Ordførerne fra Lillestrøm, Rælingen, Lørenskog og Nittedal kommuner tok oss høytidelig imot, alle iført sine ordførerkjeder for anledningen. Aurskog Høland hadde denne dagen sitt eget opplegg, så ordføreren derfra var naturligvis nok ikke til stede på «Ravinen».

Etter at vi alle, hver og en, var blitt ønsket velkommen, fikk vi en fortryllende musikalsk godbit, et stykke fra nettopp «Tryllefløyten», av ingen ringere enn Wolfgang Mozart, nydelig framført av eminente musikere, både strykere og blåsere i skjønn forening. Applausen lot da heller ikke vente på seg.

Elegant samspill

Deretter ble vi henvist til spisesalen, hvor små, fine bord dekket med hvite duker og en vakkert dandert kuvert bestående av skinnende tallerkener, nypusset bestikk og tilhørende glass, med stett, var satt fram i et estetisk, elegant samspill.

Etter at ordfører Jørgen Vik fra Lillestrøm kommune hadde holdt sin tale for dagen, ble bordene servert en lekkert dandert kulinarisk rett, i form av Entrecote med mandelpoteter, Pepperrotsaus og sjampinjong til. Kjøttet var tilberedt aldeles nydelig, med lakserød kjerne, slik en ekte entrecôte skal tilberedes for å tilfredsstille selv den mest fintfølende gane.

Siden vi satt i små grupper rundt om i det lekre lokalet, kom man snart i hyggelig passiar med de som satt nærmest, og siden de fleste av oss hadde vært ute i aktiv tjeneste for Norge, så hadde vi mange felles erfaringer på agendaen å drøfte, for ikke å si mimre om. Det ble mang en hyggelig prat rundt bordene, og nye, spennende bekjentskaper, denne kvelden.

Alle inviterte kunne ta med seg en person som gjest, og mange hadde fulgt oppfordringen. Til sammen ble vi omtrent 40 personer som var til stede på denne hyggelige tilstelningen.

Tunge tanker

Det må nevnes at ordføreren i sin tale rettet en spesielt stor takk, ikke bare til alle Veteranene som hadde tjenestegjort rundt omkring i verden, for å ivareta den fred og frihet som vi i dag kan nyte godt av, men også rettet en spesielt stor takk til alle de der hjemme, som hadde en som tjenestegjorde i en internasjonal militær enhet, ett eller annet sted i den store verden. Ofte kan det være verre for den som sitter igjen her i Norge, enn for den enkelte soldat, som tjenestegjør ute, som tross alt har mange rundt seg, som man kan dele tanker og erfaringer med. Det har sjelden de pårørende, som sitter alene med sine, ofte tunge tanker og bekymringer, her hjemme, og som går i uvisse om man får sin soldat hjem igjen i live eller uskadd. Et viktig og ikke minst riktig perspektiv, som fortjener å fremmes så ofte det lar seg gjøre, det der.

Musikalsk talent

I den forbindelse så skal det også nevnes at alle kommunene på Romerike har laget en veteranplan, samt opprettet en Veteran-kontakt, som den enkelte Veteran og dens pårørende når som helst kan ta kontakt med, for å få hjelp med utfordringer som livet byr på, som konsekvens av utenlandstjenesten.

Etter at middagen var fortært, ble det brakt til hver enkelt en aldeles nydelig sjokolademousse, pent dekorert med en hvit blomst og vakkert ornament i mørk sjokolade rundt, i små, rektangulære transparente begre. Ikke bare smakte den utmerket, men den var også et visuelt kunstverk, en tilstelning som denne, verdig.

Vi fikk nok et musikalsk stykke framført, av Rælingens mest lovende upcoming artist, men jeg evner dessverre ikke å erindre navnet til det musikalske stortalentet. Men ifølge ordfører i Rælingen, Ståle Grøtte, er dette et navn som vil bli viden kjent i årene som kommer.

Alt i alt må det sies at dette ble en høyst vellykket og ikke minst verdig aften. Gode og vel forsynte, både gastronomisk og kulturelt, vandret vi hver til vårt, i den lett kjølige kveldsskumringen.

Neste år håper jeg at flere av Veteranene fra Nedre Romerike takker ja til å delta på denne flotte tilstelningen som ordførerne på Nedre Romerike inviterer til. Det fortjener virkelig dette flotte arrangementet.

Vel gjennomført, på alle måter.

En stor takk til ordførerne, musikerne, kokker og servitører ved restaurant «Nabolaget» og alle andre involverte som gjorde denne dagen så ekstravagant for oss veteraner med følge.

For alt vi har, og alt vi er. Takk for Friheten.

Simen Moe, veteran fra internasjonale militære fredsoperasjoner. Norbatt XIX. UNIFIL, 1987, Lillestrøm