– Henriksen har hatt et langsiktig perspektiv med sine ulovligheter. Hans strategi har vært å være tålmodig og å la tiden arbeide for seg, sa politiadvokat Espen Haug da han startet på Økokrims innledningsforedrag i lagmannsretten tirsdag.

Økokrim viste fram fakturaer de mener beviser at NRV og RA-2 betalte overpris for pumpeutstyr de ikke trengte, og at overprisen havnet i Henriksens private selskap i Sør-Afrika.

Bruk av stråselskaper og dekkhistorier sto sentralt i Henriksens tappestrategi, mener Økokrim. Også vannverkets innkjøp av boremaskinen sønnens selskap tjente fett på var tema i går.

Henriksen skal svare for seg senere i ankebehandlingen.

Blir pensum

BI-professor Petter Gottschalk gjør nå tidligere vannverks­sjef Ivar T. Henriksen til pensum i et nytt studium i ledelse og økonomisk kriminalitet. ved Handelshøyskolen BI.

BI-professoren mener rett og slett at Ivar T. Henriksens virke som vannverkssjef er et ypperlige eksempel til bruk i det nye studiet han er ferd med å forberede.

– Henriksen er etter min mening et godt eksempel på en leder som kan gjøre nærmest hva han vil i ly av å være en velgjører i lokalsamfunnet. For det er jo ingen tvil om at han gjorde mye bra for lokalsamfunnet på Nedre Romerike, sier Gottschalk.

Bygging av flomvoll i Lillestrøm og helikopterlandingsplass ved politihuset var noe av det Henriksen bidro med i lokalsamfunnet. Han sørget også for klubbhus til den lokale roklubben.

Så godt ansett var han at han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull.

Hvitsnippkriminalitet

I går satt Gottschalk på tilhørerplass på lagmannsrettens andre dag av ankebehandlingen av vannverksdommen som ga Ivar T. Henriksen åtte års fengsel.

Det nye BI-studiet skal handle om ledelse og økonomisk kriminalitet.

Vannverkssaken er en av flere økonomiske straffesaker som blir en del av pensum.

Professoren understreker at det i vannverkssjef Henriksens tilfelle ikke nødvendigvis handler om at det å gjøre seg til velgjører har vært en bevisst strategi for å begå ulovligheter for egen vinning.

Det handler like mye om at alle rundt ham lot ham holde på.