Gå til sidens hovedinnhold

Velg utdanning for framtida – velg grønn utdanning!

Leserinnlegg

Vinteren har fremdeles et godt grep om oss. Men det går mot lysere tider, og med dem kommer en viktig dato for den som er ung: Søknadsfrist for videregående skole. Mange av ungdommene våre går i disse dager rundt med mange spørsmål. Hva skal jeg bli? Hva slags jobber fins det for meg i framtida?

Muligheten til å besøke videregående skoler og andre studiesteder er begrenset. Kanskje oppleves det enda mer usikkert å ta sine veivalg i år. Det er vanskelig å vite hvordan arbeidslivet endrer seg etter korona. Og enda mindre hvordan det ser ut om noen år, når dagens 16-åringer er ferdigutdanna og klare for arbeidslivet. Det er mange spørsmål om framtida som ikke er så lette å finne noe svar på, hverken for ungdommene, rådgivere eller foreldre.

Men noen ting er sikre også. Noe som fortsatt er helt sikkert, er at vi også i framtida skal spise mat.

Vi skal jobbe for et grønnere klima, og vi skal sørge for at maten er trygg og dyra og jorda glad.

Her trenger vi fagfolk. Akershus er landets største kornfylke, og vi er store på matproduksjon og grønne ressurser. Bare her er det arbeidsplasser langs hele verdikjeden i maten, både i fjøs og på jordet, i rådgiverapparatet for bonden, innen klimarådgiving og ikke minst innen forskning på planter, dyr og sammenhengene i naturen. I vårt område har vi tre videregående skoler med naturbruksutdanninger: Hvam på Romerike, Stabekk i Bærum og Kjelle på Bjørkelangen. Naturbruksutdanningene er et godt utgangspunkt for veldig mange ulike yrkesveier. På naturbrukslinjene kan du få en skolehverdag som kombinerer teori og praksis. Det er mange mulige linjevalg på de praktiske fagene, samtidig som du kan velge påbygg for å få studiekompetanse, hvis du vil videre til høyere utdanning.

Naturbruk gir deg fagutdanning som agronom og relevant arbeidskompetanse for å drive en gård, men det er også en god start på en jobb som veterinær, klimaforsker, planteviter, skogforvalter eller gartner.

Her er det gode muligheter for ungdommene våre til å ta et solid skritt ut i voksenlivet med mange gode linjevalg. Noen av skolene har internat for de som har lang reiseavstand. De har dyktige og engasjerte lærere, samt sosialt gode miljøer med en skolehverdag som foregår både innomhus og utendørs.

Verden er i stadig endring. Utfordringene vi står overfor gjelder ofte samspillet mellom mennesker og natur. Inspirer dagens ungdom til å velge grønn utdanning for å bli morgendagens grønne helter!

Jens Thori Kogstad og Eli Berven, Leder og nestleder i Akershus Bondelag, Gjerdrum/Nannestad

Kommentarer til denne saken