– Vi fikk melding om at det hadde vært et biltyveri av en Sprinter onsdag kveld, men vi visste ikke at det var cyanid i bilen før på fredagen, opplyser politiadvokat Camilla Granstrøm på spørsmål om hvorfor politiet ikke gikk offentlig med saken på et tidligere tidspunkt.

Øst politidistrikt har nå satt ned en større etterforskningsgruppe som i først omgang arbeider med å få tak i det livsfarlige stoffet.

En av hypotesene deres er at bilen – og stoffet kan være dumpet. Overfor VG bekrefter politiadvokaten at det giftige stoffet skulle til Universitetet i Oslo.

Ser på video

– Saken blir fortsatt etterforsket som et vanlig bilbrukstyveri og vi har ingen holdepunkter for at det skal være noe mer enn nettopp det. Likevel kan vi ikke utelukke andre motiver for tyveriet, sier Granstrøm.

Blant annet er terroranslag blitt nevnt som et mulig motiv, men det ønsker ikke politiadvokaten å spekulere i.

Politiet bekrefter at de har hentet inn bilder fra overvåkningskameraer i området rundt Lørenskog stasjon.

– Vi er i gang med å bearbeide materialet, men dessverre har ikke dette gitt noen resultater foreløpig, opplyser Granstrøm.

Transporten

Politiet har foreløpig ikke sett på om retningslinjer er blitt brutt i forbindelse med transporten av det livsfarlige stoffet, men dette er noe politiet naturlig nok vil se nærmere på framover.

– Akkurat nå er vår hovedprioritet å finne bilen eller lasten og alle ressurser blir brukt til dette. Det er likevel klart at vi kommer til å undersøke hva som har skjedd i henhold til gjeldende rutiner og retningslinjer for å se om de er blitt overholdt, sier Granstrøm.

Innkjøpsdirektør for legemidler for alle de norske helseforetakene, Bente Hayes i Sykehusinnkjøp uttaler til NRK at reglene både for frakt og oppbevaring trolig er brutt.

– Det høres helt merkelig ut å levere denne typen varer i en Sprinter. Transportører av legemidler kjører vanligvis med termobiler som tåler både varme og kulde. Så her må det være en leverandør som har et problem med sin leveranse, sier hun til kanalen.

I tillegg skal det være sporing både på bilen eller på selve lasten, forteller hun.

Ber om tips

Politiet oppfordrer fortsatt folk som observerer bilen om å ikke nærme seg kjøretøyet, men heller kontakte politiet.

Derfor er det opprettet et eget tipsnummer som publikum kan ringe ved tips: 64 81 95 99

Dette er saken:

  • Onsdag kveld ble en Mercedes Sprinter meldt stjålet fra parkeringsplassen utenfor Lørenskog stasjon.
  • Fredag kveld meldte politiet at bilen inneholdt legemidler – blant annet det svært helsefarlige stoffet cyanid.
  • Siden fredag har politiet nedsatt en egen gruppe som kun har ett mål: Å finne cyaniden før den kan skade mennesker.
  • Flere tips er kommet inn og sjekket ut av saken. Blant annet ble en bolig på Romerike i helga sjekket ut.
  • Politiet ber personer som ser bilen om å ikke nærme seg kjøretøyet, men kontakte dem på tipstelefon 64 81 95 99 eller 02800.