– Den hyggeligste tilbakemeldingen jeg får er når folk gir meg fotooppdrag på grunn av hva jeg ser og ser etter når jeg fotograferer, sier fotovinneren for mai, Marthe Ruud.

Hun er kanskje en av dem som legger ut flest bilder med hashtag #rbbilde, men det er ikke for å få «likes» eller bli antatt i fotokonkurranser.

– Det er like mye for at folk skal se bilder jeg har tatt av dem, sier 38-åringen fra Eidsvoll.

Mannen tok matpause

Men hun legger ikke skjul på at det er stas å bli kåret til det beste fotoet i mai.

– Det er veldig hyggelig. Jeg liker fargene godt og portrettet er litt annerledes enn det jeg pleier å ta. Bildet er av mannen min som tok seg en matpause i utleieleiligheten vi driver og pusser opp på eiendommen vår. Jeg så at han fikk så fint lys på seg, da måtte jeg ta fram kameraet, forteller hun.

 

Ruud tar ofte bilder av mannen sin, Knut, og er fornøyd med at han av og til stiller opp som «modell».

– Så lenge bildene ikke er oppstilt så synes han det er greit. Selfier og den slags liker han derimot ikke. Men dette bildet likte han, ler Ruud.

Lamunger og kyllinger

På Instagram legger hun ut bilder fordi hun selv liker dem. Favorittmotivene er dyr, barn og sterke farger og hun reiser gjerne ut med kameraet hvis hun hører om nyfødte lam i nærheten.

– Ja, jeg er glad i å fotografere lamunger og kyllinger, men jeg tar bilder overalt og av alt.

Øyeblikksbildene fanger hun gjerne med mobilen, men oppdragene – de mer gjennomtenkte motivene, bruker hun speilreflekskameraet sitt på.

– Jeg har fotografert noen konfirmanter de siste ukene og da bruker jeg selvsagt det ordentlige kameraet mitt.

Street-art fenger

Marthe Ruud, eller rumartha/martha som hun kaller seg på Instagram, nyter møtene med mennesker og de små tingene i hverdagen – og alltid med kameraet parat. Hennes siste interesse, nemlig- street-artsfotografering, ligger imidlertid i en litt annen gate.

– Jeg synes det er kult å fotografere kunstverk som jeg finner i byene eller på låvevegger som ligger avsides til. I Lofoten fant jeg flere kunstverk i sterke farger med den ville naturen i bakgrunnen.

-Det som er helt sikkert er at jeg vil reise mer rundt å fotografere street-art.

Eidsvollkvinnen jobber til daglig som familieveileder i Eidsvoll kommune og bruker fotointeressen som avkobling fra en hektisk og krevende jobb. På spørsmål om hvor mange timer i uka hun bruker på hobbyen sin er svaret – fem til seks timer i uka.

Fototips til Romerikes Blads lesere vil hun gjerne dele:

– Ta mest mulig bilder. Det er alltid mye som ikke blir bra, men da er det bare å slette. Jeg er opptatt av å ta mange eksponeringer, i tillegg passer jeg på at horisonten er rett. Det gylne snitt pleier jeg også å ha i bakhodet når jeg skal plassere noe i motivene mine.

Noe av det kuleste jeg har gjort var i Bøverdalen i Lom i fjor høst.

– Noe av det kuleste jeg har gjort var i Bøverdalen i Lom i fjor høst. Jeg fotograferte et brudepar i fantastiske omgivelser. Det var rett og slett rått. Jeg skal sende det til deg så får du sett det, forteller hun.

Etter å ha sett bildet klarer undertegnende å forstå hva de som hyrer Martha som fotograf liker. Vi ser dessuten hva hun ser etter.

Her er de andre ukesvinnerne i mai:

Nedenfor viser vi et lite utvalg av bilder som kommer inn til #rbbilde hver uke. Vi setter utrolig pris på alle dere som tagger oss. Fortsett med det! Hver uke kårer vi en ukevinner som premieres med flaxlodd. Månedsvinneren blir plukket ut ifra de fire ukevinnerne. På slutten av året stemmer vi fram det beste bildet og vinneren får et gavekort på 5.000 kroner. Denne måneden er det naturbildene som preger #rbbilde selv om vinnerbildet ble et portrett. Vi ser stadig flere av dere som liker arkitektoniske bilder av bygninger og bruer. Vi får inn mange makrobilder av blomster, insekter, og annet kryp, mens andre elsker å ta bilder av husdyret sitt. Ofte ser vi gode portretter som helt klart fortjener litt heder i spaltene våre. Fortsett, folkens!