Inn i rampelyset

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Om nøyaktig én uke går Ungdommens kulturmønstring av stabelen i Gjerdrum. For første gang er både deltakere og arrangører av ungt blod.

DEL

Fram til i år har nemlig ingen av arrangørene vært ungdommer selv, og ifølge Marie Hogstad Stene (17) var det derfor på høy tid med en endring i tradisjonen.

– En mønstring for ungdom krever unge folk på alle områder. Det er flott at vi er de første ungdommene som får arrangere det hele, sier den entusiastiske gjerdrumsjenta.

Sammen med Tora Grenness Haga (16), Emrik Vatndal (19) og Joakim Skoog (17) har hun ansvaret for at mønstringen blir suksessfull. Et slikt ansvar skaper forventningspress, skal man tro de fire ungdommene. Likevel har de alt under kontroll.

– Vi var på arrangørkurs for noen uker siden, og vi utfyller hverandre godt, så det blir nok et fint arrangement, sier de.

Trygge rammer

På spørsmål om nøyaktig hva de har ansvaret for, svarer de:

– Absolutt alt.

Det kan være alt fra å rigge scenen til å kjøpe blomster til deltakerne. Massevis av planer for selve gjennomføringen må også på plass. At arrangørjobben er travel bryr de seg imidlertid lite om. Tora, som er PR-ansvarlig, mener det er inspirerende å skulle motivere unge talenter til å ta steget inn i rampelyset.

– UKM er et veldig fint arrangement for ungdom som ønsker å vise hva de kan. Vi skal prøve å skape trygge rammer for dem, slik at det bare blir gøy å delta.

Skal være konferansier

– Det må også understrekes at UKM ikke er en konkurranse, legger Marie til.

– Man må ikke være verdens beste sanger eller musiker for å delta. Variasjon i bidragene er egentlig det viktigste for oss, forklarer hun.

Til unge kulturentusiaster som ennå ikke har meldt seg på, har UKM-arrangørene en oppfordring: – Meld deg på med én gang. Du vil ikke angre. Men vær rask, for fristen går ut snart.

I tillegg til å være arrangør, har Emrik blitt plukket ut som konferansier for selve gjennomføringsdagen.

– Grunnen til at jeg ville ta på meg det ansvaret, er vel egentlig den at jeg ikke kan stort annet, ler han.

Som konferansier skal Emrik introdusere hver enkelt deltaker, i tillegg til å skrive manus med oversikt over hva han skal si.

– Det blir litt konferansier, litt teater og mye show, mener han.

Dans og sang

Gjerdrum-talentene Kisho Maharajasingam (13) og Pernille Hogstad Stene (12) skal begge delta i UKM neste fredag. Begge ser fram mot dagen med store forventninger.

– Jeg skal delta med tamilsk dans og popping. Å danse er kjempegøy, så jeg gleder meg veldig, forteller Kisho, som fra før av har vært med på Norske Talenter. Med søstrene som inspirasjonskilder har Kisho lært seg å danse helt på egen hånd.

– Jeg har sett mange andre flinke dansere og fått lyst til å begynne med det selv, sier han.

Pernille, som er Maries søster, skal synge «Stronger» av Kelly Clarkson, og tror hun kan vise fram det beste av seg selv gjennom sitt bidrag. Til tross for at hun deltok med sang også i fjor, innrømmer hun at det blir litt skummelt å opptre.

– I sangen jeg skal synge, er det mange lyse toner. Men jeg gleder meg mer enn jeg gruer meg, understreker hun.

Positivt med ungt engasjement

Tom Andreas Kristensen har koordineringsansvaret for arrangeringen av årets UKM i Gjerdrum, og hjelper kun til dersom de unge arrangørene har behov for det.

– Jeg har jobbet en liten periode i kulturskolen i Gjerdrum, og fikk i oppgave å legge til rette for arrangeringen. Derfor bistår jeg hvis det oppstår problemer rundt den praktiske planleggingen, for eksempel knyttet til booking av kulturhuset og lignende. Det skal likevel sies at ungdommene er enormt flinke i det de gjør, og klarer egentlig alt selv, forteller han.

Kristensen mener at det å ha ungdom til å arrangere kulturmønstringen ikke er annet enn positivt.

– I dette tilfellet får ungdom sjansen til å løfte fram ungdom i egen kommune, og det er rett og slett helt fantastisk, sier Kristensen.

Artikkeltags