Annonsørinnhold i samarbeid med Birgit Solbakken Interiørarkitekt

Hva er dette?

 
 

Økonomen som ble en skikkelig kjøkkenentusiast!

Birgit Solbakken jobbet i markedsavdeling i Telenor, var stadig på farten og kombinerte jobb med familie. Hun kjempet en evig kamp mot tidsklemma. Plutselig en dag slår 40-års krisen inn og hun fikk en åpenbaring: Det var interiørarkitekt hun skulle bli!

Annonsørinnhold i samarbeid med Birgit Solbakken Interiørarkitekt

Birgit Solbakken Interiørarkitekt

Den energiske interiørarkitekten har ikke alltid vært hekta på kjøkken og allrom. Det var først da Telenor skulle bygge nye kontorer på Fornebu at interessen ble vekket. Birgit var aktivt med i en rekke prosjekter, blant annet prosjektet for design av kontorlokalene. Dermed var det gjort.

– Det var nok 40-års krisen som innhentet meg. Min interesse for interiør ble for alvor vekket. Før jeg visste ordet av det, befant jeg meg på interiørskole, smiler hun.

Det var på interiørskolen at økonomen virkelig fant veien inn på kjøkkenet. Birgit forteller at hun ikke bare er blitt hektet på kjøkken og allrom, men at hun rett og slett er blitt hektet på å hjelpe folk til å få et hjem hvor de trives. Kjøkkenet er jo husets hjerte, der alt skal skje, hevder hun.

Først i ettertid innser hun hvorfor kjøkken og allrom ble favoritten, og hvorfor hun brenner så for at allrommet skal fungere.

- Jeg var for ung og uerfaren da jeg bygde hus og tegnet mitt eget kjøkken. Arbeidstrekanten og arbeidssonen ble feil så det ble alltid kaos og rot. Og sjelden tid til kos. Jeg visste jo ikke hva som egentlig var feil. Spisebordet måtte vi flytte ut fra kjøkkenet hver gang vi skulle få plass til gjester. Veggen burde jo vært slått ned…. Jeg unner ingen å ha et slikt kaos og tungvind hverdag slik jeg hadde det, sier hun.

For å gjøre seg bedre kjent med bransjen jobbet Birgit hos flere kjøkkenleverandører. På den måten fikk hun satt seg inn i ulike leverandørers produktvalg. En gjentagende faktor mens hun jobbet her, var kundenes fortvilelse og usikkerhet om hvor de skulle begynne. Hun fikk ofte spørsmål om hva de trenger å gjøre i prosessen for å pusse opp eller få nytt kjøkken. Spesielt fra kunder som ville åpne opp kjøkkenet til et allrom. Ville de da få plass til spisebord og dagens sofa, hvilken stil skulle de da velge for å få en helhet?

– Jeg oppdaget at mange kunder ønsker hjelp til å finne fram i jungelen. De trengte råd og tips til hva de må gjøre og hvem de bør kontakte for å komme i mål. Jeg brydde meg om slike ting, og fant ut at dette var for meg. Jeg ville jobbe med mennesker og være rådgiveren som finner ut hva problemet er og deretter løse det, sier interiørarkitekten entusiastisk. Helheten i huset må stemme, det er som et puslespill. 

Birgit Solbakken byttet ut jobben i markedsavdelingen og ble en entusiastisk interiørarkitekt med forkjærlighet for kjøkken!

Tenker gjenbruk og i arbeidstrekanter

Det er ingen tvil om at Birgit brenner for det hun driver med. Hun elsker å sitte med tegneprogrammet og skape et helt nytt allrom for sine kunder. Kundene sender inn plantegninger eller bilder av sitt nåværende kjøkken. Så sender Birgit forslag til planløsning med beskrivelser tilbake.

– Jeg kartlegger hver kundes behov og tegner og beskriver slik at kunden ser hvordan vi kan løse det på best mulig måte, forteller hun. 

På denne måten kan hun hjelpe fortvilte nordmenn over hele landet via nettet. Alt hun trenger er noen bilder og mål av rommene fra kunden.

Hun ser rommene slik de er i dag og setter i gang med å skape en ny planløsning i tegneprogrammet slik det kan se ut. Vel og merke etter at hun har kartlagt ønsker og behov.

– Jeg liker også utfordringene som vaskerom og gang byr på. Dette er også rom som både må være praktiske, funksjonelle og ikke minst utformet etter brukernes mange ulike behov, og hvor plassen ofte er begrenset. Dersom slike rom fungerer sparer man jo tid på husarbeid og matlaging, og kan heller bruke denne tiden til kos og ikke minst innhente seg etter dagens utfordringer.

Interiørarkitekten synes også det er utfordrende å kunne gjenbruke mest mulig av det som allerede finnes i huset eller rommet fra før. Helst bruke dette som et utgangspunkt slik at hele huset «henger sammen». Det kan være en stol, et bilde eller et gammelt bord. Birgit finner stor glede i redesign og gjenbruk av små ting da dette ofte gjør et hjem mer personlig.

Hun har også noen gode råd på lager. Det aller første du bør tenke på er om det virkelig er nødvendig å gjøre noe med kjøkkenet. Er det nødvendig å slå ned en vegg? Må alt byttes ut eller holder det med små endringer? Sist, men ikke minst: Hva trenger du egentlig på kjøkkenet?

– Jeg spør alltid en masse for å kartlegge hver kundes behov. Det er mange ting som er viktig å finne ut av før vi setter i gang med å designe en ny planløsning. Her er det viktig at kundene tør å fortelle om hvordan de lever og om sine vaner, forklarer Birgit.

Når kjøkkenet skal tegnes, tar Birgit utgangspunkt i en god arbeidstrekant. Det betyr at det skal være kort avstand mellom ovn, vask og kjøleskap. Så jobber hun ut fra dette med plassering av blant annet skap, møbler og øy som kunden har på ønskelisten. Noen ganger trengs det bare små endringer, som bytte av benkeplate, maling av dørfrontene eller bytte av selve frontene.

Før og etter bilder. Øverste bildet er fra kundens hjem mens nederste bildet viser Birgits løsning i tegneprogrammet.

Da river vi likeså godt veggen... og pipa

Skal du derimot først sette inn et nytt kjøkken, kan det være lurt å vurdere om det bør flyttes et annet sted i leiligheten. Her hjelper Birgit gjerne til med gode råd og innspill. Hun vurderer hvor det er mest lys og sol. Lar det seg gjøre med en åpen løsning mellom kjøkken og stue? Hva blir den mest praktiske løsningen?

– Jeg bruker mye teori i planleggingen. Hjemmesituasjonen endrer seg. Kanskje kommer det barn eller barnebarn inn i bildet. Tenåringssønnen får kjæreste eller barna flytter ut. Du skal ha mulighet til å tilpasse leiligheten eller boligen etter som livssituasjonen endrer seg, sier Birgit.

Hun forteller om en kunde som tok kontakt da de hadde store planer for huset. I første runde ble det bestemt at veggen mellom kjøkken og stue ikke skulle rives. I runde to hadde de bestemt seg for at pipen måtte rives da dette ga en bedre planløsning. Etter å ha sett plantegningene til Solbakken var de hektet på de nye løsningene – og prosjektet ble igangsatt. De ville få hele puslespillet satt sammen en gang for alle.

– Dette prosjektet er så gøy å følge, spesielt fordi kunden kommer til å få det så fint. Hele huset kommer til å "henge i hop", og fungere for den stadig voksende familien, sier en fornøyd Birgit.

Lyst og fint på kjøkkenet. Til og med familiens hund og katt trives i de nye omgivelsene som Birgit Solbakken har tegnet.

Interiørarkitekten har ikke angret et sekund på at hun byttet ut tall og ligninger med interiør og farger. I dag er Birgit interiørarkitekt MIAF, med lidenskap for kjøkkenplanlegging og utforming av kjøkken/stue, diverse allrom og hytter.

– Jeg angrer ikke på at jeg tok steget og turte å satse for meg selv, konstaterer den energiske damen. Gleden å se fornøyde kunder gir meg masse ny energi, fortsetter hun. 

Den kreative kjøkkenentusiasten og interiørarkitekten hjelper deg gjerne med et nytt kjøkken eller allrommet. Solbakken påtar seg oppdrag både i boliger og hytter. Ønsker du en mer funksjonell og trivelig hverdag, hvor arbeid og hvile går hånd i hånd, er det bare å ta kontakt med Birgit Solbakken. Økonomen som fulgte drømmen og tegnet sin egen vei – helt inn på kjøkkenet! 

Før og etter. Birgit viser deg gjerne hvilke muligheter du har i boligen din.
Del artikkelen på Facebook