Er det for seint å finne seg sommerjobb nå?

Ja, kanskje litt i seineste laget. Men om du leiter litt, finner du nok noe du kan bruke sommeren din til.

Og kanskje tjene noen kroner på.

Tonje Brenna (21) fra Jessheim jobber i LO, og har gode tips til hva du bør tenke på både når du skal finne, og når du skal starte i en sommerjobb.

– Det er jo litt seint å se etter en sommerjobb nå, og i år er det enda færre sommerjobber tilgjengelige på grunn av finanskrisa. Men det er jo fortsatt muligheter for å få tak i noe, og jeg ville startet med å sjekke butikker og kiosker i nærheten av der jeg bor. Det er også lurt å søke på internett, og registrere seg med profil og cv på sider som arbeidsgivere ser etter ansatte på.

Hva skal man tenke på når man har skaffet seg en jobb?

– Først og fremst; skaff deg en kontrakt. I kontrakten må det stå om arbeidstid, dine arbeidsoppgaver, lønn og eventuell overtid. Det kan være greit å sjekke ut www.lo.no for tips i forhold til kontrakt, og du må aldri signere en kontrakt som du ikke skjønner hva går ut på.

Har du noen morsomme sommerjobberfaringer selv?

– Å, ja. Jeg har mange. Blant annet jobbet jeg på postsorteringa en sommer, også forsvant det et utrolig viktig verdipapir i posten. Det var heldigvis ikke min feil, men det ble jo helt "Texas" der. Men det var jo morsomt og interessant, og man treffer veldig mye artige folk på en sommerjobb. Både folk som har jobbet der i mange år, og unge på din egen alder som også har sommerjobb. Å ha en sommerjobb er en veldig viktig erfaring, og for mange er det det første møte med arbeidslivet – derfor er det også viktig å passe på dine rettigheter som arbeidstaker. Det er en god idé å skaffe seg en sommerjobb med tanke på framtida.

Kjekke nettsider

Et kjapt søk på "stilling ledig"-sidene til finn.no viser at det 576 stillinger i Oslo og Akershus som matcher med søkeordet "sommerjobb". På deltidsjobb.no var det derimot bare 11.