Gå til sidens hovedinnhold

Vil erklære klimakrise: – Det blir ikke så viktig med alt det andre hvis vi koker bort

Artikkelen er over 1 år gammel

Verdenssamfunnet befinner seg i en krisesituasjon som følge av klimaendringene, uttaler MDG. Nå ønsker de at kommunen erklærer klimakrise.

Nylig har Bodø har som første kommune i landet erklært klimakrise. Nå ønsker Miljøpartiet De Grønne å fremme et tilsvarende initiativ i fellesnemnda for Lillestrøm kommune.

– Barna og ungdommene våre er redde og går til grepet å streike. Det bør virkelig inspirere oss voksne til handling. Vi er absolutt ikke i mål med klimahandlingene våre og det er på høy tid at vi gjør noe, sier Eline Stangeland, talsperson for MDG Lillestrøm.

Symbolsk vedtak

«Sørum kommune fremmer et initiativ ovenfor fellesnemnda om at Lillestrøm kommune skal erklære klimakrise. Klimahensyn skal være gjennomgripende for alle politikkområder og alle framtidige vedtak knyttet til budsjett, kommuneplaner og andre større saker skal legge målet om å holde den globale oppvarmingen under maksimum 1,5 grader til grunn.»

Slik lyder vedtaket de håper å få gjennom politisk i kommunestyremøtene i juni.

– Vedtaket skal legge føringer på videre behandling av saker. For å håndtere en krise må man også erkjenne at det er en krise. Ikke alle har en politikk i stil med det man sier. Klimamålet skal ligge til grunn for alle videre behandlinger. Bodø var først ute, og flere byer, fylkesting vil følge etter.

– Må gjøre det vi kan

– Tror du alle er enige i at det er krise?

– Sikkert ikke alle er enige. Men alle varslene vi får fra forskerne signaliserer det. Vi er ikke på rett kurs og vi styrer mot en temperaturøkning som er katastrofal. Vi mener det er vår tids største utfordring, og det er skremmende at barn og unge er redde. Vi har sviktet. Det dreier seg om hva vi etterlater oss til barna våre, og vi vil gjøre det vi kan, lokalt og regionalt.

Med vedtaket skal klimahensynet gjennomsyre alle framtidige politiske vedtak i den nye storkommunen.

– Klimaplanene er ambisiøse, men man klarer ikke følge bra nok opp. Vi må erklære at dette er vanskelig. Det blir ikke så viktig med alt det andre hvis vi koker bort.

– Å erklære krisetilstander vil vel ikke gjøre det noe lettere?

– Det blir ikke lettere, men det er å få det enda lengre i pannebrasken. Det er det vi ønsker å plante med interpellasjonen: å plante bevisstheten og viljen og enda høyere opp på prioriteringslista.

Kommentarer til denne saken