Gå til sidens hovedinnhold

Bare fire av tusen voldsmenn blir straffet

Artikkelen er over 7 år gammel

Opp mot 150.000 nordmenn utsettes for familievold hvert år. Kun fire av tusen ofre på Romerike får se gjerningspersonen straffet.

Sannsynligheten for å bli straffet for å slå partneren eller barna sine er forsvinnende liten.

Romerikes Blads gjennomgang av familievoldssakene på Romerike de siste ti årene, viser at det i gjennomsnitt ble anmeldt 282 slike saker årlig. Samtidig ble kun 27 personer dømt hvert år.

Myndighetene anslår at opp mot 150.000 nordmenn blir utsatt for familievold hvert eneste år. Det tilsvarer rundt 7.500 personer på Romerike. Det betyr at kun fire av tusen familievoldsutøvere på Romerike blir dømt.

Strenge beviskrav

Konstituert visepolitimester og mangeårig påtaleleder i Romerike politidistrikt, Mona Hertzenberg, sier beviskravene i straffesaker er og skal være veldig strenge.

– Det er viktig for rettssikkerheten. Vi skal være så godt som 100 prosent sikre på at vedkommende er skyldig før vi tar ut tiltale, sier Hertzenberg.

I familievoldssaker står politiet ofte uten vitner og bevis, og med to ulike versjoner av hva som har skjedd. Da blir det et spørsmål om partenes troverdighet.

– Vi må gå inn å se på forhold som styrker eller svekker mistanken mot den påståtte gjerningspersonen. Tidligere krisesenteropphold, samlivshistorikk og legebesøk kan være med å underbygge fornærmedes forklaring. I tillegg er fornærmedes forklaring et viktig bevis i seg selv, sier Hertzenberg.

Tillit og skam

Leder av Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, tror det er mange ulike årsaker til at kvinner ikke går til politiet.

– Manglende tillit til politiet og frykten for at volden skal eskalere er noe av det kvinnene ofte nevner. Skyldfølelse og det å bringe skam over familien er andre årsaker, sier Smaadahl.

Hun legger til at særlig innvandrerkvinner er opptatt av dette med å bringe skam over familien.

Mange synes det også er vanskelig å anmelde mannen de har følelser for.

– Ofte er det barn involvert. Få ønsker en kriminell barnefar, sier Smaadahl.

Tør ikke anmelde

I en spørreundersøkelse gjennomført på krisesentrene i 2012 svarte to av tre kvinner at de ikke ønsket å anmelde forholdet. Tre prosent av de spurte svarte at de ønsket, men at de ikke turte. 30 prosent var usikre på om de ville anmelde volden.

TIPS OSS Tlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005

Kommentarer til denne saken