19 år gamle Sofie har vært borte i fem dager. Hun ble sist sett på en hjemmefest.
Noen uker senere arresterer politiet Roy, en lokal kjenning med en voldelig forhistorie.
Men har politiet arrestert rett mann?
Maja er psykolog med profilering av kriminelle som spesialitet. Hun er overbevist om at Roy er uskyldig, og at det går en seriemorder løs.
Hør politiloggen her:
Intervju: Finn Abrahamsen
Fange en gjerningsmann
Den erfarne politimannen snakker om «å lese åstedet». Danne seg et bilde av hendelsesforløpet. For ofte er det de små detaljene som avslører det store bildet. Hvem, hva, hvor og hvordan er bare noen spørsmål som kan bli besvart ved å studere åsted.
Pensjonert politimann og nå privatetterforsker, Finn Abrahamsen, har over 30 års erfaring fra Oslo-politiet. Han var i mange år leder for voldsavsnittet i hovedstaden, der han arbeidet med over hundre drapssaker - blant annet Benjamin-saken og trikkedrapet.
I løpet av over 30 år i Oslo-politiet, mange av dem som leder for voldsavsnittet i hovedstaden, har han sett mer enn de fleste. Abrahamsen vet hvordan man skal gå frem i en etterforskning. Han har sett deler av Amedias nye krimserie «Outlier». I serien møter vi psykologen Maja Angell som returnerer til hjemstedet sitt i Troms og Finnmark når en mann blir arrestert for drapet på en ung kvinne. Psykologen er overbevist om at politiet har siktet feil mann. Hun mener man står overfor en seriemorder.
Noe som gjør Maja så sikker i sin sak, er nettopp funnstedet. Åstedet stemmer ikke overens med den kriminelle handlingen.
En annen viktig ting på et åsted, er selve drapsofferet. Et offer er ofte et taust vitne i egen etterforskning.
I «Outlier» er politiet overbevist om at de har arrestert riktig person, og mye av seriens konflikt ligger i at Maja Angell mener politiet ikke har det. At personer som jobber med en krevende etterforskning over lengre tid kan få tunnelsyn, er ikke ukjent fenomen.
Han legger til at det kan være farlig for politiet å jobbe ut fra en satt teori om hva som har skjedd og prøve å få alle bitene til å passe. En bred etterforskning er alfa omega.
Abrahamsen har selv jobbet mye med uskyldige dømte og deltatt på en rekke konferanser i utlandet som tar for seg konkrete saker der personer har havnet i fengsel for ting de ikke har gjort. Heldigvis er dette sjelden vare i Norge.
Outlier: stemmer gjerningsmannens profil? Hør dialogen mellom Maja og politiet.
I serien tilstår gjerningsmannen til politiet. Men kan man alltid stole på det den mistenkte forteller politiet? Nei, mener den tidligere polititoppen.
Nevnte Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han egentlig heter, var Skandinavias mest omtalte seriemorder på 1990-tallet. Svensken tilstod rundt 39 drap, mange av dem begått i Norge, deriblant drapet på ni år gamle Therese Johannessen i Drammen i 1988. Tilståelsene skapte overskrifter i mange år og sørget for at politi på begge sider av grensen kunne markere saker som løst. Quick ble dømt for åtte drap og satt i fengsel da han i 2008 trakk alle tilståelsene han hadde kommet med. I 2013 ble han frikjent og løslatt. Det var ingen tekniske spor som knyttet Quick til noen av drapene, kun hans egne, falske ord.
Metoden Abrahamsen sikter til, ble utviklet av det norske politiet tidlig på 2000-tallet. Etter noen uheldige episoder, begynte man å se på avhørsmetodene man benyttet seg av. Der man tidligere hadde som mål å få en tilståelse av gjerningspersonen, er den den nye metoden rettet mot å få frem sannheten.
Det er nemlig slik at et åsted kan fortelle politiet mer enn mange er klar over. Den erfarne politimannen snakker om "å lese åstedet"
"
Seriemorder i Norge
Mens man i «Outlier» til slutt jakter på en seriemorder, er dette noe man sjeldent ser i det virkelige Norge.
Trønderen Arnfinn Nesset, sykehjemsbestyreren som ble dømt for å ha tatt livet av 22 pasienter i 1983, er blant få tilfeller man kjenner til i Norge. Her til lands er man mer kjent med vaneforbrytere som begår en serie andre kriminelle handlinger. Igjen er åsted og fremgangsmåte viktige ledetråder for politiet.
Blant mer alvorlige saker, peker Abrahamsen på «Lommemannen». Han ble i 2010 dømt til ti års forvaring for en rekke seksuelle overgrep mot unge gutter. De første overgrepene skal ha skjedd så tidlig som i 1976, men han ble ikke pågrepet før i 2008.
Det var DNA-treff som til slutt felte «Lommemannen». Slike tekniske spor er uvurderlige i en politietterforskning for å til slutt kunne ta ut tiltale. For som Abrahamsen understreker, de som tror at en drapsetterforskning er som på TV - et enmannsshow i hjemmestrikket ullgenser - tar grundig feil.
Amedias nye krimserie, «Outlier», er ført i pennen og regissert av Arne Berggren og Kristin Berg. De to serieskaperne forteller at de har hentet inspirasjon til serien fra egen fascinasjon for uoppklarte saker i moderne tid.
Berggren viser blant annet til forsvinningen av seks år gamle Marianne Knutsen i Risør i 1981 og forsvinningen av ni år gamle Therese Johannessen i Drammen i 1988. I dokumentarserien, «Mysteriet Marianne», som ble vist på TV 2 i 2020, ble det presentert en teori om at det er samme mann som står bak forsvinningen av begge jentene.
Det må eksistere seriemordere i Skandinavia
DYKTIG DUO: Det er Arne Berggren og Kristine Berg som står bak «Outlier». De to har skrevet manus og regissert serien.
Intervju: Arne Berggren og Kristin Berg
VAKRE OMGIVELSER: I serien har den fantastiske naturen i Troms og Finnmark fått en helt spesiell rolle: - Den flotte naturen blir en helt egen karakter i «Outlier», mener manusforfatter Arne Berggren.
I serien møter vi kriminalpsykologen Maja Angell, og det er gjennom hennes karakter vi er vitne til etterforskningen. Serieskaperne sier at det menneskelige aspektet i serien har vært viktig.
Jeg gleder meg til den dagen ingen lenger løfter et øyenbryn når man hører og ser nord-norsk, samisk og kvensk på TV og film
"
Hanna Mathisen Haga, skuespiller
Det er dog ikke bare mørket av norske, uoppløste krimsaker og muligheten for en skandinavisk seriemorder der ute et sted som har inspirert Berg og Berggren. Innspilling av serien har skjedd så langt nord som man kommer i Norge. Troms og Finnmark spiller en viktig rolle i serien
Sammen med Berg, står han bak produksjonsselskapet Shuuto Arctic med base på FilmCamp i Målselv. De startet opp i 2016 med å lage mindre produksjoner i nord, og det til store advarsler fra fagfolk i hovedstaden.
Seriene de har laget er foreløpig solgt til over 40 land. Som med alle produksjonene deres, har også «Outlier» hovedsakelig lokale navn både foran og bak kamera.
Mange av scenene regissert og filmet av den samiske fotografen og regissøren Ken Are Bongo.
SPILT INN PÅ LOKASJON: «Outlier» er filmet på en rekke steder rundt om i Troms og Finnmark. Det er hovedsakelig lokale skuespillere og filmarbeidere som er involvert.
Autentisitet: Det har vært viktig for serieskaperne å sørge for autentisitet i serien. Derfor har man benyttet seg av personer med god kjennskap til de forskjellige miljøene som vises, deriblant det samiske miljøet i Kautokeino. Her et bilde fra innspilling.
I hovedrollen som kriminalpsykolog Maja Angell, finner vi skuespiller Hanne Mathisen Haga (32). Haga er født og oppvokst i Kirkenes, og synes det er på tide at norsk TV-bransje får øynene opp for Nord-Norge.
Karrieren til Haga startet i ung alder gjennom musikaler og Samovarteaterets teaterskole for barn og ungdom. Utdannelse tok hun på Nordisk Institutt for Scene og Studio, skuespillerlinjen ved Högskolan för Scen och Musik i Gøteborg, og Conservatoire National Supérieur d'Art Dramatique i Paris. Haga har medvirket i radioteater, serier og filmer i Norge, Sverige og Frankrike. Blant annet hadde hun en rolle i en annen serie laget av Berg og Berggren, «Elven».
Nå blir hun altså å se i rollen som Maja Angell i «Outlier».
Følg jakten på en seriemorder