Billedkunstner Richart Gjertsen (20) fra Nittedal begynte kunstnerkarrieren som graffitimaler, og nå vil han gjerne lære opp andre. Derfor skal han holde et graffitiseminar i morgen. Stedet er Nittedal Treningssenter, som ligger 15 minutters kjøring fra Lillestrøm. De som møter opp kan få prøve å male med sprayboks, og de kan få tips og råd fra eksperten.

– Jeg håper å se mange graffiti-interesserte gutter og jenter, sier Richart.

Han planlegger også å holde en utstilling på Hakadal stasjon, så fort han har fått samlet inn nok arbeider. Alle kan levere inn bidrag, men de må være av god kvalitet for å kunne bli brukt på utstillingen.

Gatas skole

Richart har fått 20.000 kroner i støtte av Norsk kulturråd til utstillingsvirksomhet. Det er fordi han er et godt forbilde for ungdom, og ønsker å skape et godt forhold mellom de unge og næringslivet. Han understreker at graffiti er gatekunst, og ikke må forveksles med tagging. Richart forklarer forskjellen slik:

– Tagging er bokstaver og kallenavn som skal synes mest mulig. Graffiti er individuelle kunstverk. Farger og komposisjon er viktig, sier han.

Selv er han også billedkunstner, og jobber i kunsthandel til vanlig. Han tar også utdannelse som kunsthistoriker.

– Vi som driver med graffiti, ser på oss selv som kunstnere. Vi har ikke nødvendigvis gått på formell skole, men vi har gått gatas skole, fortsetter Richart.

Som spraybokskunstnere flest, har også han drevet med graffiti på ulovlige steder da han var yngre, men den tiden er forbi.

– Det fungerer ikke, sier han.

Populær kunst

Flere kommuner på Romerike har vedtatt nulltoleranse mot graffiti og tagging. Det tror Richart at fungerer mot sin hensikt.

– Nulltoleransen er med på å skape et opprør i graffitimiljøet. Det blir som å ta fra en kunstner penselen hans. Det blir feil, mener han.

Ifølge Richart er mange unge ikke klar over hvordan de kan få drive med graffiti på en lovlig måte. Han anbefaler dem å kontakte ham. Richart vet hvordan man finner fram til lovlige maleunderlag, akkurat nå disponerer han to frivegger i Nittedal.

– Det er jo mange unge som går rundt og "bomber", og slenger opp taggen sin overalt. Det er disse jeg vil ha tak i, og hjelpe dem på rett kjøl. Jeg kan vise dem hvordan de kan gjøre det lovlig, sier Richart.

Selv har han etter hvert funnet ut at det til og med er mulig å tjene penger på denne typen kunst. Richart har hatt flere utsmykningsoppdrag, både for privatpersoner og næringslivet. Han har blant annet dekorert en platebutikk, og et barnerom. Nå skal han male en utendørs vegg hos Nittedal Treningssenter.

– Graffiti er svært ettertraktet, konkluderer han.

Han håper det vil gjøre sitt til at mange møter opp på seminaret i morgen.

Vil du bidra på Richarts graffitiutstilling? Send bilder på e-post til: r-gjertsenhotmail.com

Vi som driver med graffiti, ser på oss selv som kunstnere

Richart Gjertsen, graffitikunstner