Hold ut allergikere, snart er det over!

SNART ER DET VERSTE OVER: Bjørka har slått ut mange for tida. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

SNART ER DET VERSTE OVER: Bjørka har slått ut mange for tida. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er heftig bjørkepollenspredning over hele landet nå.

DEL

(SIDE2): Den kraftige spredningen av bjørkepollen skyldes finværet vi har hatt over store deler av landet de siste dagene.

Søndag 8. mai, ble det for eksempel målt hele26,2 grader på Våland i Stavanger, mens i Oslo var det på Bygdøy det ble målt varmest temperatur med 24,1 grader.

Og finværet fortsetter ut i denne uka, ifølge meterologene:  Så lenge varer sydenværet

- Heftige dager over nesten hele landet

Deilig syns de aller fleste, men de med bjørkepollenallergi kan merke at symptomene slår ut for fullt akkurat nå. Det klør, svir og renner fra nesa. Kanskje er du slappere og trøttere også.

 - Det er heftige dager over nesten hele landet nå! Normalt varer kraftig spredning i noen dager, så går det tilbake til moderat. Været er en stor faktor i spredningen, så det vil være med og påvirke spredningen av bjørk fremover, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og allergiforbund, Lene Gunvaldsen til Side2.

Her får du pollenvarslingen fra Norges Astma- og allergiforbund.

LES OGSÅ: - Mange vet ikke at de er allergiske for denne

Men hun kommer allikevel med godt nytt med tanke på pollenspredningen i hvert fall.

 - Nå er det jo meldt litt kjøligere vær til helgen også, så da roer det seg nok litt.

Bjørkepollenspredningen varer i rundt fire uker, og normalt sett gir det seg rundt eller like etter 17. mai på Østlandet og Sørlandet, forteller Gunvaldsen. Mens resten av landet må forberede seg på en del bjørkepollen, også på 17. mai.

Hold deg unna disse matvarene

- Det viktigste man kan gjøre er å ta medisinen sin, men det finnes også små triks som kan hjelpe litt i hverdagen. Mange synes for eksempel at det hjelper å bruke solbriller, sier Gunvaldsen.

Det anbefales også at de verste allergikerne også dusjer om kvelden.

Hun forteller at det også er viktig å huske at cirka 70 prosent av dem med pollenallergi opplever at de reagerer på enkelte matvarer.

 - Det kalles kryssallergi, og reaksjonene kan ofte bli kraftigere i pollensesongen. For dem som er allergisk mot bjørk er det vanligst å reagere på eple, pære, steinfrukt som nektarin og fersken, og kiwi, blant annet. Symptomer er typisk kløe i hals og svelg, og det beste er å unngå de matvarene man merker at det klør av.

LES OGSÅ: Derfor bør du dusje om kvelden

 - Alkohol kan forsterke allergi

Alkohol kan også både forsterke og utløse allergiske reaksjoner.

 - Ulike alkoholholdige drikker kan inneholde allergener som man reagerer på. I tillegg inneholder alkohol histamin, som er det samme stoffet som skilles ut ved en allergisk reaksjon, og kan gi symptomer som kløe, elveblest, rennende nese og pustebesvær, sier Gunvaldsen.

10 gode råd

  1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.
  2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hardtrening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra rå frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.
  3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.
  4. Pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn. Ekstra rengjøring kan hjelpe.
  5. Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær utendørs, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. Luft kveldstid eller natt, men med måte – det slipper alltid pollen inn.
  6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.
  7. Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs, dusj eller børsting hjelper.
  8. Informer omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid. Legeerklæring kreves.
  9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet.
  10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.

(Kilde: NAAF)

Artikkeltags