Mer bling fra Jessheim

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Etter at Diaz nylig la opp, har Jessheim fått en ny stemme som hele Norge kan høre – fra Trondheim.

DEL

Hun heter Else Kåss Furuseth. Eller, egentlig heter hun Elisabeth.

– I 1980 var det veldig mange som ble kalt Elisabeth. Da jeg blei store-Else og tjukke-Else, var Else et kallenavn jeg likte bedre. Dessuten heter mormor det, forklarer Else/Elisabeth.

I dag har Show Show på NRK P3 vært sendt i fem uker. Og like lenge har Else Kåss Furuseth fra Jessheim vært programlederen.

– Jeg følte en sterk tilknytning til Skedsmokorset da jeg hadde Tommy Sharif som gjest, forteller hun.

Etter at Sharif åpnet kontoen for veldedighet på riksdekkende fjernsyn og dermed ble offer for tigger på tigger, bestemte Show Show-sjefen seg for at ikke hun skulle være noe dårligere.

– Jeg fikk 100 kroner. Og nå har vi i redaksjonen bestemt at vi skal begynne å jobbe etter hans motto med disse pengene. Vi skal jobbe hardt, hardt og så gi pengene til noen som trenger det, lover hun.

Dette er noe av det Else kaller å spre "bling". Mer om det seinere.

Revygjennombrudd

Først et hopp bakover i tid. For å forklare litt mer om hvem Else var før hun fikk programmet sitt i høst, og for at du skal bli kjent med henne.

Else har krøller i blondt hår og litt talefeil på r-en. Etter å ha vært barn på Jessheim, begynte hun med musikk, dans og drama ved Lillestrøm videregående før hun flyttet hjemmefra for å gå på folkehøyskole. På Jessheim.

– Så tok jeg to år med teatervitenskap på Blindern, som alle andre som ikke klarer å bli skuespillere. Og så begynte jeg på Westerdals, for jeg tenkte at reklame, det er det samme som teater.

Der ble hun i tre år og fikk tittelen Art Director.

– Akkurat som Amanda i Melrose Place, opplyser Else, som etter Westerdals School of Communication i Oslo begynte å jobbe i et produksjonsselskap for fjernsyn og forestillinger. Men det var ingen av disse utdannelsesgreiene som fikk Else inn i radio.

– Vi var fem-seks venner som hadde et revyshow som vi kalte Blymandag, forklarer Else om hobbyen sin i studietida.

– Vi vant en humorkonkurranse på NRK og fikk en tur til en humorfestival, Fringe-festivalen i Edinburgh. Og der var der jeg ble kjent med Klaus, forteller hun.

Klaus er Klaus Sonstad, tidligere kjent som Odin Jensenius. Det var han som noen måneder etter møtet i Edinburgh ringte Else og sa at hun ville passe den nye rollen som assistenten hans i Klaus Sonstad-show. Dermed flyttet Else til Trondheim, begynte å jobbe for P3 og bruker nå sitt helt egne show til å spre bling til folket, som hun sier selv.

Om denne blingen

– Hva er egentlig bling?

– Det er det amerikanske ordet for antijante. Bling er at det er lov å kose seg. Det er lov å live large og bestille den største burgeren. Det er i hvert fall hva jeg legger i det. For en annen definisjon kan du jo søke etter "bling" på Wikipedia.

– Det å spre bling blir morsommere og morsommere for hver dag. Selv om jeg også er nervøs. Det er rart å være nervøs foran alle som hører på, synes Else.

En trøst at hun i hvert fall vet om to trofaste lyttere.

– Bestemor hører på og sender meg mail og sms om hvordan hun synes det var. Og pappa, han er jo en rådgiver for meg, sier hun om han som ofte blir ringt opp under sending. I motsetning til disse to, er det også noen som ikke kan fordra programmet, ifølge Furuseth.

– Det er mange som ikke liker talefeilen min. En skrev at det at jeg har talefeil på radio er som om en med dysleksi skulle lagd retteprogram for pc, sier hun.

Som et reisebyrå

Tøysekritikken blåser Else i. Hun sier hun ikke engang har vært oppmerksom på talefeilen før lytterne begynte å kommentere den. Da er det triveligere med bestemor og pappa.

– Jeg drar jo barnslig mye hjem i helgene. Pappa sier jeg er et helt lite reisebyrå i meg selv, forteller Else.

– Veit du hva ordføreren i Ullensaker heter?

– Åh, stønner Else og tenker så det synes helt ut i ansiktet.

– Nå har jeg bodd i Oslo i fem år, da. Åh. Hva heter han igjen? Jeg gikk jo til og med i klasse med sønnen hans, resonnerer hun høyt.

– Espelund, sukker hun lettet og legger til at det var litt flaut å glemme, men at det ikke har noe å si for hvor glad hun er i Romerike.

– Jeg er veldig glad i Eidsvollsbygningen og Raknehaugen. Og selvfølgelig Nordbytjernet, ramser hun opp.

– Harald! Harald Espelund, plopper det ut av henne litt seinere og æren er i behold.

  • Du kan høre Else Kåss Furuseth som Show show-programleder hverdager på NRK P3 fra klokka 12-13.

Artikkeltags