(NETTAVISEN): Vintersesongen er for alvor i gang og fredag åpner de norske langrennsutøverne verdenscupsesongen i finske Ruka. Klassisk sprint står på programmet.

Forrige sesong var det svenskene som dominerte sprint på damesiden. Fredag var det Maiken Caspersen Falla, Lotta Udnes Weng, Ane Appelkvist Stenseth, Heidi Weng, Anna Svendsen, og Mathilde Myhrvold som skulle utfordre de blågule.

Weng røk rett ut

Heidi Weng har ikke sin sterkeste diastanse i sprint, men kom inn på laget da Tiril Udnes Weng ble hjemme. Førstnevnte røk imidlertid ut allerede i prologen.

Weng kom inn til en 31.-plass etter sitt prologløp og var dermed allerede ute av dansen, siden kun de 30 beste går videre til utslagsrundene.

Hun ble til slutt nummer 36, hele 8,45 sekunder bak prologvinner Jessie Diggins.

- Det er alt for dårlig. Jeg blir litt stressa i den siste bakken og kommer meg ikke godt inn i den. Da ble jeg rett og slett litt stressa og det er irriterende, sier hun til TV 3.

- I hvert fall når man har følt seg veldig sterk på sprint i år på trening. Da er det litt kjedelig å ikke få det til når det gjelder. Prolog har vært mitt svakeste ledd i hele min karriere. Hvis man først kommer videre, så kan alt skje, sier Weng videre.

Maiken Caspersen Falla på sin side imponerte i prologen og hadde en av de beste tidene. Hun ble nummer tre i prologen, 0,82 sekunder bak vinneren.

Falla hadde en litt trøblete sesong i fjor, men ser ut til å være tilbake i solid form.

- Informasjonen rundt Maiken er at hun var i god form da hun kom ned fra høyden, men så røk hun på sykdom og valgte å stå over på Beitostølen. Hun er en utrolig rutinert utøver og viste det i fjor med en oppkjøring der ikke mye stemte. Hun kom seg til VM og klarte å ta en medalje der. Når hun stiller nå i Ruka tror jeg hun er ganske trygg på at hun kommer til å levere bra, sier TV 3-ekspert Vidar Løfshus.

Fem norske videre

I tillegg til Falla, gikk også Udnes Weng, Stenseth, Svendsen og Myhrvold videre.

Anna Svendsen ble nummer ti i prologen, Ane Appelkvist Stenseth nummer 15, Mathilde Myhrvold nummer 16 og Lotta Udnes Weng nummer 20.

Det var som nevnt amerikanske Jessie Diggins som hadde beste tid i prologen. Svenske Maja Dahlqvist ble nummer to, mens Falla altså ble nummer tre.

OL i Beijing er sesongens store mål for langrennsløperne. Sprinten i Kina gås i fri teknikk. Den første verdenscupsprinten i den stilarten gås på Lillehammer neste helg.