Nettpatruljen i Øst politidistrikt har gått ut på Facebook med en melding om at de har fått inn tips om en app kalt Yolo, ofte fører til mobbing og trakassering blant unge. Oppfordringen fra Nettpatruljen var at foreldre skal gjøre seg kjent med appen og snakke med barna om hvordan man skal opptre på nett.

Hensikten med appen er at brukerne skal ha mulighet til å få ærlige svar og meninger fra hverandre. Bakgrunnen ligger i at venner ikke skal behøve å stå ansikt til ansikt med mottakeren. Politiet er på den andre siden bekymret for utviklingen rundt atferden blant ungdom på denne appen.

– Det gjør det lettere for brukerne å stille spørsmål, og ikke minst svare ærlig når identiteten er anonym. Barn og ungdom er i en mer sårbar fase enn i resten av livet, og vi ser et behov for bekreftelser blant denne gruppen. Utfordringen blir dessverre at det går for langt og over til mobbing, forklarer politibetjent Julie Krystad, som er operatør i Nettpatruljen Øst politidistrikt.

 

Uklare brukervilkår

Ifølge Yolo sine brukervilkår er tjenesten ikke rettet mot barn og unge under 13 år. Andre apper har mer direkte retningslinjer der det står at barn under 13 år ikke har lov til å bruke tjenesten deres. Dette opplyser Barnevakten.no på deres hjemmesider.

– Hva blir utfordringen når avsenderen ikke trenger å så til ansvar for det man har sagt og at det er uklare retningslinjer for bruk av tjenesten?

– Utfordringen ligger jo i at man kan si akkurat hva man vil fordi man har skjult identitet. Det er også vanskelig for mottaker å vite hvem som svarer, noe som kan skape usikkerhet hos mottakeren. Samtidig er det heller ikke en tydelig aldersgrense i brukervilkårene til Yolo, noe som er utfordrende i seg selv, sier Krystad.

RB har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med skaperne av appen Yolo, uten hell.

 

 

Oppfordring til foreldre

Nettpatruljen i Øst politidistrikt har kommet med en klar oppfordring på deres egen Facebook-side: til alle foreldre, sett dere inn i appen og snakk med barna om hvordan man skal opptre på nett. Krystad utdyper dette nærmere.

– Det er viktig å ha en åpen dialog med barnet om hvilke apper barnet bruker. Samtidig er det viktig at foreldrene selv er kjent med hvordan de forskjellige applikasjonene fungerer. Populariteten i appene varierer, og nye kommer og går, men derfor er det desto viktigere å ha god oversikt over hvilke apper som anvendes.

Krystad legger til at skolene også oppfordres til å bli kjent med det digitale miljøet blant elevene.

– Det er ikke alltid lett for barn å prate med foreldrene sine om vanskelige ting eller ubehagelige opplevelser. Dersom skolene også gjør seg bedre kjent med de forskjellige sosiale mediene og har en god dialog med elevene, vil det kunne skape en større åpenhet og tillit mellom elev og lærer, avslutter Krystad.