– Det skulle ikke mye til for å tenne meg, spesielt ikke hvis jeg hadde drukket, forteller «Gunnar».

Han husker ikke første gangen han slo. Det skjedde helt tilbake på 60-tallet.

– Den utløsende faktoren var at min første kone var utro. Det skjedde tidlig i forholdet og ble liggende som en klam hånd over ekteskapet. Det såret meg veldig og fikk meg til å slå. Det ødela mitt forhold til kvinner, forteller han.

BAKGRUNN: Flere blir anmeldt – færre blir dømt

– Vanligere enn folk tror

Romerikes Blad har gjennomgått samtlige dommer på Romerike i perioden 2004–2013 og undersøkt alle saker som gjelder vold i nære relasjoner. Gjennomgangen viser at 276 personer er dømt for familievold i tiårsperioden. 185 av sakene gjelder vold mot partneren.

(Se voldstallene fra din kommune her)

Myndighetene legger til grunn at opp mot 150.000 nordmenn blir utsatt for familievold hvert år. Det tilsvarer rundt 7.500 personer på Romerike.

– Jeg tror mørketallene er enorme. Jeg fikk holde på uforstyrret i flere tiår før jeg ble stoppet. Dette er nok mye vanligere enn folk tror, sier «Gunnar».

Det var hans tredje kone som til slutt fikk nok og varslet politiet. Selv om hun aldri var utro mot ham, ble hun mishandlet gjentatte ganger over en periode på sju år.

Kona tilga ham gang på gang. Men en augustkveld i 2004 gikk han for langt. Ekteparet kranglet og «Gunnar» tente på alle pluggene. Han gikk løs på kona og slo henne flere ganger. Hun satt i sofaen og forsøkte å verge seg mot ektemannens slag.

Til slutt kom hun seg løs og søkte tilflukt i etasjen over. Der ringte hun til politiet.

LES MER: #VOLDSFRITT

«Mishandling»

Politiet rykket ut og satte «Gunnar» i arresten.

Han ble tiltalt og dømt. Retten la til grunn at «Gunnar» hadde utøvet vold under særdeles skjerpende omstendigheter: mot en forsvarsløs person i hennes eget hjem.

Retten mener volden bar preg av mishandling.

«Gunnar» er i dag glad for at kona til slutt varslet politiet. Han mener det var redningen.

– Det var en vekker. Da jeg ble tatt, fikk jeg tid til å tenke. Da gikk det opp for meg at jeg ikke kunne fortsette å banke kona mi. Jeg skulle bare ønske jeg ble stoppet tidligere.

Hans tredje kone tilga ham nok en gang. Hun bestemte seg for å gi mannen som hadde mishandlet henne i årevis en siste sjanse.

– Jeg har ikke vært voldelig etter at jeg ble hentet av politiet den gangen. Det er snart ti år siden. Det er godt å ha lagt det bak seg. Det er godt at jeg slipper å slå.

– Hva hadde skjedd dersom hun ikke hadde ringt til politiet?

– Da hadde jeg nok fortsatt.

– Hvor sikker er du på at du ikke vil slå igjen?

– Det føler jeg meg 90 til 95 prosent sikker på.

For noen måneder siden ble Gunnar forlatt av sin tredje kone. Det skyldes ikke at han var voldelig, men at han ikke klarte å kutte ut alkoholen.

– Jeg syntes synd på ham

«Gunnar» ble dømt for å ha slått og mishandlet henne i årevis. Likevel tilga hun ham.

I sju år var ektemannen voldelig mot henne. Volden gikk stort sett ut på at hun fikk slag i hodet. Han slo enten med knyttneven eller fjernkontrollen.

– Det hendte også at han slo meg i ansiktet. Da fikk jeg merker, og de måtte jeg bortforklare. Jeg fant på unnskyldninger, som at jeg hadde sklidd i dusjen, forteller «Anne».

– Forferdelig tøft psykisk

Ifølge «Anne» skjedde volden fire-fem ganger i året. Hun var likevel redd hele tiden.

– Det var forferdelig tøft psykisk. Jeg sov ikke skikkelig, og jeg gikk på nåler hele tiden, forteller hun.

«Anne» tilga ektemannens brutale oppførsel – gang på gang.

– Jeg truet med å gå fra ham hver gang, men jeg gjorde det aldri. Han sa hver eneste gang at han skulle slutte å slå, og jeg var dum og trodde på ham, forteller hun.

Så kom augustkvelden i 2004, da hun rømte opp i etasjen over og ringte politiet.

– Da orket jeg bare ikke mer, forteller hun.

Ektemannen ble hentet av politiet og satt i arresten.

Tok selv kontakt

«Anne» flyttet ut og søkte om separasjon. Han fikk besøksforbud mot henne, så han ikke skulle kunne ta kontakt. Det gjorde han heller ikke.

Det var «Anne» som tok opp kontakten.

– Jeg syntes synd på ham. Jeg var redd for hva han kunne finne på, om han skulle skade seg selv. Det gjorde at jeg gikk tilbake. Jeg skjønner at mange reagerer på det, sier hun.

Men «Anne» er langt fra alene: Romerikes Blads gjennomgang av familievoldsdommer de siste ti årene, viser at nesten tre av ti voldsofre var sammen med gjerningspersonen da rettssaken pågikk.

En spørreundersøkelse gjort av krisesentrene i Norge i 2012 viser at 17 prosent av krisesenteroppholdene endte med at kvinnen dro tilbake til overgriperen, noe som var litt færre enn tidligere år.

TA ET STANDPUNKT: Ta avstand fra vold i hjemmet!