Blant verdens beste

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Dette er ikke en sport for pyser, sier Edwin Kronstad (23). Vi tror ham!

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Han er en av 25 utøvere som representerte Norge i verdens, esterskapet i cheerleading som ble holdt i Florida 25. til 29. april i år. Det norske laget fikk der en 7. plass. Edwin trener til vanlig på Nes, hos «Super Crew Lakers», sammen med flere andre utøvere som også er med på landslaget.

Edwin er en glad og spretten gutt som elsker idretten han driver med. I det jeg kommer inn i hallen hvor han trener til vanlig, ser jeg han hoppe rundt, tar saltoer og løfter på alle jentene han finner.

– Hei, jeg er Edwin, sier han mens han stirrer på meg med de store grønne øyene sine, hvor han så spør om jeg ønsker å bli løftet.

– Ellers takk, tror jeg holder meg på bakken.

– Den er grei, men du går glipp av noe veldig morsomt, sier han å ler lattermildt.

– Vil prøve ut alt

Det var en av venninnene til Edwin som fikk han til å begynne med cheerleading. For 1,5 år siden ble han spurt om han ville bli med på en prøvetrening. Cheerleading går jo for å være en typisk «jenteting», men Edwin er en typisk ja-person og må prøve nye ting før han kan ha noen mening om det. Han ble forelsket etter første forsøk, og liker spesielt at det er en blandet idrett.

– Man kan fort bli litt lei av å sitte inne på et helsestudio og løfte vekter dagen lang. På cheer-trening er dagen aldri den samme. Du løfter jenter og gutter, du kaster de i været, du må være en person man kan stole på og man må alltid gi 110 prosent, hvis ikke kan man risikere å miste flyeren i bakken, forklarer han.

Dette er ingen sport for pyser!

Sjarmert journalist

For å komme med på landslaget er det en del man må kunne. Du må være den beste av de beste.

– Hvordan foregikk uttaket til landslaget?

– Jeg måtte igjennom tre elimineringsrunder, hvor det ble færre og færre folk som kom med for hver gang. Jeg hadde vel det de var ute etter, sier han og gir meg det sjarmerende smilet sitt.

Første elimineringsprosess var der man sjekket om man var god i «parter stunt», har man ikke riktig teknikk eller sto stødig nok, er man ute. Deretter skulle man testes i turning. Her kjører Edwin både stillestående salto og løpende turn med mange forskjellige triks.

Dette besto han med glans. Den siste prosessen var GS, her skulle de siste som hadde kommet videre bli satt i grupper å øve på forskjellige kast og løft. Edwin er så sterk, så dette var ikke noe problem for han.

Momenter

For å kunne få bra plasseringer i konkurranser må man ha forskjellige momenter i en rutine, det vil si at man både må ha turn, hopp, dans, stuntsekvens og en pyramidesekvens. Desto mer avanserte momenter du har, jo flere poeng får man.

En del av stuntserien er noe man kaller «partner stunt», forkortes PS. I denne delen er man to

personer, hvor den ene løfter den andre opp å gjør forskjellige «triks» i lufta. Dette kan både være to gutter eller jenter, eller en jente og en gutt.

Sin egen rolle

I cheerleading har man en egen rolle. Man er enten flyer eller base, noen er begge deler.

Flyere er de som står på toppen av stunt og de som blir kastet opp i luften. Det er som regel de minste på laget som er dette. Men flyer er ikke bare noe man blir, man må være myk, klare å stramme av hele kroppen hele tiden, ikke ha høydeskrekk og man må kunne stole på basene sine.

Baser er de som står nede på bakken. De løfter og kaster flyeren opp i lufta. De må også være sterke og ha utholdenhet nok til å holde flyeren opp i lufta i flere 8-dels takter.

Spot er en forkortelse av Secure Person On Top. En spotter er en person som ikke er med i selve rutinen, men er med kun for å passe på at ingen ting skjer flyeren hvis gruppen detter.

Artikkeltags