Annonsørinnhold fra Lillestrøm kommune

Hva er dette?

Ylva har levd sine to første år i Oslo. Nå skal hun bli ekte lillestrømling som pappa, farmor, oldemor og oldefar. Fra venstre: Farfar Jon Skjervold (61), Ylva Landaas Skjervold (2), farmor Heidi Skjervold (53), pappa Magnus Landaas Skjervold (30), oldemor Unni Andersen (79), pappa Torstein Landaas Skjervold (27), oldefar Per Ronny Andersen (83).
Ylva har levd sine to første år i Oslo. Nå skal hun bli ekte lillestrømling som pappa, farmor, oldemor og oldefar. Fra venstre: Farfar Jon Skjervold (61), Ylva Landaas Skjervold (2), farmor Heidi Skjervold (53), pappa Magnus Landaas Skjervold (30), oldemor Unni Andersen (79), pappa Torstein Landaas Skjervold (27), oldefar Per Ronny Andersen (83). Foto: Monika Sveen

Derfor vil vi at Ylva (2) skal vokse opp som lillestrømling

I Inges gate og Leiv Eirikssons gate bor det fire generasjoner lillestrømlinger som elsker byen sin.

Annonsørinnhold fra

Det er regn i Lillestrøm denne mai-dagen, men innendørs i Leiv Eirikssons gate 28 er det lunt og koselig. Det er fyr i peisen, og rundt stuebordet som er fylt med kaffekopper og kanelboller, sitter storfamilien Andersen/Skjervold i fire generasjoner.

Det er bare noen dager siden de ferske huseierne Magnus og Torstein Landaas Skjervold og datteren Ylva (2) flyttet inn i det sentrumsnære trehuset fra 1920-tallet. Til tross for pappesker og flyttekaos har huset allerede en hyggelig og gjestfri atmosfære.

Magnus (30) vokste opp i Lillestrøm, og nå vil han gi datteren Ylva den samme trygge og fine oppveksten han har hatt i byen.

- Vi har bodd noen år i leilighet mellom Tøyen og Kampen, og ønsket oss ut av Oslo begge to. Det er noe med å få litt plass og at Ylva kan være ute å leke, både i gata og hagen. Det er deilig å bare kunne lukke opp døra og løpe ut. 

- Lillestrøm har et særpreg som ikke så mange andre byer har.

Torstein (27) nikker samtykkende. Han er fra kystbyen Tønsberg, men som lege på Ahus var det praktisk å flytte til ektefellens hjemby.

- Lillestrøm var ikke på min liste over steder jeg ville flytte, innrømmer Torstein, mens resten av familien flirer i bakgrunnen.

- Men det er veldig sentralt med kort vei til jobb og til byen. Jeg kommer til å savne kysten, men synes det er fint med Øyeren og Nitelva. Lillestrøm har også et flott bybilde med de små gamle 1920-tallshusene på begge sidene av sentrum, og det er flatt og lett å komme seg rundt. Byen har et særpreg som ikke så mange andre byer har, sier Torstein. 


Torstein og Magnus har flyttet til Lillestrøm for å bo nærme jobbene ved Lillestrøm kultursenter og Ahus, og skape en felles framtid med trygge rammer og mange muligheter.

Torstein og Magnus har flyttet til Lillestrøm for å bo nærme jobbene ved Lillestrøm kultursenter og Ahus, og skape en felles framtid med trygge rammer og mange muligheter.

Fire generasjoner lillestrømlinger

I dag innbyr ikke været til uteaktiviteter, men Ylva koser seg med duplo på gulvet mens hun gomler fornøyd på en kanelbolle. Rundt henne sitter seks mennesker som elsker henne. Foreldre, besteforeldre, oldeforeldre. Den lille jenta er neppe klar over at hun akkurat nå er fjerde generasjons lillestrømling som befinner seg i huset.

Oldeforeldrene til Ylva omtaler seg også som nettopp dette - ekte lillestrømlinger. Per Ronny og Unni Andersen har holdt sammen siden barndommen.

Per Ronny og Unni Andersen har holdt sammen siden barndomsårene i Lillestrøm.

- Jeg har holdt til i Lillestrøm siden 1936 da jeg kom til. Vi traff hverandre her, sier Per Ronny og nikker bort mot Unni.

- Vi bodde nærme hverandre, og hun gikk i klassen til søstra mi fra barneskolen av. Også var faren hennes fotballtreneren min, så da benytta jeg sjansen, sier han og blunker lurt.

Per Ronny var keeper for A-laget til LSK på 50-tallet og har hatt flere roller for klubben i løpet av livet. I 2010 ble han utnevnt som æresmedlem. Derfor mener han naturlig nok at fotball og idrett er en viktig del av identiteten til Lillestrøm. 

Fakta om sammenslåingen av Fet, Skedsmo og Sørum

  • Stortinget har bestemt at Fet, Skedsmo og Sørum kommune skal slå seg sammen.
  • Lillestrøm kommune skal være klar 1. januar 2020.
  • Lillestrøm kommune blir Norges 9. største kommune med 87.500 innbyggere.
  • Det politiske arbeidet ledes av en fellesnemnd som består av politikere fra de tre kommunene. Ole Jacob Flæten er leder av fellesnemnda. Han er også ordfører i Skedsmo.
  • Det administrative arbeidet ledes av prosjektleder og kommende rådmann Trine Myrvold Wikstrøm.
  • En rekke delprosjekter og arbeidsgrupper bestående av ansatte og ledere er nedsatt for å bygge det fremtidige tjenestetilbudet.

83-åringen er stolt av byen sin og følger med på lokalpolitikken. Selv om Per Ronny trives godt er det noen saker han mener er ekstra viktig å ta tak i fremover.

- Jeg er misfornøyd med parkeringen her i byen. Mange drar til Strømmen fordi det koster penger å parkere her i Lillestrøm. Også ønsker jeg meg mer grøntarealer, det bør være mer tumleplasser der det bygges mye i byen.

Han tror og håper den eldre generasjonen kan få noen fordeler i en ny storkommune fra januar 2020.

- Når det gjelder eldreomsorgen har man jo før blitt sendt langt ut av kommunen dersom det ikke har vært plasser på eldrehjem i Skedsmo. Etter sammenslåingen blir det kanskje flere fordeler og muligheter.

Han innrømmer at han var imot kommunesammenslåingen til å begynne med.

- Nå tenker jeg at det er sånn utviklingen må bli. Men jeg satte som betingelse at det skulle hete Lillestrøm da, sier han humoristisk.

Han minnes tilbake til da Lillestrøm og Strømmen var rivaliserende tettsteder i to kommuner. 

- Jeg var lokfører på lokaltoget, og da husker jeg det var en som banket på ruta mi og sa at «du får 50 kroner hvis du ikke stopper på Strømmen». 

Som kjent fotballspiller visste alle hvem han var da han og Unni skulle på kino, enten det var i hjemkommunen eller i nabokommunen. Da de dro til Strømmen falt det ikke i god jord. 

På kinoen hjemme var situasjonen en annen - hvis Lillestrøm hadde vunnet vel og merke. 

-  Dersom Lillestrøm hadde vunnet, så trengte vi ikke å stå i kø for å kjøpe billetter, men hadde vi tapt måtte vi pent stille oss bakerst i køen, minnes Per Ronny og ler. 

Vil du bli bedre kjent med hva Lillestrøm kommune har å by på? Bli med tre innbyggere i jakten på svaret - hva skal egentlig til for å bli en ekte Lillestrømling? Se nettserien «Lillestrømlingen» her.

Kultur, næringsliv og helse

I dag har Lillestrøm og Strømmen vært i samme kommune i nesten 60 år. I 2020 vil Skedsmo, Fet og Sørum danne storkommunen Lillestrøm - Norges niende største kommune hvor Ylva blir én av 87 500 lillestrømlinger. Som toåring har hun naturlig nok ingen «fanesaker» i forbindelse med kommunesammenslåingen, men det har resten av familien - i høyeste grad.

Magnus har vokst opp i Lillestrøm. Nå har han kjøpt hus i Leiv Eirikssons gate på Vigernes-siden sammen med ektefellen Torstein som opprinnelig er fra Tønsberg.

Familien Andersen/Skjervold er enig i at Lillestrøm som by har mange positive sider som vil være en fordel for hele den nye storkommunen. Praten går lett i rommet, og det ramses opp den ene kvaliteten etter den andre. De taler alle hver sin sak innen lokalpolitikken. Her nevnes både kultur, næringsliv, helse og idrett.

Per Ronny trekker selvsagt fram Åråsen som Lillestrøms store stolthet, men også at fritidstilbudene er godt tilrettelagt her.

- Man har fotballbaner, golf, friidrett, bueskyting, ridesenter, bading på Nebbursvollen. Det ligger rundt her alt sammen, forteller han. 

Idrett og fotball har vært viktig også for Jon Skjervold, Ylvas farfar. I tillegg til lederjobben ved Forsvarets forskningsinstitutt, har han lang fartstid som fotballdommer både på nasjonalt og internasjonalt toppnivå.

Jon er opptatt av at Lillestrøm kan by på mange arbeidsplasser for folk som bor der. 

- På Kjeller har vi et høyteknologisk miljø med 3500 forskere og ingeniører på høyt nivå. Næringslivet på Nedre Romerike er viktig, så ikke alle må reise inn til Oslo for å jobbe, sier han.

Magnus har i motsetning til resten av familien aldri vært spesielt fotballinteressert.

- Jeg gikk i speideren i oppveksten og var med i Skedsmo amatørteater. Det ble ikke noe sport på meg - det er nok fotball i familien fra før. Jeg vet stort sett hvor Lillestrøm ligger på tabellen, men mener at byen også har mye annet å by på enn fotball.

For Magnus, som jobber med teater, er det nye kulturkvartalet som skal etableres i byen et høydepunkt.

- Næringslivet på Nedre Romerike er viktig, så ikke alle må reise inn til Oslo for å jobbe.

- Kultursenteret har vært en suksess, her skjer det jo ting hver dag og det reiser folk inn hit. Jeg gleder meg til det nye kulturkvartalet kommer med bibliotek og øvingshotell for teater og kulturtilbud, forteller han med stor entusiasme.

Samtidig ønsker Magnus seg økt kapasitet på kollektivtrafikk og utbygging og tilrettelegging av veier i og rundt Lillestrøm. 

- Jeg tror også  kommunen i dag har god økonomi og er en god kommune å bo i. Tilbudet i helsesektoren er bra, og det kan de andre kommunene nyte godt av etter sammenslåingen. Men jeg håper jo likevel at man kan ha de samme tilbudene i nærmiljøene sine, for eksempel i Fetsund og på Sørumsand, selv om vi blir en storkommune. 

Heidi Skjervold er Ylvas farmor. Hun nikker samtykkende når Magnus peiler innom helsesektoren i kommunene. Hun har jobbet innen helse og omsorg  i kommunen hele sitt yrkesliv, og er nå ansatt ved Frydenlund skole og ressurssenter, så dette er ekstra viktig for henne. 

Hun trekker fram byens turstier, som Flomvollen og Hjertestien, og hvor viktig det er at mange av disse er tilpasset rullestolbrukere.

- I tillegg er det så kort vei til alt. Vi bruker lite bil i Lillestrøm. Det er veldig fint, spesielt for eldre og småbarnsfamilier, sier Heidi.

- Også har jo Lillestrøm landets fineste julegate, skyter Per Ronny inn stolt. 

Vil du vite mer om kommunesammenslåingen?
Les mer om Lillestrøm kommune her.


Ylva (2) har både oldeforeldre og besteforeldre kun få minutters gange fra hjemmet i Leiv Eirikssons gate.

Ylva (2) har både oldeforeldre og besteforeldre kun få minutters gange fra hjemmet i Leiv Eirikssons gate.

Slåball og «boksen går»

Ifølge familien vil det ikke være mangel på trygghet for Ylva i Lillestrøm kommune, og i Leiv Eirikssons gate vil hun i tillegg få store doser kjærlighet.

Det nærmer seg leggetid. Hun sitter med smokk og koseklut på fanget til farmor Heidi. Det er ikke lett og se hvem som koser seg mest. 

- Jeg er så glad for å ha dem her i Lillestrøm, sier Heidi, og overøser barnebarnet med kyss og klemmer. 

I Leiv Eirikssons gate og Inges gate skal Ylva kunne løpe mellom husene, fra barndomshjemmet til farmor og farfar, til oldemor og oldefar og hjem igjen til pappaene sine. Hun skal leke trygt i nærmiljøet akkurat som pappa Magnus gjorde da han var liten.

- Fra oppveksten kan jeg huske at det var så rolig i gatene, og at vi kunne spille kanonball og slåball, leke «boksen går» og andre leker. Det var lite trafikk, og vi tegnet opp med kritt og hadde med ball i de fine, åpne parkene i Lillestrøm. Sånn vil jeg også at Ylva skal ha det, drømmer Magnus.

Del artikkelen på Facebook