Annonsørinnhold fra Sparebankstiftelsen DNB

Hva er dette?

– Det er mange timer med arbeid, men vi er som en liten familie

Har spredd teaterglede til barn og unge i 30 år, basert på dugnadsarbeid og frivillighet.

Annonsørinnhold fra

– Det aller morsomste er nok premieren. Da får vi vist fram det vi har øvd på så lenge, sier Ane Lintorp. Hun har vært med i Skedsmo Amatørteater (SKAT) siden 2017.

Både Ane Lintorp og moren hennes Tone Lintorp er engasjert i Skedsmo Amatørteater. 

Når det er premiere er spenningen til å ta og føle på. De siste minuttene før teppet går opp er intense. På scenen står skuespillerne som snart skal opptre. Men i kulissene er det en gjeng foreldre som også fortjener mye av æren for det som snart skal skje på scenen. For teateroppsetningene til SKAT er et ekte stykke dugnadsarbeid.

Kan du søke om pengestøtte?

Sparebankstiftelsen DNB har siden starten i 2002 tildelt 5 milliarder kroner til almennyttige formål. Stiftelsen eier 8 prosent i DNB, og utbyttet fra disse aksjene finansierer tildelingene.

Det gis støtte til organisasjoner, lag og foreninger innen formålsområdene:

  • Kunst og kultur
  • Nærmiljø og kulturarv
  • Natur og friluftsliv
  • Idrett og lek
Stiftelsen ønsker å bidra til et samfunn med aktive og ansvarsbevisste mennesker, og støtter særlig prosjekter som skaper engasjement, deltakelse og tilhørighet for barn og unge.

Søknadsfrister: 1. februar og 1. september

Se sjekklisten for om du kan søke her. 

– Det er et foreldredrevet teater, der vi er med og bidrar til alle produksjoner. Vi har dugnadsgrupper som lager scenografi, syr kostymer, driver markedsføring og gjør alle andre oppgaver, Tone Lintorp, moren til Ane.

Hun er sekretær i styret, og delaktig i forberedelsene til forestillingene. For i SKAT må hver familie inneha minst ett engasjement i en dugnadsgruppe eller verv i teateret. Men selv om det er intense perioder og mye arbeid, gir det også glede og samhold.

– Det er mange timer med arbeid, men vi er som en liten familie. Vi blir en tett gjeng både barn og voksne, sier Tone.

Passer for alle

Fordi det er dugnadsdrevet, er det et lavterskeltilbud for barn og unge som ønsker å prøve seg som skuespillere. Årskontigenten er lav, og man opplever samhold på tvers av aldersgrupper og kjønn. 

– Her kan alle være med, og det er ikke oppdelt etter alder og kjønn som for eksempel lagidrett, sier Tone. 

Barnegruppa består av medlemmer mellom 10 og 15 år, mens ungdomsgruppa er fra 15 år og oppover. I tillegg har teateret ofte åpne auditions for folk utenfra som vil prøve seg i en forestilling. Ane synes samholdet i gruppa er noe av det beste med teateret. 

– Her kan alle være seg selv, uansett hvor rar man er! Etter at jeg begynte her har jeg fått mange nye venner, og vi lærer så mye og har det gøy. Jeg liker teater kjempegodt, sier hun.


Skedsmo Amatørteater er en stor gjeng med barn og ungdom, i tillegg til foreldrene deres. 

Skedsmo Amatørteater er en stor gjeng med barn og ungdom, i tillegg til foreldrene deres. 

– Det smarteste vi har gjort

Styreleder i SKAT, Lars Christian Wahlberg, forteller at det kreves hundrevis av timer med arbeid i hver eneste produksjon. Det engasjeres både foreldre, besteforeldre, tanter og onkler, som syr, snekrer, sminker og fotograferer. Likevel er det kostbart å sette opp teaterforestillinger. Det er kostnader knyttet til blant annet husleie til kultursenteret, rettigheter, og teknikk.

– Selv om skuespillerne og foreldre er frivillige, leier vi inn et kreativt team til forestillingene. Men det vi bruker aller mest penger på er lyd og lys, sier han.

Styreleder i Skedsmo Amatørteater, Lars Christian Wahlberg, er svørt glad for gaven de fikk fra Sparebankstiftelsen DNB.

Derfor var det med stor glede SKAT fikk tildelt en pengegave fra DNB Sparebankstiftelsen i 2018. Teateret fikk 256.000 kroner øremerket til sitt eget lydsystem.

– Å sende inn den søknaden er noe av det smarteste vi har gjort, og det har hjulpet oss masse til alle fremtidige produksjoner, sier Lars Christian.

Med sine egne “mygger” sparer teateret store beløp hvert år. Likevel skal de fortsette å drive teateret slik de alltid har gjort - med frivillighet og god dugnadsånd.

– Frivillighet for kulturlivet er alt. Uten det hadde vi ikke fått til noen ting.

Deler gaven

Skedsmo Amatørteater er allerede et veletablert navn på Romerike. Men det er også et yrende teaterliv i nærmiljøet, noe SKAT nå ønsker å bidra mer til.

– Vi vil at også andre lokale teatre, og barn og unge, skal få glede av disse myggene vi har fått, sier Lars Christian.

SKAT skal derfor leie ut sitt lydsystem for en billig penge til andre amatørteatre rundt på Romerike, slik at de også kan få god lyd på sine produksjoner. Myggene ble kjøpt inn i høst, og Lars Christian forteller at de allerede har avtaler på plass med andre teatre. 

– Vi føler at SKAT har en viktig plass i teaterlivet på Romerike. Så når vi har fått dette, så ønsker vi å leie det ut og hjelpe andre. Vi er veldig glade for å bidra til et større teatermiljø, som gjør at flere barn og unge kan komme seg opp på scenen. Vi anbefaler også alle andre å sende inn en søknad til Sparebankstiftelsen, sier han.

Kulisser og kostymer lages på dugnad av foreldregrupper. 

Del artikkelen på Facebook