– Tonje er en politisk nytenker, dyktig lagbygger, flink til å forene folk med ulike meninger, og har evne til å lede under krevende omstendigheter. Men viktigst av alt: Tonje er glad i mennesker. Det gjør at folk blir motivert av å bli ledet av henne, skriver lederen av fylkespartiet, Anniken Huitfeldt, i en pressemelding.

Kunnskapsministeren fra Jessheim har i lang tid vært nevnt som mulig ny nestleder når landsmøtet samles 4.–6. mai.

Storfavoritt

Tirsdag kveld har styret i det store fylkespartiet Akershus besluttet å gå for 35-åringen i det viktige vervet som ble ledig da Hadia Tajik (39) trakk seg som nestleder og statsråd for snart ett år siden som følge av pendler- og utleiebråket.

Tajiks fylkeslag, Rogaland, vil ha comeback i ledelsen for henne, men altfor mange i partiet mener det er for tidlig.

Brenna, som foreløpig er ønsket også av AUF, Troms og Agder, er storfavoritt til å bli valgt til nestleder.

Ønsker gjenvalg

Hele partiledelsen med leder Jonas Gahr Støre, nestleder Bjørnar Skjæran og partisekretær Kjersti Stenseng har varslet valgkomiteen under ledelse av LO-leder Peggy Følsvik, at de ønsker gjenvalg.

Brenna regnes som et stort politisk talent, og er en reell arvtaker til Jonas Gahr Støre den dagen han gir seg. RB har på kommentarplass omtalt henne som Norges neste Ap-statsminister.

Tonje Brenna

  • Tonje Brenna (35) flyttet til Jessheim fra Holmlia da hun var 12 år.
  • Hun var generalsekretær for AUF fra 2010-2012 og gjorde en heltemodig innsats på Utøya under terroren 22. juli 2011.
  • Brenna har vært fylkespolitiker i Akershus og ble Vikens første fylkesråd da storfylket ble en realitet i 2020.
  • Tidligere har hun vært politisk rådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet og ved Statsministerens kontor under Stoltenbergs andre regjering.
  • Hun tiltrådte som kunnskapsminister i regjeringen Støre 14. oktober 2021.

Som nestleder får Tonje Brenna automatisk plass i sentralstyret.

I tillegg har Akershus Ap foreslått Jørgen Vik, ordfører i Lillestrøm, som ordinært medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre.

– Jeg er glad for å bli foreslått av Akershus Arbeiderparti. Som ordfører i Lillestrøm og mangeårig lokalpolitiker, er jeg svært glad for å bli foreslått som en av Akershus sine kandidater, sier Vik.