Gå til sidens hovedinnhold

Viken fylke er en kunstig konstruksjon

Leserinnlegg

Sammenslåingen av Akershus, Østfold og Buskerud til Viken fylke ble gjennomført av regjeringen Solberg til tross for motstand blant både folk og politikere som bor i regionen. Nå synger Viken på siste vers. Et klart flertall av innbyggerne ønsker oppløsning av den kunstige konstruksjonen som Viken er. Flertallet i fylkestinget i Viken har i sin samarbeidsavtale sagt de vil søke oppløsning. Et nytt stortingsflertall etter valget til høsten vil føre til vedtak om at Viken oppløses har Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV lovet. Sjøl om han er sterkt uenig, gir Finn Halling Senterpartiet æren for den sterke støtten til oppløsning av Viken i et innlegg i RB 7. mai.

Takk for det. Vi har vært tydelige hele tiden og har etter hvert fått tilslutning fra stadig flere partier. Nå hører vi også Høyre-politikere som deler vår oppfatning om at fylkessammenslåingen var en feilslutning. Jeg sitter i fylkestinget for Viken og opplever i sak etter sak hvor vanskelig det er å føre en helhetlig og samlende politikk for fylket.

Vi er 1,2 millioner innbyggere, nesten en fjerdedel av hele landets befolkning, som skal tilby videregående skole, kollektivtrafikk, bygge og vedlikeholde fylkesveier og drive næringsutvikling og kulturtilbud tilpasset innbyggernes behov. Det er så store ulikheter mellom hvordan dette må legges opp i Hemsedal, Rollag, Fredrikstad, Bærum og Lillestrøm at det hele blir et lappeteppe av halvgode løsninger. Det argumenteres med, både fra Halling og politikere fra Høyre og Venstre, at det vil koste mye å reversere sammenslåingene av fylkene.

Ja, noe vil det koste, men heldigvis har vi opprettholdt desentraliserte administrasjoner i de tre fylkene. Nytt fylkeshus i Sandvika er vedtatt, men er fortsatt bare på planleggingsstadiet. Feilen som ble gjort gjennom tvangssammenslåingen må gjøres om så snart som råd slik at det ikke påløper flere unødige samordningskostnadene.Tiden er inne til å samles om å gå tilbake til Akershus, Østfold og Buskerud. Det er ingen skam å snu, men vi må gjøre det før vi har brukt for mye tid, penger og arbeidskraft på et Viken svært få vil ha.

SUNDSBØ DAGFINN, Fylkestingmedlem for Senterpartiet i Viken

Kommentarer til denne saken