Nynorsk – en landeplage?

DELTE MENINGER: I følge nynorskboka til elever på Lillestrøm vgs er det tydelig delte meninger om hvorvidt nynorsk er nyttig eller ikke.

DELTE MENINGER: I følge nynorskboka til elever på Lillestrøm vgs er det tydelig delte meninger om hvorvidt nynorsk er nyttig eller ikke. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

I forrige uke sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) at sidemåls-opplegget ikke kan være sånn som det nå er og skal legge fram en ny plan hvor sidemål blir tonet ned. Ukas tema er nynorsk.

DEL

Er nynorsk greit å lære eller er det en byrde? De fire elevene fra 3.klasse på Lillestrøm videregående har alle nynorsk som sidemål på skolen og har en klar melding til frøken Halvorsen.

Hvordan har nynorsk vært for deg?

Oda: – Det er jo en del av kulturarven vår, men jeg har merket at det blir vanskeligere og vanskeligere å ha nynorsk på skolen. Jeg synes ikke at det skal være en avgjørende karakter på vitnemålet.

Truls: – Jeg vokste opp i Sogndal, så jeg kan nynorsk godt. Jeg synes det burde være med i læreplanen og synes ikke at det burde være valgfritt. Men i stedet for å ha seks år med litt nynorsk noen ganger, ville det vært mye bedre med en intens innføring et semester.

Tror du nynorsk er nyttig?

Aurora: – Jeg mener det er helt unødvendig å ha tre offisielle skriftspråk, spesielt når jeg kan bruke bokmål til å forstå nynorsk og motsatt. Det går jo mye på høflighet, det med å svare på nynorsk hvis du får et brev på nynorsk, men det er jo ikke nødvendig når jeg kan skrive bedre på mitt eget hovedmål enn på sidemål.

Thea: – Det hadde vært så mye bedre å lese nynorsk litteratur enn å pugge grammatikk. Det er bare demotiverende og mot sin hensikt. Jeg synes nynorsken burde vært integrert i norskfaget på samme måte som dialektlære. Det burde ikke bli fjernet fra læreplanen i det hele tatt, men jeg mener det heller burde være en del av den skriftlige norskkarakteren.

Ville dere valgt å ha nynorsk hvis det hadde vært valgfritt?

Aurora: – Ja, jeg er veldig glad i språk og setter pris på det nynorske språket.

Truls: – Jeg ville også valgt det. Selv om sogndalsdialekten og nynorsk er forskjellige, er begge en del av identiteten min, dessuten er nynorsk en viktig del av historien til Norge.

Oda og Thea ville ikke valgt å ha nynorsk frivillig.

Oda: – Jeg synes det har vært greit å lære seg nynorsk, men jeg liker ikke at jeg er avhengig av nynorskkarakteren for å få generell studiekompetanse.

Thea: – Jeg hadde nok heller valgt å fordype meg i engelsk, som jeg synes er fremtidsmessig viktigere å kunne enn nynorsk.

Artikkeltags