Ida Larmo vant Brageprisen i åpen klasse: Sakprosa for barn og unge torsdag kveld.

Bjørkelangingen ble nominert til Brageprisen i Sakprosa for barn og unge for tegneserieboken «RIGEL – Urettens ekko» (Beretningen om Norges største skipskatastrofe, hvor 2500 mennesker døde).

Juryen skriver blant annet:

Rigel. Urettens ekko er en kraftfull bok som formidler krigens mange lidelser; maktovergrep, sult, utmattelse og død, men den fremmer også vennskap, varme og medmenneskelighet. Komposisjonen er stram og effektfull ... Larmos strek og visuelle presisjon, variasjoner i fargepaletten og gjengivelser av historiske dokument styrker autentisiteten og gir fagformidlingen både nerve og nærhet.

Beste skjønnlitteratur

Med romanen «Kniven i ilden» vant Ingeborg Arvola årets Bragepris for beste skjønnlitteratur.

Ingeborg Arvola fikk prisen for romanen «Kniven i ilden». Boken er en del av den historiske trilogien om Brita Caisa Sipajærvi med tittelen «Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet».

– Hovedpersonen er basert på Arvolas tipp-tipp-tipp-oldemor. Forfatteren løfter fram den kvenske og samiske kulturen og gir oss et unikt bilde av en historie som bør få større plass i vår kollektive hukommelse.

I boken skriver Arvola om alenemoren Brita Caisa som ønsker en ny start på livet i 1859 – og etter hvert innleder et idenskapelig kjærlighetsforhold med den gifte mannen Mikkel Asak.

Hederspris til Gro Dahle

Hedersprisen gikk til Gro Dahle under torsdagens utdeling av Brageprisen 2022.

– Forfatteren har vært og er en modig og banebrytende stemme som ikke er redd for tabuer og det unevnelige. Hun er en kilde til debatt og kontrovers. Hun tør å ta tak i ømtålige temaer med varme og varsomhet, gjennom et barns undrende blikk, og på barnets egne premisser, sa juryen før det ble kunngjort at Gro Dahle fikk Brages hederspris 2022.

Brageprisen har, siden den første gang ble delt ut i 1992, etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. I år fant prisutdelingen sted i Dansens Hus i Oslo.