Sola skinner på parkeringsplassen ved Statoil i Fetsund, og det blinker i øynene til Jan Espen Mathisen mens han gjør noe av det han liker aller best: Skaper graffitikunst.

To kasser med spraybokser i ulike farger er plassert på bakken, to russebiler er i ferd med å bli pusset opp av sine respektive eiere. Jan Espen, innleid dekoratør, tar opp en lyseblå boks. Setter seg på huk. Gransker de mørkeblå flammene over bakhjulet. Rister. Fsst, fsst – flammene får liv.

Tegner for andre

22-åringen har åtte år på baken som graffitikunstner.

– Det begynte med at jeg tegna etter broren min sine tegninger, smiler han.

– Og så har jeg bare gjort det mer og mer.

Ved å tilby seg å male russebiler, tjener den unge kunstneren noen slanter hver vår. Riktignok innrømmer han at det ikke er snakk om så mange penger, siden han oftest maler for venner, men det hender også at noen russ ser reklameoppslagene hans på skolen sin.

– Fox box tok jeg 1000 kroner for. I tillegg kommer sprayboksene, de koster 60 kroner stykket. Men småjobber som flammer bak et hjul er mye billigere, forteller fetsokningen.

I tillegg til å male graffiti er Jan Espen glad i å tegne, og har blant annet tegnet mange tatoveringer. De store tatoveringene som pryder underarmene hans har han imidlertid ikke skapt selv, men han har tegnet noen på oppdrag for andre.

– Men jeg vet ikke om noen har brukt dem, altså.

Russekunstner

Guttene på Fox Box er tydelig fornøyde med Jan Espens jobb, og gleder seg til å kjøre rundt med verket.

Selv har Jan Espen aldri hatt gleden av å kjøre rundt i selvdekorert russebil.

– Jeg var aldri russ. Jeg fullførte ikke videregående, forklarer Jan Espen.

– Men det var det året jeg lagde flest biler. Jeg lagde vel 15 biler på to uker, og det meste var til kompisene mine.

Jan Espen myser med trente øyne. Løfter en gul sprayboks mot x-en i "Fox", og sprayer en dæsj her og en strek der. Finpuss.

– Russen er ok. Så lenge de oppfører seg som folk, er det ålreit, ler han.

Hittil i år har han hatt fire-fem malejobber. For det meste går det i russebiler, men for to år siden fikk han jobb med å male en stor russebuss i Kolbotn.

– Det var gøy. Og her om dagen skjedde noe pussig: Det var en fyr som ville ha meg til å male rallybilen sin. Jeg håper det blir noe av!

Ambisiøs

Jan Espen rusler bort til den andre bilen, den med de blå flammene på bakhjulet. Fox Box tok halvannen time å male, flammene er unnagjort på langt kortere tid. Han snakker litt med guttene om hvordan de vil ha det. Rister, sprayer.

Til vanlig jobber Jan Espen som ventilasjonsmontør og som pappa, men han drømmer om å kunne leve av kunsten sin.

– Det er klart jeg håper på at det går an. Jeg har skikkelig lyst til å starte opp noe for meg selv, noe med maling eller tegning, forteller han.

– Men det må litt penger til for å få i gang noe sånt. Kanskje jeg kunne lage noen bilder og åpne en utstilling. Vi får se.