Annonsørinnhold i samarbeid med Øverbygg Østlandet AS

Hva er dette?

 
 

Det sunne alternativet når du skal bygge nytt hus

Helt fra vikingtiden og frem til midten av 1800-tallet var lafting den dominerende måten å bygge trehus på i Norge. Det er også en byggeskikk som aldri går av moten. Fordelene er mange, og stadig flere velger nettopp laft når de skal bygge ny bolig. Øverbygg er Norges ledende lafteprodusent. De ser stor pågang fra kvalitetsbevisste kunder som er like opptatt av inneklima og miljø som de er av design og arkitektur.

Annonsørinnhold i samarbeid med Øverbygg Østlandet AS

Øverbygg Østlandet AS

– Før var det romantikere som ville bo i en hytte, som bygde i laft. I dag er det en helt ny generasjon som preger markedet. Nå bygger vi mest for unge og trendy mennesker som er opptatt av inneklima og design, forteller Thorer Stensrud, daglig leder i Øverbygg Østlandet.

Bedriften har Romerike som hovedmarked, og opplever stor etterspørsel fra kvalitets- og miljøbevisste kunder fra hele distriktet. De har i dag en rekke pågående prosjekter – og flere er på vei!

– Akkurat nå holder vi på å bygge et stort bolighus på Rustad i Hurdal, et i Gjerdrum og et i Maridalen. Til våren skal vi i gang med nye prosjekter blant annet i Høland og på Harestua. Vi har mye å gjøre, og det blir stadig mer, sier Stensrud.

Øverbygg startet som en bygdmobilisering i Snåsa på tidlig 90-tallet. En gruppe ildsjeler ønsket å skape jobber for ungdommen i bygda etter endt skolegang og kjøpte en laftemaskin for å holde de unge i aktivitet. Siden har bedriften utviklet seg til Norges ledende laftebedrift – med avdelinger på Hellerudsletta, Snåsa, Voss og Åre i Sverige.

Øverbygg Østlandet AS ble etablert i 2016, etter tidligere å ha vært en avdeling i Øverbygg Norge, og siden den gang har etterspørselen økt fra år til år. Stensrud mener økt bevissthet rundt inneklima, helse og miljø de siste årene er mye av grunnen. Laftebygg puster og er derfor et godt alternativ for astmatikere, allergikere og andre som er opptatt av inneklima.

– Flere får øynene opp for helseeffekten av å bo i for tette bindingsverkshus. Laftebygg har en naturlig, pustende konstruksjon. Det gjør boliger i laft til et sunt alternativ, understreker Stensrud. 

Historien om Øverbygg handler om engasjement, bygdmobilisering, stolte tradisjoner og ekte norsk håndverk!

Denne laftede boligen i Gjerdrum tar seg også flott ut i høstmørket.

Verdifulle egenskaper

Treverk absorberer og avgir fuktighet til rommet. Ideell fuktighet innendørs er mellom 30-50 prosent. Hus av massiv tømmer ligger naturlig innenfor dette. Det gjør at bakterier ikke trives, og luften blir behagelig å puste i. I en laftet tømmervegg vil det heller ikke være kuldebroer eller plastikksperre som skaper kondens og fører til råte.

– Forskning viser at opplevd kvalitet på inneklimaet er høyere i tømmerhus med naturlig ventilasjon enn i hus med mekanisk ventilasjon. I tillegg slipper du kostbare og vedlikeholdskrevende ventilasjonssystemer, forteller Stensrud.

Tømmer har også flere andre egenskaper. Blant annet har laftestokker en naturlig evne til å lagre varme for å kunne gi varme gradvis tilbake til omgivelsene.

– Det gjør at treet på varme dager bidrar til avkjøling, mens det på kalde dager bidrar til oppvarming, sier Stensrud.

Framstilling av trevirke har også lavt energibruk sammenlignet med andre byggevarer. For eksempel bruker man cirka 50 prosent mer energi for å produsere tilsvarende mengde betong. Dermed blir det totale energiforbruket lavt.

– Dessuten er tre et CO2-nøytralt materiale som tar opp like mye drivhusgasser som det avgir, og et tømmerhus vil binde CO2 i hele sin levetid. En bolig i laft kan derfor bidra positivt til verdensklimaet i flere hundre år, mener Stensrud.

Høyt, luftig og lyst innvendig.

Vi lafter etter ditt ønske

Bare så det er sagt – boliger i laft lever lenge! Vi kjenner i dag til laftehus som er over 800 år gamle. Så lenge tømmeret holdes unna kontakt med jord, er dette nesten ikke nedbrytbart.

– Ditt tømmerhus burde ha god sjanse for å kunne overleve i 10-15 generasjoner. Det forutsetter at huset blir tatt vare på. Men ettersom et tømmerhus er lett å bli glad i, burde det ikke være noe problem, sier Stensrud.

Når du bygger bolig i laft får du et sunt, sikkert og levedyktig hus. Øverbygg lafter alle sine boliger med nordisk seinvokst furu, som er limt sammen av flere deler – såkalt lamelltre. Det er tryggere og sikrere enn heltre, som kan vri seg eller sprekke.

– Laftestokker av lamell gir oss mange tekniske fordeler som gjør oss i stand til å lage spennende og eksklusive bolighus i laft som man før i tida ikke trodde var mulig, mener Stensrud. 

For selv om sunt inneklima og andre miljøegenskaper kanskje er de viktigste årsakene, er det også mange andre fordeler som gjør at stadig flere velger boliger i laft. Sammenliknet med andre hus i tre er tømmerhus ikke dyrere å bygge, det krever mindre vedlikehold og det er heller ingen begrensninger på hvordan det kan se ut. Snarere tvert imot.

– Både arkitektur og design er helt på høyde med det som bygges i bindingsverk. Fordelen med laftebygg er at det har sitt helt eget uttrykk, det har mer "liv" enn de glatte flatene som har en tendens til å prege andre moderne boliger, mener Stensrud.

Velkommen inn i et sunt inneklima.

Mange av dagens huskjøpere vet ikke om de mange mulighetene man faktisk har når du bygger i laft. Det ønsker Øverbygg Østlandet å gjøre noe med. De har ikke et standardsortiment, men en lang rekke eksempler på hus som de har tegnet og utviklet i løpet av årene.

– Våre boliger gir deg muligheter som du kanskje ikke er klar over. Du kan la deg inspirere av det vi har gjort tidligere, eller vi kan starte helt fra grunnen med utgangspunkt i dine ønsker. Kom til oss, så kan vi vise deg hvordan vi kan realisere din drømmebolig, oppfordrer Stensrud.

Lafting er en byggeteknikk med lange tradisjoner. I samarbeid med profesjonelle arkitekter og kvalitetsbevisste kunder, har Øverbygg videreutviklet og modernisert en type boliger som i dag er det sunneste alternativet når det gjelder inneklima. 

Hvorfor velge laft?

Laftestokker er vakre, solide, fornybare, gjenvinnbare, tradisjonelle og energieffektive.

Sunt inneklima
Trevirke er et rent byggemateriale som ikke avgir kjemiske gasser eller skadelige partikler. Trevirke absorberer og avgir fuktighet til rommet. Forskning viser at opplevd inneklimakvalitet er høyere i tømmerhus med naturlig ventilasjon enn i hus med mekanisk ventilasjon. Det gjør at man slipper kostbare og vedlikeholdskrevende ventilasjonssystemer.

Miljøvennlig
Trevirke er en 100 prosent fornybar ressurs.
Framstilling av trevirke har lavt energiforbruk sammenlignet med andre byggevarer. Man bruker for eksempel 50 prosent mer energi for å tilvirke tilsvarende mengde betong. Dermed blir det totale energiforbruket lavt. Dessuten er tre et CO2-bindende materiale som absorberer like mye drivhusgasser som det avgir. Tømmerhus vil i tillegg binde/lagre CO2 i hele byggets levetid. Et tømmerhus kan derfor bidra positivt til verdensklima i flere hundre år.

Energieffektivt
Laftestokker magasinerer varme og gir en jevn, behagelig temperatur.

Lite vedlikeholdskrevende
Så lenge tømmeret holdes unna kontakt med jord, er dette nesten ikke nedbrytbart.
Et laftehus står i generasjoner. La dine etterkommere arve idyllen i laftehuset!

God brannsikkerhet
Massive tømmerstokker gir en solid konstruksjon, som er lite brannfarlig. I stedet for å brenne vil de gradvis forkulle, og holde fasongen. Du vil aldri oppnå eksplosjonsartet brann, og bærende konstruksjoner vil ikke kunne kollapse før etter svært lang tid.

Tidløst design
Et laftet hus blir aldri umoderne, og gir ingen begrensinger når det gjelder arkitektur og design.

Øverbygg Østlandet AS

• Byggetradisjon og kultur hos lokale gründere i Snåsa skapte Øverbygg i 1992.
• Avdelingen på Hellerudsletta ble etablert i 2002, og organisert som eget selskap fra 2016. 
• Spesialist på bolighus i laft.
• Landets mest moderne lafteanlegg.
• Over en periode på nær 30 år, har Øverbygg produsert og levert over tusen hus og hytter – både i Norge og Sverige.
• Et unikt utvalg av hus- og hyttemodeller i høykvalitets laft.
• Modellen tilpasses dine ønsker og behov, enten den er i skjærgården, på fjellet eller midt i et boligfelt.
• Øverbygg leverer alt fra lukket bygg til nøkkelferdige hytter, og kan treffes på Norsk Hyttesenter, Hellerudsletta.

Del artikkelen på Facebook