Gå til sidens hovedinnhold

Mot nye horisonter

Artikkelen er over 9 år gammel

I disse dager må de fleste tredjeklassingene ved videregående skoler i hele landet bestemme seg for hva de skal gjøre etter tretten år med skole.

Høgskole, universitet, reise, jobb? Mulighetene er mange. Zoom har vært i kontakt med seks tredjeklassinger fra Skedsmo videregående skole i forbindelse med dette. Alle har planene noenlunde klare.

Hva skal du til neste år?

Julie: – Jeg håper jeg kommer inn på fysioterapeut-studiet med de karakterene jeg har. Har lurt lenge på hva jeg ville gjøre, bestemte meg for en liten stund sida.

Ylva og Camilla skal begge ta et friår. Ylva er lei av skole og har lyst på en liten avveksling, mens Camilla har lyst til å tjene litt penger. Hun har lyst til å bli grafisk designer og håper hun får en jobb relatert til yrket i friåret sitt.

Hva skal du til neste år? Legg igjen en kommentar under eller diskuter yrkesvalg på facebooksiden vår.

Tommy og Christine har allerede bestemt seg for forsvaret.

Tommy: – Det er bra trening og prøvelse, og du får ekstrapoeng. Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre etter forsvaret.

Christine: – Jeg skal i luftforsvaret og jobbe som velferdsassistent! Jeg skal sørge for at de andre trives i militæret.

Muhammed: – Jeg skal først ta et friår for å tjene penger for å kunne ta en bachelor i musikkprodusering. Etter det skal jeg studere juss.

Merker dere mye press fra familie med hensyn til karrierevalg?

Julie: – Mine foreldre vil jo helst ikke at jeg skal ta et friår, de er litt redde for at jeg senere ikke skaffer meg en utdanning.

Ylva: – Foreldrene mine synes det er greit, men de ser helst til at jeg sitter på skolebenken igjen etter det ene friåret.

Presser foreldre ungdom mot enkelte karrierevalg? Gi din mening!