Vil boligsvindel til livs via Facebook

Deler erfaringer: Bolig-erfaringer deles via Facebook.

Deler erfaringer: Bolig-erfaringer deles via Facebook.

Artikkelen er over 3 år gammel

Vestfossen: Facebook-gruppa «STOPP boligsvindel» har passert 2.550 medlemmer.

DEL

Cathrine Woldstad fra Vestfossen grunnla for to år siden en støttegruppe for uheldige boligkjøpere på Facebook. Her belyses metodene til både eierforsikringsselskaper, takstmenn og meglere – og boligkjøpere får støtte og råd.

Mangler forbrukervern

– Som boligkjøpere opplever vi at vi mangler et forbrukervern med mandat til å hjelpe oss. I dag er det i praksis kun private advokater som kan hjelpe boligkjøpere, sier Woldstad til Romerikes Blad.

Hun mener verken Forbrukerrådet eller Forbrukerombudet har mandat til å gå inn i konfliktsaker rundt boligkjøp, og er heller ikke imponert over politikernes innsats.

– Det er mye prat og lite handling. Det er så mye penger i boligsalg at viljen til å gjøre noe er desto mindre. Bolig er den største investeringen man gjør, men rettssikkerheten er dårligere enn ved kjøp av hvitevarer, sier Woldstad.

For tett samarbeid

Hun mener det er et problem at det ofte er et tett samarbeid mellom meglere og takstmenn.

– Jeg sier ikke at alle takstmenn og meglere er uredelige, men ofte blir viktig informasjon bagatellisert og tåkelagt. Jeg har hørt om tilfeller der megler har fått takstmannen til å endre «sopp i kjeller» til «fukt i kjeller» fordi det tar seg bedre ut i salgsprospektet, sier hun.

Woldstad mener det er etablert en rettspraksis som i stor grad er basert på feilaktige påstander fra selgere og eierskifteforsikringsselskaper.

Hun fraråder også boligkjøpere å ta med fagfolk på visning.

– Selv om en fagmann ikke har tid og anledning til å avdekke alle feil og mangler i løpet av en visning, risikerer du at dette blir brukt mot deg i en konflikt, sier Cathrine Woldstad.

Råd til boligkjøpere

Hun har følgende råd til fremtidige boligkjøpere:

■ Les salgsdokumentasjonen med lupe, spør om alle ulne beskrivelser, de skjuler sannsynligvis viktig informasjon.

■ Ikke vurdér boliger med kun verdi- og lånetakst. Den sier ingenting om boligens tekniske tilstand.

■ Tegn boligkjøperforsikring. Oppdager du feil etter overtakelse, søk ekstern advokat som tar over som prosessfullmektig for forsikringsselskapet.

■ Bli med i det uavhengige forbrukernettverket STOPP boligsvindel for alt annet du trenger å vite.