RÅ RASTAFARI

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

– Jeg ser på meg selv som en rettferdig, afrikansk kriger, sier Marco Mota Da Veiga (25) fra Blystadlia. Hans våpen er musikken, mikrofonen og pennen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Jeg følte at det var på tide at folk fikk høre budskapet til Raw.

Marco Mota Da Veiga har funnet seg selv. Han har funnet ut hva han vil i livet. Og han føler at han har et budskap. Under artistnavnet Raw (Rigtheous African Warrior) slipper han sin første singel, "God", 16. september.

Rastamann

Marco treffer Zoom hjemme hos seg selv. På en hybel i Oslo, med vegger dekorert av forbilder: Marcus Garvey, 2pac og Bob Marley.

Marcus Garvey, en frihetskjemper for svarte i USA på begynnelsen av 1920-tallet, var en viktig del av forhistorien til Rastafari-religionen. Den ble stiftet av Ras Tafari Makonnen, bedre kjent som Keiser Haile Selassie, da han ble kronet til konge av Etiopia i 1930. Den mest kjente rastafarien kommersielt sett er vel Bob Marley. Lett gjenkjennelig med sine lange dreadlocks.

Ikke ulikt Marco, ved første øyekast. Og også Marco kaller seg rastamann. Men, som han sier:

– I tiden vi lever i, der kristne og muslimer kriger mot hverandre, vil jeg ikke definere meg. Jeg tror på Jesus Kristus og er rastamann samtidig. Men det er så trist å se hvordan folk kriger fordi de skal ha rett hele tiden. Bare vær deg selv 100 prosent, og respekter andre. Det er det som er viktig.

Musikken til Marco kan kanskje kalles en blanding av reggaekongen Marley og rapperen 2pac. På singelen rapper han, og det er hip hop, men med reggaerytmer. Selv om han vedgår at han blir inspirert av dem begge, vil han ikke bli sammenlignet.

– Jeg er Raw, understreker han.

Vil styrke ungdom

– Jeg rapper om frihet, rettferdighet og kjærlighet. At vi trenger en positiv forandring, forteller Marco om debutsingelen.

– Det siste verset er en bønn til Gud hvor jeg spør om hvem jeg er, hvorfor jeg er her på jorda og hva jeg skal gjøre.

Han skrev teksten for flere år siden.

– Nå vet jeg hvem jeg er. Jeg er Marco – og Raw. Men noen ganger slår det meg plutselig: Hei, det finnes jo så mange muligheter, jeg kan jo bli hva jeg vil.

Han hadde for eksempel aldri tenkt over at han kunne bli barne- og ungdomsarbeider av yrke. Nå holder han på med fagbrevet, per brevkurs. Og det kan ta litt tid, for han har mye å gjøre.

Marcos kall her i livet er å styrke ungdom, både gjennom tekster og budskap i musikken og ute "i felten". Han vil være en storebror som gir et fritidstilbud, samtidig som han hjelper de unge til å finne seg selv.

Hvis han ikke klarer å leve av musikken, skal han få ut budskapet likevel. Derfor fagbrevet.

Youth United

I 2003 startet Marco organisasjonen Youth United. Før det hadde han vært innom mange ungdomsorganisasjoner og tittet. Organisasjoner for afrikansk ungdom, for tyrkisk ungdom, for ungdom fra Asia og lignende inndelinger.

– Ungdommer har samme typer problemer uansett hvor de kommer fra. Jeg vokste opp i Blystadlia, og der var vi unge fra alle mulige land som hang sammen. Jeg er lei av mas om hvor man kommer fra. Og jeg tror ikke min generasjon er så opptatt av det heller, ikke sånn som foreldrene våre, sier han.

Youth United er for ungdom fra alle kriker og kroker i verden. Det skal være et tilbud Marco savnet da han vokste opp: Noe positivt å finne på.

Siden 2003 har han hatt kurser, fester og utflukter. Alt administrert og organisert av Marco, med litt hjelp fra organisasjonen Bamboo College som holder til i Oslo. Der har han blant annet fått låne et kontor til møtested. Ellers har alt blitt styrt fra hybelen.

– Dette er arbeid jeg gjør frivillig, for å vise at jeg bryr meg, forklarer han.

Med Youth United har Marco blant annet tilbudt poesikurs, trommekurs og han har hatt fest på Aktivitetshuset Volt i Lørenskog. 2. juli i år var forrige arrangement.

– Da hadde jeg med meg 28 ungdommer fra Oslo, Stovner, Rælingen og Løvenstad til paintballparken i Lillestrøm. Det var mye aggresjon som fikk utløp den dagen og vi hadde det veldig moro, sier han med et smil.

Neste plan er å kunne ta med seg noen av medlemmene til Vest-Afrika i november.

– Jeg vil vise at det finnes muligheter for ungdom, hvis man organiserer seg og står sammen, forklarer han.

Midler til arrangementene har han fått gjennom å søke støtte fra blant annet Frifond og Flyktning- og innvandreretaten.

Tar det seriøst

Nå har Marco varemerket artistnavnet sitt og laget sitt eget plateselskap.

– Det heter Selassie Records og er et enkeltmannsforetak, forteller han.

Releasepartyet blir på Spasibar i Oslo der Marco skal framføre singelen, vise musikkvideoen han allerede har laget til og takke dem som har hjulpet han.

– Det er så mange å takke, sier han.

Musikerne som har hjulpet ham å lage musikken og Farzad Samsami som regisserte musikkvideoen.

– Den kom faktisk på andreplass sammenlagt i NM for Norges Videoamatører, førsteplass for beste musikkvideo og spesialprisen "Gullsaksen", sier Marco stolt.

Han håper den etter hvert vil bli vist på Svisj, Voice, ZTV og MTV. Det blir uansett spennende å få musikken ut.

– Jeg har rappet siden 1997. Etter åtte år med rapping har jeg endelig noe ute og det føles veldig godt, sier Marco.

Han vil gjerne lage et album, og håper singelen vil åpne noen dører.

– Jeg har mange tekster og noen beats klare, men jeg trenger en produsent. Hvis noen kjenner Dr. Dre eller Kanye West hadde jeg blitt glad om de ba dem ringe meg.

Marcos hjemmeside: www.jahraw.com

Artikkeltags