. For noen elever er det sånn, andre er mer heldige.

Allikevel er det flere norske ungdommer som synes at seksualundervisningen i norsk skole burde bli bedre. Monica og Shasmin er blant dem.

– Sexundervisningen i norsk skole er for dårlig. Jeg tror det er mye bedre å høre fra en person som er på samme alder. Derfor har jeg lyst til å bli AV-instruktør. Noen må jo ta initiativ, så hvorfor ikke oss, spør Monica.

– Jeg synes heller ikke at eldre lærere burde være dem som lærer bort til ungdom. Og man burde starte enda tidligere. Uansett er det jo litt rart at et av verdens rikeste land ligger på toppen av ubeskyttet sexlista. Vi burde vel i hvert fall kunne lære bort sikker bruk av riktig prevensjon, mener Shasmin.

– Ja, eller eventuelt ikke ha sex i det hele tatt.

Lærer å lære bort

I løpet av kurshelgen har Monica og Shasmin, sammen men de andre kursdeltakerne, lært hvordan de skal holde gode presentasjoner. Nå som de har AV-instruktørkurs i boks, er de klare for å ta fatt på veien videre. Begge har lyst til å reise rundt på skoler og holde presentasjoner for andre ungdommer.

– Man må egentlig være 16 år for å gjøre dette, og jeg er fortsatt bare 14. Man kan være med noen andre på presentasjoner også når man er under 16 år, da. Da er det bare sånn at man ikke får like mye ansvar, forteller Shasmin.

– Jeg har også tenkt til å stå på stands og snakke med russen. Også vil jeg gjøre noe på verdens aidsdag, som er 1. desember, sier Monica. De føler at de har lært masse på AV-kurset, og oppfordrer andre til å dra på det. Som en siste oppfordring er de enige:

– Bruk kondom!

Sykepleiestudenter

Omtrent halvparten av kursdeltakerne kommer langveisfra. Jim Harald Olsby (22) fra Hamar studerer, sammen med seks av de andre, sykepleie på Høyskolen i Sogn og Fjordane.

– Vi er med på kurset, fordi det er en del av praksisen vår, som er noe studentene gjør hvert år. Etter dette kurset skal vi reise rundt på ungdomsskoler og videregående skoler i Sogn og Fjordane for å undervise.

Jim Harald mener at det viktigste han har lært i løpet av helgen, må være å kunne lære bort til andre – spesielt unge.

Artikkeltags