Veldig moro med så stor interesse

Intervjuet: Elisabeth Lunder (t.v.) og hennes tante, Dagny Øvergaard (t.h.) blir intervjuet av den tyske journalisten Gunnar Köhne (sittende). Fotograf er Gokhan Acun.Foto: Espen Børrestuen

Intervjuet: Elisabeth Lunder (t.v.) og hennes tante, Dagny Øvergaard (t.h.) blir intervjuet av den tyske journalisten Gunnar Köhne (sittende). Fotograf er Gokhan Acun.Foto: Espen Børrestuen

Artikkelen er over 4 år gammel

ÅRNES: RB-journalist Elisabeth Lunder skrev lørdag 17. januar om sin onkel som etter krigen ble dømt for landssvik. Nå fatter utenlandsk media interesse for saken.

DEL

– Det er veldig moro at det har blitt så stor interesse rundt artikkelen. Jeg har aldri tidligere laget en sak hvor jeg har fått så mange, utelukkende positive, tilbakemeldinger, sier Elisabeth Lunder.

Fra 1. januar 2015 besluttet Riksarkivaren at Landssvikarkivet skal være fritt tilgjengelig for innsyn.

Mangeårig RB-journalist Lunder hadde i sin oppvekst fått høre familiehistorien om sin onkel, Ole Eggum, som etter krigen ble dømt for landssvik etter å ha vært medlem av partiet Nasjonal Samling (NS).

– Alle kan trå feil

Lunder dykket ned i de 70 dokumentene som var arkivert under hennes onkels navn.

Hun innrømmer at det var med klump i magen hun gikk inn i Riksarkivet.

– Jeg lurte jo på om jeg var i ferd med å rive opp i gamle og, for meg, ukjente sår. Det jeg fant ut var at familiehistorien ble bekreftet av dokumentene.

– Endret arbeidet med denne artikkelen ditt syn på onkelen din?

– Nei. Det har heller gitt meg flere detaljer i det store bilde jeg har av han, sier Lunder og fortsetter:

– Historien minner oss på at vi alle kan trå feil og ta gale valg. Den viser at helt alminnelige mennesker kan begå gale valg og at alt ikke er svart og hvitt, men at det finnes mange gråsoner.

Les hele saken: Min onkel, en landssviker!

Stort nedslagsfelt

Historien om Elisabeths onkel har strukket seg utenfor Romerikes og Norges grenser.

Tidlig i forrige uke var Svensk Radio på besøk hos Elisabeth, mens lørdag forrige uke var det store mediekonsernet Deutsche Welle hjemme hos Lunder for å lage en TV-reportasje.

Sammen med Elisabeth, ble også hennes Tante, Dagny Øvergaard (90), intervjuet av den tyske journalisten Gunnar Köhne.

Heller ikke hun har fått et annet syn på sin bror etter at artikkelen ble kjent for allmennheten.

– Jeg synes det er fint at Elisabeth skrev denne historien, sier hun.

– Skinnhellig

Gunnar Köhne, som til daglig er korrespondent for Deutsche Welle i Istanbul i Tyrkia, forteller at han synes muligheten for innsyn i Landssvikarkivet har latt vente på seg i litt for mange år.

– Jeg har studert i Norge, og har alltid tenkt at den norske okkupasjonshistorien er noe skinnhellig. Det var ikke bare Quisling og de rundt han som svek landet. Hadde det bare vært han ville ikke okkupasjonen fungert, sier han og fortsetter:

– Jeg tenker at historien om Elisabeths onkel er ganske vanlig. Det er bra at det nå offentliggjøres. Det burde det ha blitt for 20 år siden.