Opprørsk ungdom

KLAR FOR OPPRØR: Mikkel Frostad, talsmann for RKU på Romerike.

KLAR FOR OPPRØR: Mikkel Frostad, talsmann for RKU på Romerike.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

I november ble Revolusjonær kommunistisk ungdom (RKU) Romerike stiftet. Nå roper de "rett til å gjøre opprør".

DEL

– Vi stoler ikke på regjeringen. Derfor tenker vi heller selv og jobber for det vi tror må skal til for å få forandring. Vi har et endelig mål om et sosialistisk Norge, sier Mikkel Frostad, talsmann for RKU på Romerike.

Frostad er 17 år og har lenge sett på seg selv som kommunist.

For et års tid siden meldte han seg inn i Tjen Folket, en eldre kommunistisk organisasjon.

Han ble først medlem av RKU i august 2008.

– Jeg ble kommunist fordi jeg hadde mye om den russiske revolusjonen på skolen, og dermed begynte jeg å lese marxist-leninistisk teori, siden det var denne teorien som lå bak praksisen i revolusjonen 1917. Jeg ble medlem av RKU fordi jeg ønsket og være med på å gjøre motstand mot det som vi kaller vanlig politikere med dress og koffert.

Vi har ingen tro på at det er det som er løsningen på en forandring for verden, sier han til Zoom.

Diktatur

RKU er ute etter å få flere medlemmer, ifølge Frostad er målgruppen unge fra 16-25 år.

– Hvordan tror dere andre partier vil ta imot dere?

– Det har vært mye diskusjoner, og flere er jeg sikker på at det blir. De ser ikke nødvendigheten av en væpnet aksjon når det er nødvendig. Andre partier vil nok se på oss som negative og sinte, men vi brenner for saker like mye som alle andre partier og organisasjoner. Vi ønsker bare et mer sosialistisk, kommunistisk og rettferdig land.Vårt endelige mål er kommunismen (som ut ifra Marx er ødeleggelsen av all undertrykking), men vi tror ikke at vi kommer til frihetens rike med det første.

– Tiden etter revolusjonen må være et diktatur – et diktatur som ledes av de revolusjonære kreftene og arbeiderklassen. Den undertrykte klassen skal her være den tidligere herskeklassen – borgerskapet.

Si din mening nederst i saken!

Sinte på Støre

På RKU Norges hjemmesider omtales Jonas Gahr Støre for "Krigsministeren".

– Det på grunn av Afghanistan-konflikten, og at det blir en interessekonflikt. Hadde Støre villet hatt en slutt på norsk bidrag, så kunne han fått det. Det er Ingen som holder han igjen, hevder Frostad.

RKU har krigen i Afghanistan som en av sine viktigste kampsaker.

– Vi er veldig opptatt av at Norge og USA skal trekke seg ut av krigene i den tredje verden, som Afghanistan.

– Hva mener dere om Obama som ny president i USA?

– Det har vi ikke noe tro på. Uansett vil aggresjonen mot den tredje verden fortsette. Vi mener at John McCain og Barack Obama sier det samme bare på forskjellig måter.

Hvilke andre saker har dere på agendaen?

– Vi er opptatt av at kvinner skal få rett til å bestemme selv over egen økonomi og få være selvstendige. Vi er for at kvinner skal få ta abort, siden det er deres kropp og deres eget valg. Vi jobber også for at skolene skal bli bedre, og for at det skal bli bedre fritidstilbud for de unge her på Romerike. Det er det altfor lite av og det er det viktig å sette fokus på.

RKU er i aller høyeste grad et demonstrasjonsparti, skal vi tro Frostad. Demonstrasjoner er planlagt både nasjonalt og internasjonalt.

Faste møter

– Vi demonstrerer ved faste datoer som 1. mars og 8, mars, samt ved en del streiker. I mars skal vi alle sammen til Berlin i LL marsj. Dit kommer det mange kommunistiske organisasjoner for å marsjere og demonstrere for det vi tror på, understreker han.

Mottoet, "rett til å gjøre opprør" vil da høres i den tyske hovedstaden.

– Det var noen som hadde tagget "rett til å gjøre opprør" i Trondheim. Det har blitt mye brukt i ettertid og har senere blitt mottoet vårt, forklarer Mikkel.

RKU Romerike har faste møter på Lillestrøm ungdomshus.

– Saboterer

NKU (Norges kommunistiske ungdomsforbund), som er et annet kommunistisk ungdomsparti i Norge, mener at RKU prøver å sabotere og dra medlemmer over fra organisasjoner på venstresiden.

Leder for NKU, Erik Dokken, sier til Zoom at partiet hans ikke ønsker å krangle med RKU, men at han er lite fornøyd med hvordan RKU opererer.

– Vi ønsker ikke å bråke med RKU, da det ikke vil hjelpe noen av våre organisasjoner, og det svekker hele den kommunistiske bevegelsen. Men, som vi har skrevet på vår nettside, RKU bruker mye tid på å sabotere for andre i stedet for å jobbe for sine politiske saker. Den kommunistiske bevegelsen i Norge er liten, og det er utrolig at noen som kaller seg kommunist går inn for å ødelegge for de få ungdommene her i landet som tar skrittet og kjemper for et bedre samfunn, sier han til Zoom.

Uenige, men enige

Dokken mener at partiene heller skulle samarbeidet om en del saker, da de har flere felles mål.

– RKU og NKU har mange saker vi er enige om, ettersom vi begge bygger på marxismen og fordi begge ønsker et sosialistisk og videre et kommunistisk samfunn. Vi er også enige i at forandringsprosessen fra kapitalismen til sosialismen må gjennom en revolusjonær endringsprosess, ikke gjennom gradvise former, sier Dokken, som har sterke meninger om hvordan sosialismen blir bekjempet i Norge.

– Med en gang en revolusjonær bevegelse blir en trussel begynner myndighetene med overvåking og trakassering. De kan manipulere valg gjennom skremselspropganada, endringer av valglover og eventuelt direkte valgfusk, hevder han.

Artikkeltags