Nerden Kalvø

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Nynorsk er noe folk bruker for å virke mer intelligente, sa Are Kalvø da han besøkte Strømmen videregående med alle bøkene sine.

DEL

Kalvø lever, som han sier selv, av tull og tøys i bokform, på radio og av og til på plate, og mener ordentlig arbeid er oppskrytt.

På verdens bokdag, mandag, tok han med seg noen av bøkene sine til Strømmen videregående for å gi elevene noen smakebiter.

Full sal

Dermed ble det en stor dag for skolebibliotekar Kristine Helgesen. Hun har gledet seg til denne dagen i over ett år. Helgesen prøvde nemlig å få Kalvø til skolen på verdens bokdag i fjor, men da ble det Anne-Cath. Vestly i stedet.

Bibliotekaren ønsker å skape mer blest rundt biblioteket på den yrkesfaglige skolen, og synes det er dumt at så få elever bruker biblioteket og leser bøker.

Men denne dagen faller i hvert fall bøkene i smak. Siden oppmøtet ikke er obligatorisk er bibliotekaren svært spent på hvor mange som dukker opp. Heldigvis har elevene oppdaget at dette er en stor begivenhet og gymsalen er full. Det sitter til og med folk på gulvet.

Forfatteren leser høyt fra flere av bøkene han har skrevet og elevene smiler og ler.

Var pinlig flink

Are Kalvø synes også, kanskje ikke overraskende, at det er viktig med bokdager. Han vil få flere til å se at det finnes en bok for de fleste, og at man ved å lese bøker kan man oppdage at man ikke er alene her i verden om å tenke og føle som man gjør.

Selv var ikke Kalvø den typen man må overtale til å lese bøker da han gikk på skolen, han var han flink. Så flink at han synes det er pinlig å snakke om de gode karakterene han fikk på videregående. Kalvø klassifiserer seg selv som en nerd.

– Hva er dine tre beste tips for å få seksere på skolen?

– 1. Ikke ha et liv. 2. Ikke ha venner. 3. Ikke ha noen hobbyer, sier Kalvø og smiler litt flau.

Oppskriften er nesten egenprøvd. Han hadde riktignok noen venner, men de var også nerder, så det hjalp lite.

Vanskelig nynorsk

Terese Torsteinsen (16) fra Råholt og Vibekke Nannestad (17) fra Nannestad sniker seg etter en stund ut.

– Det er helt greit å få besøk av en forfatter, men jeg hadde ikke hørt om han før nå, innrømmer Vibekke.

– Bibliotekaren håper at dere blir mer motivert til skolearbeid av et slikt besøk, hva tror dere om det?

– Det blir vel ikke så mye mer spennende å gjøre oppgaver selv om Are Kalvø er på besøk, tror Terese.

At Kalvø bare skriver nynorsk gjør at jentene er litt skeptiske til å lese bøkene hans.

En som derimot er fornøyd er Kristine Helgesen. I forkant var hun litt bekymret for at elevene ville være urolige.

– Men de oppførte seg nesten eksemplarisk, satt stille, stilte spørsmål og virket som om de var med, skryter bibliotekaren når forfatterbesøket er overstått.

– Dette er andre året med forfatterbesøk på verdens bokdag, og jeg håper dette blir en tradisjon, forteller hun engasjert.

Neste år håper hun på å få Ari Behn til skolen.

Artikkeltags