Gå til sidens hovedinnhold

– Vi ønsker å gi barna en pause i sykehushverdagen

Den tradisjonsrike juleforestillingen i Lillestrøm Kultursenter ble i år ikke vist live med publikum i salen. Nå kommer den likevel til nytte og glede for mange barn. 

I samarbeid med Lillestrøm Kultursenter gir Morten Bergheim og hans skuespillerkollegaer bort juleforestillingen sin som strømmetilbud til barna på barne- og ungdomsavdelingen på Ahus.

Forestillingen «Jakten på den forsvunne julestemningen» – som skulle spilles i november og desember på Lillestrøm Kultursenter denne førjulstiden, ble avlyst da kultursenteret stengte på grunn av pandemien. Nå gir de bort forestillingen til barna på barne- og ungdomsklinikken på Ahus. – Det er en stor glede å kunne gjøre dette, for det så utrolig viktig med gode kulturopplevelser. Særlig i forkant av julen, og spesielt til de som har det ekstra utfordrende, sier Henrik Amundsen ved Lillestrøm Kultursenter.

Dorull-nisser og prinsesse med skjegg

Morten Bergheim har selv fått kjenne på kroppen hvor krevende det kan være med lange sykehusopphold, etter mange besøk med sønnen Oskar gjennom flere år. – Det å ligge lenge på sykehus gjør at du går glipp av mye, og det kan være trist å være å ikke få være hjemme med venner og familie. Da er det fint å få følelsen av at du er «ute på tur» i form av en teaterforestilling. Det er utrolig givende for oss å kunne bidra til at julen blir litt finere.

Bergheim håper de rappende dorullnissene og den moderne prinsessen med skjegg som ikke synes «speil-speil-på-veggen» gjør en god nok jobb, faller i smak.

Sammen med skuespillerkollegaene Kim A. Wifladt og Kjærand Moe driver Bergheim selskapet «Skald, skald ikke teaterkompani». De har tidligere fått tusenvis av voksne og barn til å le med Barne-TV-produksjonen «Skrimmel Skrammel» på NRK.

Morten Bergheim er også kjent som «Piperenseren» i den populære forestillingen «Jakten på Juleskurken» – der han i mange år også har vært regissør. Kjærand Moe er den romslige julenissen i samme stykke. Kim A. Wifladt har hatt roller i både «Skatten på Sjørøverøya», «Olsenbanden jr.» og «Brødrene Dal».

Skuespillerne har vanligvis vært opptatt med både «Jakten på juleskurken» og andre produksjoner, men på grunn av svært begrensede muligheter denne høsten, valgte de å satse på en ny produksjon – med færre mennesker på scenen. At juleforestillingen ikke skulle få se dagens lys med publikum i salen, så de ikke får seg på vårparten, da de begynte produksjonen. – Det har derfor vært en stor motivasjon for oss denne høsten at forestillingen kunne filmes – slik at den kan bli tilgjengelig i julen. Det er også supert til senere år – for det blir en ny jul med publikum i salen. Det gleder vi oss vanvittig til! Men i år blir det sånn og all ære til Lillestrøm Kultursenter som både foreslo og gjennomførte dette. Når vi ikke kan spille live, er dette en fin løsning, sier Bergheim fornøyd.

Stort, kulturelt behov

Sveinung Oppegaard er aktivitetsleder ved barne- og ungdomsavdelingen på Ahus og selv skuespiller med 15 års fartstid på ulike scener. Han vet hvor mye gode musikk- og teateropplevelser betyr for publikum.

– Vi ønsker å gi barna en pause fra sykehushverdagen – og det er ekstra fint at vi får en forestilling vi kan le av. For dette er en spesiell tid. Ikke bare med tanke på pandemien, men fordi det er jul. Det er en rar tid på året å være innlagt på sykehus, særlig for barn og det går på tvers av både religiøs overbevisning og kulturell bakgrunn. Vi merker godt at behovet for ekstra oppmerksomhet er større i julen eller ellers i året. Derfor blir vi superglade når vi får tilbud som dette fra Lillestrøm Kultursenter.

Oppegaard forteller at de i samarbeid med «Lek & aktivitet» og «Musikkterapi» selv har laget en moderne versjon av «Gullhår og de tre bjørner», som de fremfører for barna. Her bidrar han selv som skuespiller, samt med manus og regi.

– Vi har et stort «ad hoc»-behov, så vi må kunne tilby noe som er lett tilgjengelig. Utover det vi produserer selv, er det viktig for oss å samarbeide med profesjonelle og dyktige mennesker, slik at tilbudet blir slik de innlagte fortjener. Vi har ikke midler til dette selv, for her går sykehusets penger naturlig nok med til å gjøre pasientene friske medisinsk. Så vi er helt avhengige av å få hjelp utenifra – og det er folk flinke til! Både privatpersoner, foreninger og bedrifter stiller opp i stor grad for å gi alle en så god jul som mulig. Det er vi utrolig takknemlige for.

Kommentarer til denne saken