Julebord or not to julebord? Vel, det er ikke alle som har et valg.

Imens smittetrenden verden over er økende, de i Romania gravlegger hele familier og befolkningen i Slovakia igjen har gått for fullstendig lockdown, så er det en ting som opptar oss nordmenn mer enn noe annet. Det er nok ikke det at det hvert 17. sekund dør en covid-19 smittet person i Europa, eller at sykehusene i Norge fylles opp i rekordfart med koronapasienter.

Nei, nå er det en ting som opptar oss nordmenn mer enn noe annet, nemlig julebord.

For hva skjer i år? Skal vi ikke få gå på julebord i år heller? Skal vi ikke få drikke oss glade og spise pinnekjøtt, ribbe og medisterkaker til vi blir flaue? Ikke i år heller?

Skal vi ikke få samles, snakke, klemme, søle og le?

Frustrasjonen er til å ta og føle på, spesielt i min egen sektor – helsesektoren.

For jo da, vi har allerede måttet utsette julebordene våre, eller avlyse dem da.

Vi i helsevesenet kan ikke samles på julebord og kose oss sammen slik som majoriteten av våre medborgere gjør i disse dager. Og det er ikke bare julebordene som må avlyses, denne uka fikk vi også beskjed om å avlyse julelunsjen.

Julelunsjen vi skulle ha for å samles en liten gang uten å måtte snakke om jobb, smitte og smittevernutstyr.

Den en time lange lunsjen vi selvfølgelig selv skulle stelle i stand på egen arbeidsplass. En time mellom slagene, imens vi rullerte på å ta i vare på barna vi måtte ha inne på avdelingen.

Julelunsjen vi skulle bruke til å skryte av hverandre, løfte hverandre opp, gi hverandre en klapp på skulderen, se hverandre og kanskje til og med gi hverandre en liten julegave som takk for hjelpen de siste snart to årene.

For det er disse små, men store tingene som forsvinner når hverdagen blir for hektisk.

Møtepunktene, tiden til å snakke sammen, tiden til å se hverandre, og tiden til å være kollegaer forsvinner.

Vi får ikke lov til å sette frem julegodt til de som jobber i julen. Vi får ikke lov til å ha med oss noe godt på jobb for å skape noe sosialt, eller for å vise at vi setter pris på hverandre. Vi kan ikke dele.

Vi bruker munnbind, spriter hender og spriter kontaktoverflater. Vi holder avstand og minimerer all kontakt. Alt begrunnet i smittevern. Og imens? Jo, imens er dere på julebord.

Politikerne trøster oss med at det er lys i tunnelen. Lyset de har snakket om i snart 2 år. Det kan hende det er lyst der de står, men her i Helse-Norge er det ikke spesielt lyst. Vi står i kne, mens regjeringen kvier seg for å sette inn tiltak. Vi avventer, omdisponerer, omplasserer og sliter ut de siste som står. Vi utsetter ufrivillig kollegaer for et enormt stort press.

Men vi ser dere. Vi ser dere reise i flokk, møtes på teater, konserter, samles rundt et julemåltid. Og vi står utenfor, med avstand til hverandre og titter inn. Vi som ikke er invitert på festen.

For realiteten er jo denne: Vi avlyser julebordet, julelunsjen og all annen førjulsmoro, for å kunne ta deg imot etter at du har blitt syk. Etter at du har fått påvist smitte fra julebordet du deltok på. Smitteutbruddet som kom etter at du var langt nede i ølen og anbefalingen om å holde avstand hadde gått i glemmeboka.

Smitteutbruddet som kunne vært unngått om du, som oss, måtte avlyse julebordet, julelunsjen og julekosen.

Så til de av dere som fortsatt har muligheten til, og planlegger å delta på årets julebord, kos dere. Jeg håper julebordet blir både sosialt og hyggelig. Men aller helst håper jeg – og mine kollegaer – at det blir smittefritt.