Besøker barn fra en annen verden

ÅRLIG BESØK: Fjorårselevene hadde en fin tur til Kaliningrad, og barnehjemsbarna syntes det var veldig gøy.

ÅRLIG BESØK: Fjorårselevene hadde en fin tur til Kaliningrad, og barnehjemsbarna syntes det var veldig gøy. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Snart drar sju andreklassinger fra Lillestrøm videregående til et barnehjem i Russland. Det blir et minne for livet.

DEL

Skaff deg RB+ og les alt – 5 kroner for 5 uker!

Hvert år drar andreklassinger fra IB-linja på Lillestrøm videregående til Russland og et barnehjem i Kaliningrad. Der er de med barna, leker og spiller fotball, men først og fremst overleverer de penger og klær. I år er det sju stykker som pakker kofferten og drar.

– Vi har fått vite at dette er noe av det største som skjer i løpet av året for disse barna, sier Synne Lofthus Rooth (17) fra Skedsmokorset.

Hun er én av de sju elevene som drar, og er veldig spent.

– Jeg har aldri vært på et barnehjem før, så det blir nok litt rart å se hvordan det er. Jeg tror det blir merkelig å se at det finnes mennesker som ikke har et eget rom og en egen do.

Det er også andre ting hun gruer seg til.

– Jeg lurer litt på hvordan vi skal kommunisere, for barna kan ikke engelsk.

Når de fikk tilbudet om å dra, var ikke Synne vond å be.

– Jeg synes det er interessant. Det er ikke så ofte man får møte barn på et barnehjem i Kaliningrad. I tillegg får man vite litt om en annen kultur og man får vite om et annet liv som man nok aldri får oppleve selv, sier hun.

Flittig dugnadsarbeid

Hele IB-klassen har samlet inn penger til turen, og det har vært mange dugnader i løpet av året.

– Vi har hatt mye vaffelsalg, vi har pantet flasker, vi har solgt kakebokser og vi har hatt loppemarked. Vi har fått inn mellom 30 000 og 50 000 kroner, så vi er fornøyde, forteller Synne.

Elevene skal bo hos russiske vertsfamilier, noe som kan bli både utfordrende og spennende.

– Det er så mange forskjellige vertsfamilier vi kan havne hos, til og med hos studenter. Jeg er ikke helt sikker på hvordan russisk familieliv er, så det blir utrolig interessant, sier Synne, som ikke får en vertsfamilie før hun ankommer Russland.

– Det er litt skummelt å ikke vite hvem man havner hos, vi blir på en måte bare kastet inn i en familie når vi kommer dit.

En viktig reise

Synne føler seg veldig heldig som får oppleve en slik tur i løpet av videregående.

– Det er en veldig fin mulighet, og jeg synes egentlig alle klasser burde få et tilbud om å være med på et veldedighetsprosjekt som dette.

Hun tror det er en viktig erfaring å ha med seg videre i livet.

– Man får vite at det finnes andre som ikke har det så bra, og man får vite at hvis man vil hjelpe, så kan man hjelpe. Man har mulighet til å gjøre en forskjell hvis man vil, sier jenta fra Skedsmokorset engasjert.

Artikkeltags