«Beste tiden i ditt liv»

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Takk og lov for at russetida endelig er over.

DEL

Skaff deg RB+ og les alt – 5 kroner for 5 uker!

Jeg gledet meg aldri til å bli russ. Det tidligste minnet jeg har med russen, foruten å spørre om «russ» og få kjeft av russen for å ikke si det riktig, er da russen sprayet ned sykkelen til pappa med konfetti på sprayboks og han skrek etter guttene med røde bukser som feiret slutten på 13 års skolegang.

Men så ble jeg 18. I september hadde jeg bestilt en grunnpakke til 400 kroner. Helt fram til mars var det bare stress med russekort, russelappen og henting av russeklær – alt sammen før russetida startet. For hver dag ble det mer prat om russetida – pynting av buksa, billetter til treff, dekknavn og russelåter. Jeg ble sliten bare av å høre om det, men tenkte at det ville gå bra for meg også, det ville gå bra når jeg fikk russeklærne mine i posten – da ville det føles kult og riktig.

Jeg fikk russeklærne mine i mars en gang. Jeg prøvde buksa, følte ikke noen tilknytning til plagget og gjemte den bort. Også kom april, og jeg tenkte jeg burde pynte den. Jeg tok den fram og så på den, men følte meg lite inspirert til å gjøre noe med den. Også kom 27. april – vrengefesten. Det føltes fortsatt feil. Den morgenen sto jeg opp og stirret på russebuksa som lå i klesskapet. Jeg kjente på meg at jeg ikke ville ha den på, og at den ikke var så veldig keen på meg heller. Jeg gikk til skolen uten russebukse og de fire ukene helt fram til nå har bare vært rare.

Plutselig ble russetida en tid da jeg prøvde å svare på alle de store spørsmålene. Hvorfor tar folk knuter som noen andre har bestemt at de skal ta? Hvorfor bruker de masse penger på en bil som de skal ha i en måned? Hvorfor synes alle det er greit å gå i rødt bare fordi noen bestemte at de skulle gjøre det? Hvorfor blir folk drita på treff hvor ingen kan passe på dem? Hvorfor slåss folk? Hvorfor mister de all rasjonaliteten? Hvorfor synes plutselig folk at det er greit å løpe rundt nakne når det aldri har vært ok tidligere?

Og hva er det vi egentlig feirer? Jeg valgte å gå uten russebuksa, til tross for argumentene for å feire: Du er snart ferdig med 13 år med skole og dette vil bli den beste tida i ditt liv. Men nei, russetida ville aldri aldrialdri ha blitt den beste tida i mitt liv.

Nå er russetida over og jeg har fått vennene mine tilbake. Nå kan jeg slutte å dømme dem når de har på seg den røde buksa. Nå kan jeg slutte å mislike det at jeg ikke klarer å ha det gøy når det egentlig ikke passer meg å ha det gøy. For alle dere som var russ håper jeg det var verdt det. Jeg håper dere nedverdiget dere nok, var i mange nok slåsskamper, rullet rundt i gjørma en gang for mye enn for lite og at dere tok alle de sexknutene dere ville. Men den beste tida har vi ennå til gode. Den vil være billigere og lysere, uten den røde buksa og du vil ønske å drikke akkurat nok til at du kan huske alt dagen etter.

Hvorfor synes plutselig folk at det er greit å løpe rundt nakne når det aldri har vært ok tidligere?

Artikkeltags