Vanlige folk stemmer i valg, også i kommunevalget i 2023 og stortingsvalget i 2025.

Arbeiderpartiet kommer garantert til å tape neste valg om det ikke skapes en forutsigbarhet for vanlige folks strømregninger. Det er ikke nok å plastre såret midlertidig, det vil gå opp igjen. Jeg er klar over at Ap alene, ikke har skylden for situasjonen vi er i. Det er ingen av partiene på Stortinget som har vært klarsynte nok til å forutse dette, men det hjelper jo ikke. Det er de partier som regjerer nå, som må ta varige grep.

Utenlandskablene

Det er få som skjønner at vi sender store mengder strøm gjennom kabler til Tyskland og England, som har 8-10 grader årlig høyere gjennomsnittstemperatur enn Norge, mens vanlige folk i Norge sitter med stillongs og genser inne for å holde varmen.

Det er også få som skjønner at man f.eks. skal, betale spot 13,2 øre pr. KW i Midt- og Nord-Norge, mens man i resten av landet, samme dag, betaler 137,04 øre pr. KW.

Det er også få som skjønner at regjeringen ved nyttår holdt på å godkjenne ny nettleiemodell. Den ble heldigvis utsatt. Skrot den permanent. Mitt nettselskap skrev i en e-post til meg 6. des i fjor: «Energileddet, som tidligere bare har vært avhengig av hvor mye strøm du bruker (antall kilowattimer) blir også nytt. Fra 1. januar betaler du mindre pr. kilowattime i helgen og fra kl. 22–06 på ukedagene. Prisen blir også lavere om sommeren enn om vinteren. Å lade elbil om natten er smart hvis du har godkjent hjemmelader. Husk ellers at du alltid må være våken og til stede når du bruker elektriske apparater.»

Les spesielt den siste setningen (min utheving). Hvor naiv går det an å være?

Innenlandskabler

Ta grep nå, bygg ut tilstrekkelig med innenlandskabler. Blir det dyrt? Vil nettleien måtte økes, sier du? Bruk av Oljefondet. Et godt utbygd innenlandsnett er jo først og fremst en investering for kommende generasjoner.

En annen sak som også vil ha stor betydning for kommende valg er Vikens skjebne.

Jeg er såpass gammel at jeg tidligere opplevde Venstre som vinglepartiet i Norge. Det kan se ut som Arbeiderpartiet er på vei til å ta den rollen. Personlig kan jeg leve både med og uten Viken, men det man lover i valg må holdes. Brytes løfter må en slite med det i årevis. Pressen kommer ikke til å glemme.

Tor Kverndal, Pensjonist, Lørenskog