Annonsørinnhold i samarbeid med Nannestad kommune

Hva er dette?

 
 

Romerikes beste bo-kommune

Nannestad er landets raskest voksende kommune. – Nærhet til natur, arbeidsplasser og resten av verden gjør oss attraktive.

Annonsørinnhold i samarbeid med Nannestad kommune

Ordfører Hans Thues (Foto: Nannestad kommune)

Det sier Hans Thue, ordfører i Nannestad kommune. Og det er ikke de eneste lovordene han har å komme med.

Kommunen med beliggenhet nord-vest på Romerike, er en av vertskommunene for Norges hovedflyplass, og den raskest voksende kommunen i landet. Med en befolkningsvekst i 2017 på 4,6 % bor det nå drøyt 13.000 innbyggere i kommunen, og det er nesten en fordobling av antall innbyggere siden flyplassen åpnet. Man kan trygt si Nannestad har blitt satt på kartet.

– Du skal lete lenge etter et annet sted der naturen er så flott og tilgjengelig. Her kan du spenne skia på bena på trappa, og praktisk talt gå så langt du bare vil! Vi har preparerte løyper nesten overalt, og med skogsbilveier som går ut fra tettstedene kommer man seg lett ut i naturen, forteller Thue.

Idrettsprofiler

At nærheten til naturen har kommet innbyggerne til gode, har også hjulpet å sette Nannestad på verdenskartet. Kommunen er nemlig en gullgrossist i de olympiske vinterlekene.

90-tallets største langrennsprofiler, Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard, bor begge i Nannestad. Og da OL gikk av stabelen i vinter, fikk Nannestad nok en ny stjerne i Ragnhild Haga. Hun sørget for to nye gull til kommunen.

– Ragnhild Haga viste i vinter at vi har et fantastisk idrettsmiljø her i Nannestad. Vi har god toppidrett, men det fineste med idretten her er bredden, sier Thue.

Han forteller at kommunen har god halldekning, og at de legger til rette for trening og bidrar med mye penger til blant annet løypekjøring.

– Dugnadsånden er svært god, og vi støtter mye opp om frivilligheten, sier han.

Utenfor støysonen

Nannestad er som kjent en flyplasskommune på vestsiden av Oslo lufthavn. Da Gardermoen ble valgt som Norges hovedflyplass, kom selvsagt tema som flystøy opp.

– Vi har sørget for at alle nye boligområder legges utenfor støysonene, og er veldig bevisste på dette. Det er svært få boliger vi har tillatt innenfor støysonen, nesten utelukkende kårboliger på gårdsbruk, forteller ordføreren.

Og de nye boligområdene er populære. Tilflytterne til kommunen kommer ofte fra Oslo, eller andre kommuner på Romerike.

– Når familier velger å flytte til Nannestad, er det ikke for å leve et urbant liv å gå på kafé, men for nærhet til naturen og arbeidsplassene. Arbeidsmarkedet fungerer i regionen, og statistikken viser at folk bosatt på øvre Romerike jobber i regionen, sier Thue.

Selv med den naturnære beliggenheten er man mer global enn mange kanskje tenker, på grunn av nærheten til Gardermoen.

– Du bor i naturen, men er nærmere Europa og resten av verden enn de fleste i Norge. 

Andreas og Lisa utnytter ofte de flotte turområdene i Nannestad. Foto: privat

Skapbønder

En familie som har valgt å bosette seg på Nannestad, er Andreas Erlandsen og Lisa Dahlbak Jacobsen. De er fra Nesodden og Oslo, men har valgt å slå seg til ro på øvre Romerike. Andreas har en sønn som allerede bodde i Nannestad, og da var valget enkelt.

– Det er i all hovedsak på grunn av Oliver, for han hadde flyttet hit først sammen med moren sin. Jeg valgte derfor å flytte etter fordi jeg synes det virket som et fint sted for barn å vokse opp. Fritidstilbud og miljøet virket bra, og foreninger og idrettslag var inkluderende og fine. Dessuten er jeg glad i friluftsliv, jakt og fiske og det er jo ypperlige forhold for det i Nannestad, forteller Erlandsen.

Da oslojenta Lisa møtte Andreas, hadde hun allerede smakt på livet på landet på foreldrenes småbruk i Nes kommune.

– Men jeg var "ung og singel", og valgte å flytte tilbake til Oslo og en sentrumsnær leilighet på Torshov. Det varte ikke altfor lenge, og jeg var i overkant enkel å be da jeg ble spurt om ikke Nannestad kunne bli neste stopp. Og nå tror jeg neppe det blir byen igjen, jeg og Andreas har konkludert med at vi er skapbønder, og at øvre Romerike passer oss utmerket, forteller hun.

Nytt kulturtorv

Andreas jobber som entreprenør med egne firmaer, mens Lisa fortsatt har sitt arbeidssted i Oslo. For Andreas er beliggenheten for jobben hans helt utmerket. Lisa derimot pendler til Oslo, og drømmer om ekspressbuss til Oslo.

– Jeg er optimistisk med tanke på tilflyttingen, og mulighetene for at Ruter utvider sitt tilbud på sikt, sier hun.

Med familieforøkelse på vei, ønsker paret seg flere møtesteder, for eksempel for foreldre i permisjon. Lisa tror det hadde vært fint for livet i bygda. Ordfører Hans Thue kan fortelle at arbeidet med dette er godt i gang.

– Vi er gode på kultur og har allerede en av landets beste kulturskoler. Det er også mange lokale deltakere, og mye frivillig kulturarbeid. Det skal også bli et kulturtorv der det gamle kommunehuset er, med et myldrested for kunstforeninger, husflidslag og lignende, sier han.

Det synes Lisa er gode nyheter, og håper det blir lettere å møte og bli kjent med jevnaldrende.

– Vi mangler noe sånt i dag, og jeg håper det skal favne litt bredere enn kun den eldste generasjonen. Tilflytterne og vekstgrunnlaget til Nannestad er de yngre, sier hun.

– En drøm

Likevel føler de nærhet til det de trenger av servicetilbud. Både Jessheim, Lillestrøm og Oslo er i nærheten, men akkurat nå er det roen og freden de setter aller størst pris på. Å kunne spenne på seg skiene på trappa, og ha skog og mark som nærmeste nabo er noe paret setter stor pris på. De fasilitetene kommer også til å bli flittig brukt i årene som kommer. Med familieforøkelse i 2019 og nykjøpt tomt, har den lille familien kommet for å bli.

– Vi skal bygge vårt eget hus i Hombledalen, og det er jo en drøm å kunne få lov til å bygge et stort hus på en stor tomt. Det hadde vi ikke kunnet i byen! 

Idyllisk vinterlandskap rundt Nannestad kirke.

I Nannestad sentrum finner du det du trenger til det daglige.

Nannestad kommune har både flotte naturområder, og nærhet til det meste.

Del artikkelen på Facebook