Voldsomt jordskjelv rystet Mexico – minst fem mistet livet

Guest of an hotel stand and sit at the lobby after an earthquake shook buildings forcefully and knocked out power in the area, just after midnight in Veracruz, Mexico, Friday Sept. 8, 2017. A massive 8-magnitude earthquake hit off the coast of southern Mexico late Thursday night, causing buildings to sway violently and people to flee into the street in panic as far away as the capital city and Veracruz state.(AP Photo/Felix Marquez)

Guest of an hotel stand and sit at the lobby after an earthquake shook buildings forcefully and knocked out power in the area, just after midnight in Veracruz, Mexico, Friday Sept. 8, 2017. A massive 8-magnitude earthquake hit off the coast of southern Mexico late Thursday night, causing buildings to sway violently and people to flee into the street in panic as far away as the capital city and Veracruz state.(AP Photo/Felix Marquez) Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det kraftigste jordskjelvet på over 30 år har rystet Mexico. Foreløpig er det meldt om fem omkomne, og de materielle ødeleggelsene kan være omfattende.

DEL

Jordskjelvet, som hadde en styrke på 8,1, rammet den sørlige delen av Mexico rett før midnatt torsdag kveld lokal tid, da mange allerede hadde lagt seg.

– Jordskjelvet var veldig kraftig. Alt ristet. Vi våknet, og jeg bare tok datteren min og sprang ut av huset. Vi er så redde, sier Elvira Acevedo til det svenske nyhetsbyrået TT.

Hun og familien bor i Puerto Escondido ved kysten av Mexico.

Minst fem personer er bekreftet omkommet, blant dem to barn, melder nyhetsbyrået AP.

Tre av de døde befant seg i San Cristóbal i delstaten Chiapas, mens de to barna døde i delstaten Tabasco, ifølge lokale myndigheter. Det ene barnet fikk en vegg over seg, det andre var en baby som lå i respirator på et sykehus, og som døde da strømmen gikk.

I San Cristobal mistet to kvinner livet da et hus raste sammen, opplyser guvernøren i Chiapas, Manuel Velasco.

Fredagens skjelv er det kraftigste i Mexico siden 1985, da minst 5.000 mennesker omkom. Men det at episenteret til det siste skjelvet lå ute i havet og at det var dypt, kan bety at skjelvet får langt mindre konsekvenser.

  • Er du, eller kjenner du noen fra Romerike som er i området og er rammet? Tips oss!

– Som tyggegummi

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt skjelvet til en styrke på 8,1, mens Pacific tsunami Warning Center har registrert en styrke på 8,2.

Det hadde sitt episenter under havbunnen 87 kilometer vest for Tapachula i Chiapas ikke langt fra grensen til Guatemala, opplyser USGS. Det var 69,7 kilometer dypt.

– Huset beveget seg som tyggegummi, og lyset og nettforbindelse forsvant øyeblikkelig, sier Rodrigo Soberanes, som bor i nærheten av San Cristóbal de las Casas i Chiapas til nyhetsbyrået AP.

Chiapas er en fattig delstat der store deler av befolkningen tilhører Mexicos urbefolkning. Delstaten er også et populært turistmål.

Guvernøren i Chiapas sier at både boliger, skoler og sykehus har fått skader, og alle mennesker er bedt om å forlate boligene sine for sikkerhets skyld. Det er meldt om en rekke kraftige etterskjelv.

Tsunami

Det ble først advart om fare for opptil 3 meter høye tsunamibølger langs stillehavskysten i Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras og Ecuador, men fredag morgen var det kun meldt om en tsunamibølge på opptil 0,7 meter.

Skjelvet var så kraftig at det også fikk bygninger til å svaie i Mexico by, som ligger over 100 mil unna. Også her flyktet mange innbyggere ut under åpen himmel i frykt for at bygningene skulle rase sammen.

Foreløpig er det kun meldt om knuste ruter og andre materielle skader i storbyen, men ikke om omkomne.

Klar for redningsoperasjoner

Røde Kors meldte fredag morgen at organisasjonen allerede er i gang med redningsarbeidet.

– Våre folk på bakken er i full gang med å skaffe seg oversikt over omfanget og hva slags nødhjelpsrespons som kreves, sier generalsekretær Bernt Apeland i en pressemelding.

Danmarks ambassadør i Mexico, Henrik Bramsen Hahn, sier han lå og sov da jordskjelvet rammet. Han bor i et villastrøk i Mexico by.

– Vi ble vekket av jordskjelvalarmen, og så er det fast prosedyre at man går utenfor så man ikke får noe over seg, sier han til Ritzau.

Like etterpå rammet et kraftig jordskjelv som fikk trær, lyktestolper og ledninger til å svaie kraftig. Skjelvet varte i om lag 30 sekunder, ifølge ambassadøren.

Artikkeltags