Gå til sidens hovedinnhold

Viruset stopper 50-årig bøssetradisjon – nå ringer konfirmantene familie og venner for å samle inn penger

Artikkelen er over 1 år gammel

Vipps, så må bøssa vike for digitale metoder: Koronasituasjonen tvinger menigheter landet rundt til å tenke nytt når årets fasteaksjon starter søndag.

– Vi skulle gått rundt med bøsser, men nå sender vi meldinger og ringer til familie og venner i stedet for å samle inn penger, sier konfirmantene Mia Hartmann (14) og Vanessa Bryn (14).

De er begge innstilt på å gjøre sitt for at den årlige, globale fasteaksjonen i regi av Kirkens Nødhjelp skal få inn så mye penger som mulig selv om koronapandemien utelukker den tradisjonelle innsamlingsmetoden.

En innsats for andre

– Det er viktig at vi gjør vår del av jobben, slik at aksjonen ikke blir avlyst. For oss som konfirmanter handler det ikke minst om å gjøre en innsats for andre, og pengene går jo til en god sak, sier Vanessa.

Hun planlegger en ringerunde der hun oppfordrer folk til å gi via Vipps-nummeret 2426, og har tro på at den personlige kontakten gjør det mer forpliktende for dem hun snakker med.

Mia har på sin side allerede sendt en del tekstmeldinger.

– Jeg har fått positive tilbakemeldinger fra så og si alle, men merker at det sitter litt langt inne særlig for de eldste å skulle forholde seg til lenker på Facebook og sånn. Men de fleste klarer å bruke Vipps, slår hun fast.

Fra søndag til tirsdag

Kateket Åsmund Offernes i Øvre Rælingen menighet setter pris på konfirmantenes innsatsvilje, og håper å nærme seg årets lokale innsamlingsmål på 100.000 kroner til tross for omstendighetene.

– Mye vil foregå via Facebook, og erfaringsmessig er noen av de rauseste giverne eldre mennesker som kanskje ikke er mest inne i de digitale løsningene, så det blir spennende å se, sier han.

I fjor fikk Rælingen og Øvre Rælingen menigheter inn rundt 90.000 kroner, og så langt i år er det kommet inn rundt 25.000 kroner, opplyser Offernes.

Selve aksjonen pågår over to dager, fra søndag til tirsdag – men man kan selvfølgelig gi både før og etter dette.

Åsmund Offernes beklager at elementet med å oppsøke folk hjemme blir borte denne gangen.

– Det er en viktig del av konfirmantundervisningen. Det å stå på døra til noen og spørre om penger kan oppleves nedverdigende – og mange fattige mennesker rundt om i verden har ikke noe annet valg enn å leve i nedverdigelse, sier han.

Nest størst i Norge

Normalt går 40.000 frivillige bøssebærere fra 1.200 norske menigheter fra dør til dør for å samle inn penger til det som er Norges nest største innsamlingsaksjon.

Formålet er rent vann og hygiene til sårbare grupper over hele verden, og de siste åra har aksjonen skaffet til veie rundt 35 millioner kroner årlig her til lands.

Prost Torstein Lalim i Nedre Romerike prosti er glad for kreativiteten som preger innsatsen når tradisjonelle metoder ikke kan benyttes.

– Dette er jo en aksjon som er godt innarbeidet, og det er selvfølgelig viktig for prosjektene til Kirkens Nødhjelp at de ikke går glipp av disse millionene. 200 kroner kan sørge for rent vann til ett menneske resten av livet, slår han fast.

Undervisning på YouTube

Selve konfirmantforberedelsene blir naturligvis også preget av korona.

– Her i Øvre Rælingen menighet har vi etablert en egen YouTube-kanal, Viruskirken, der konfirmantundervisningen vil foregå fram til sommeren, forteller kateketen.

Og konfirmantleiren som skulle finne sted rett etter skoleslutt blir utsatt til høsten.

– Det er dumt. Det å være sammen med andre folk og være en del av det som skjer her i kirka er jo noen av de aller viktigste opplevelsene med det å konfirmere seg, er Mia Hartmann og Vanessa Bryn enige om.

Kommentarer til denne saken