(Nettavisen): Den siste tiden har rusbruk og spesielt kokain vært mye omtalt i medier landet rundt, blant annet i forbindelse med flere enorme kokainbeslag og den pågående russefeiringen.

En som har fått med seg de mange overskriftene, er influenser Vita Mashadi (31). Hun er mildt sagt sjokkert over det hun oppfatter som normalisering av ulovlige rusmidler.

– Jeg skjønner ikke hva slags verden vi lever i, hva det har blitt til. Jeg synes det er så sykt hvor normalt dette har blitt og hvor lett tilgjengelig det tydeligvis er. Jeg synes det er forbanna sykt, freser hun i en video delt på Snapchat tirsdag.

Mashadi påpeker imidlertid at hun selv drikker alkohol, men understreker at rusmidler som kokain er ulovlig.

– Det er ulovlig. Så «stay the fuck away», tenker jeg, sier hun.

Nettavisen har vært i kontakt med Mashadis manager, som opplyser at hun ikke har mulighet til å kommentere saken.

Les også

Den ukjente jenta spør meg plutselig: «Går det greit om jeg tar en stripe? Vil du ha?»

– Skal ikke være vanlig

Mashadi følger opp budskapet sitt på NRKs Debatten tirsdag kveld, hvor temaet er kokainbruk blant unge. Sammen med tvillingsøsteren Wanda snakker hun om en kultur som virker fjern for henne.

– For meg så er det hårreisende og trist egentlig at det har blitt så vanlig som man sier nå, sier Mashadi.

Solvang utfordrer tvillingene ved å spørre om de selv drikker alkohol, og om dette egentlig er bedre. Mashadi svarer at hun synes det er vanskelig å sammenligne.

– Alkohol er jo lovlig, det kan du gå og kjøpe på polet, du vet hva du får når du kjøper på polet, sier Vita og konkluderer med at det skumle med rusmidler som kokain er å ikke vite hva du får.

Senere i sendingen spør Solvang om det ikke kan være greit å bruke kokain, så lenge man har bruken under kontroll. Wanda argumenterer for at man ikke har kontroll hvis man må gjøre det om og om igjen, og spør seg hvorfor man skal prøve kokain i det hele tatt når man vet at det ikke er bra. Vita skyter inn at det heller ikke er lovlig, og at det er det hun tenker mest på i denne saken.

– Hadde det vært lovlig, og man kunne selge det på butikken hadde nok saken vært litt annerledes, mener hun.

Vita forteller videre at dette er en verden som har vært fjern for henne, og at hun i det siste har hørt folk si at det er helt vanlig, og at «alle gjør det». Dette reagerer hun på.

– Alle skal ikke gjøre det, fordi det her skal ikke være vanlig. Hva slags verden er det vi lever i?, spør influenseren.

Reagerer kraftig på overskriftene

Som nevnt har det i forbindelse med den pågående russetiden kommet flere overskrifter om rusbruk blant unge.

Blant annet meldte Adressa om kokainbruk på et nylig russetreff i Trondheim tidligere denne uken, mens VG natt til tirsdag skrev at politiet opplever at flere ungdommer tror narkotika er lovlig – noe de uttrykker en stor bekymring for.

Leder i Norsk Tollerforbund, Karin Tanderø Schaug, sier til VG at hun har hørt om russebusser som har fått potensielle medlemmer til å sniffe to linjer i opptaksprøve, og hun hevder også at enkelte russebusser har eget budsjett til rus.

Denne informasjonen sjokkerer Mashadi, som tidligere tirsdag tok til Instagrams historiefunksjon for å diskutere dette.

«Nå klarte jeg rett og slett ikke å holde kjeft lenger», skriver influenseren innledningsvis.

Videre uttrykker hun bekymring over at ungdom blir målt på hvor «kule» de er basert på om de tar kokain eller ikke.

«At man nå skal bli målt på hvor kul man er på skolen for eksempel, basert på hvor mange striper 'coke' du tar, er for meg hårreisende», understreker influenseren og TV-profilen.

– Har nulltoleranse for sånt piss

Vita Mashadi drikker som nevnt alkohol, men sier på Snapchat at hun aldri har prøvd verken snus eller røyk. Og hun har ingen planer om å nærme seg ulovlige rusmidler.

«Jeg kan GLEDELIG være hun taperen som ikke tør å røre 'coke' engang. Heller det, enn å drive med sånt piss. Kanskje veldig A4 å tenke sånn, men jeg har altså nulltoleranse for sånt piss», fastslår 31-åringen på Instagram tirsdag morgen.

Videre skriver hun at de som føler de må «berike» livet sitt med «sånt dritt» bør oppsøke hjelp.

«Så må vi for faen slutte å normalisere drugs», avslutter hun.