Få ukas viktigste kommentarer og innlegg fra Romerikes Blad med nyhetsbrev rett i e-posten hver lørdag

En meningsmåling Sentio har gjort for Høyre i de tre fylkene som skal slås sammen 1. januar 2020, får Høyre 32,8 prosent og Ap 29,2. Sammenlignet med fylkestingsvalget i 2015 som var et brakvalg for Arbeiderpartiet og ditto nedtur for Høyre, er rollene snudd på hodet. Ap går tilbake 4,6 prosent, mens Høyre går fram 3,7 og er for første gang største parti i de tre fylkene samlet.

Frp tilbake

Partiets samarbeidspartnere Frp, Venstre og KrF går imidlertid tilbake, slik at det er rødgrønt flertall i det nye fylkestinget med ett fattig mandat. Det fordrer imidlertid at Senterpartiet, som sluttet seg til det borgerlige flertallet i ettervalgsforandlingene i 2015, vipper tilbake til de rødgrønne.

Akershus blått

1000 velgere er spurt i undersøkelsen som ble tatt opp i august, dobbelt så mange i Akershus som har like mange innbyggere som de to andre til sammen. Høyre står sterkt i Asker Bærum og Follo, noe som har gitt partiet en god maktbase i Akershus. I Østfold står Ap sterkere og det gjelder i en viss grad også Buskerud.

I RBs valganalyse publisert for én uke siden så undertegnede og valganalytiker Svein Tore Marthinsen inn i glasskula og skrev følgende om Viken: «En viss forskyvning i rødgrønn retning vil det bli, men vi tror det blir sentrum/høyre-styre i Viken og at fylkesordføreren i Akershus fortsetter. Vårt tips: Anette Solli (H)»

– Målingen viser at det er jevnt mellom blokkene, og vi vil kjempe hver dag fram til valgdagen i september neste år for å sikre velgerne et styringsdyktig flertall på borgerlig side, sier Solli i en pressemelding fra Høyre.