– Lærere må tåle litt dritt

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Elevrådsleder Simen Osland (18) ved Skedsmo videregående skole mener lærere må tåle å bli kalt "drittkjerring".

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

På Romerikes største videregående skole går elevene rolig i gangene. Ingen lærere blir presset opp etter veggene og ingen rektor ligger svimeslått utenfor sitt eget kontor.

– Det har ikke vært noe vold mot lærere her på skolen siden episoden med rektor for fem år siden. I forhold til vår skole føler vi at denne saken er litt blåst opp av media, mener elevrådsleder Simen Osland (18).

– Det er forskjell på de elevene som utøver vold og dem som er store i kjeften. Lærerne i dag må tåle å bli kalt "drittkjerring". Det ligger ikke noe personlig i det, sier han.

Best å få det ut

Rektor Rune Gahn ved Skedsmo videregående skole sto fram i Dagbladet tirsdag denne uka og fortalte om episoden for fem år siden. Han skulle ta en prat med en 17 år gammel elev om ordensreglementet. På vei til rektors kontor slo 17-åringen ham i ansiktet med knyttneven, så han deiset i bakken og mistet bevisstheten noen sekunder.

– Vold som dette er ikke greit. Jeg tror de som ender med å slå, er de som holder ting inni seg. Kanskje det var det som skjedde under denne episoden med rektor. Jeg tror det er bedre å få det ut verbalt om en elev er sint på en lærer. På en videregående skole i dag må lærerne tåle litt dritt, sier Simen.

To trusler, en utvist

Undersøkelsen viser at en av seks lærere har opplevd vold fra elever minst en gang i løpet av de siste fem årene. En av fem har opplevd å bli truet.

– Jeg tror ikke det gjelder så mange lærere her på Skedsmo. Samtidig er dette en stor skole, så vi vet jo ikke alt som skjer. Vi får ikke vite det hver gang noen kaller læreren sin for "drittkjerring", sier han.

– Det vi vet er at skolen har tatt tak i et par trusler i år, og at en er utvist. Men det er ikke på grunn av vold, sier nestleder Thomas Elvik (18).

Problem på yrkesfag

Skedsmo videregående skole er Østlandets største fagskole, og Thomas tror det er på yrkesfag problemene ofte oppstår.

– Jeg har selv gått yrkesfag, og guttene der utmerker seg nok med å være mer hissige enn andre. Men her på skolen har vi en ordning der eleven får klar beskjed: Ta deg en tur ut og ro deg ned, og kom inn igjen når du klarer å puste normalt, sier han.

Trygg på jobb

Etter episoden med rektor for fem år siden, har skolen hvert år en holdningskampanje.

– Vi tar opp vold, rus og mobbing. Vi har en god ledelse som tar tak i ting, og etter episoden med rektor har elevene vært med på å endre og bestemme ordensreglementet. For å få mindre vold mot lærere, må dette tas opp internt på hver skole, sier Simen.

De mener elever som slår må utvises.

– På vår skole kan en elev utvises inntil fem dager første gang de gjør noe alvorlig. Andre gang mister de skoleplassen sin. Og sånn må det være. Du skal føle deg trygg når du er på arbeidsplassen – og det gjelder både lærere og elever, sier Thomas.

Artikkeltags